Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam złożony zestaw za 11k i zastanawiam się nad jego zakupem. Głównie ma służyć do edycji audio, sound design, praca w Unity, Unreal, Wwise, Fmod.

Także zależy mi na graniu 2k/4k, stąd złożyłem konfigurację https://proline.pl/koszyk/2c6c50fd 

Prosił bym o opinie, w razie czego jakieś zamienniki itd.

Mam też pytanie czy chłodzenie wystarczy czy musze inwestować w AIO.

Opublikowano

Cooler powietrzny spokojnie wystarczy.

Taniej masz lepszy cooler: https://proline.pl/be-quiet-pure-rock-pro-3-black-bk042-chlodzenie-procesora-p8124913 - w teorii niżej w hierarchii producenta, ale w praktyce wypada lepiej.

Jeśli miałbym brać 5080-tke to na pewno nie w tej cenie. Na X-Kom masz tysiaka taniej bardzo przyzwoitego Ventusa Plus: https://www.x-kom.pl/p/1309176-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-5080-ventus-3x-oc-plus-16gb-gddr7-dlss4.html - i to jest maksymalna kwota jaką warto płacić na dziś za 5080.

Opublikowano

Cena jest niższa pewnie przez złą sławę chłodzenia "Ventus" od MSI - w wielu modelach kart niższych serii jest ono kiepskie. Ale akurat na 5080 jest przyzwoite, więc dopłata ponad 1000 zł do czegoś lepszego nie ma żadnego sensu.

Uważaj tylko żeby nie kupić wersji bez "Plus" w nazwie, bo ona ma gorsze chłodzenie (m.in. mniej heatpipe).

• Thanks 1
Opublikowano

Dzięki wielkie. Mam jeszcze jedno pytanie czy warto dopłacać do Procesor AMD Ryzen 9 9950X AM5, czy ten przeskok z 9900x jest duży? Zakładam że jeszcze musiał bym wymienić chłodzenie pod niego.

Opublikowano

Wwise zeżre wszystkie rdzenie jakie mu dasz, Unreal i Unity optimum to 12-16 wysoko taktowanych rdzeni więc oba procesory będą optymalne, Fmod też wykorzysta więcej rdzeni, ale to zależy od stopnia skomplikowania projektu. Innymi słowy - dużej różnicy nie odczujesz bo oba to wielordzeniowe wysoko taktowane procki na tej samej architekturze. 

• Like 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Cześć, Posiadam internet stacjonarny od Orange (Neostradę 10 Mb/s) na kablach miedzianych. W listopadzie kończy mi się na niego umowa, której nie mam już możliwości przedłużenia, gdyż firma wygasza ten typ sieci. Po wielu latach wnioskowania i zgłaszania zapotrzebowania na światłowód, na horyzoncie niestety nadal go nie widać i nic nie zapowiada, by miało się to zmienić, dlatego zostaje mi tylko internet mobilny. Chciałbym uzyskać poradę którego operatora wybrać oraz jaki sprzęt byłby najbardziej odpowiedni? Zależy mi przede wszystkim na stabilności łącza, a nie biciu rekordów w downloadzie. Za wszelką pomoc z góry dziękuję. Moja lokalizacja: 50.84897, 17.44208 Wypróbowałem czterech operatorów: Orange, Play, Plus i T-Mobile w SpeedTest i NetMonster. Poniższe testy zostały wykonane zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz budynku pomiędzy 19:00 a 19:30 na telefonie Motorola Moto G34.   Orange wewnątrz:     Orange na zewnątrz:     Play wewnątrz:     Play na zewnątrz:     Plus wewnątrz:     Plus na zewnątrz:     T-Mobile wewnątrz:     T-Mobile na zewnątrz:       I na koniec jeszcze test jak wygląda w tym zestawieniu mój obecny internet stacjonarny:  
    • Czarny komputer i biało-srebrna płyta, niby szyba przyciemniona, ale dalej było ją widać.  Teraz kolor się zgadza, a upgrade było bardzo tanie. Można czekać na nowe procesory od AMD, lecz obecnie na wydajność nie narzekam.    Wrzucałem info o spalonym 7800X3D na innej płycie MSI. 
    • Bo jeszcze nie ma takiej sieci butelkomatów? Jeżeli obecnie są kolejki, zapychają się, to jest ich po prostu za mało. Jak postawią więcej i bliżej ludzi, to jest szansa, że zacznie to lepiej działać.
    • To wlasnie na plytce MSI sie spalil ten ostatni procek
    • Jakikolwiek zamknięty tor, dowolne auto i można się świetnie bawić.  Najbliżej mam Autodrom Pomorze i pomimo, że tor jest niewielki świetnie się bawiłem jeżdżąc swoją Lancią Deltą. Tylko cywilne opony strasznie szybko znikają. 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...