Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie 

Jak w temacie

Chodzi o betoniarnię w mieście 

Na własną rękę doszukałem się informacji gdzie to zgłosić oraz widziałem ciekawą mapkę gdzie sięga hałas z takiej betoniarni i że mają oni obowiązek go ograniczyć.

Tl,dr

Problemem jest hałas przez cały dzień oraz w wielu przypadkach po 22 że otworzyć okna się nie da.

@GordonLameman

Primo widzę nie ma

Co o tym myślicie?

Edytowane przez Killer85
Opublikowano (edytowane)

Ciężko mi określić jaki to jest hałas, ale u mnie w mieście jest kuźnia, teraz mieszkam ok. 2km może nawet więcej od niej, i czasem (nie wiem od czego to zależy, tematu nie zagłębiałem, ciśnienie, pogoda?) słychać uderzenia młota(ok.100db a jak biją lustro o lustro to i nawet ponad 130db ) szczególnie w nocy dźwięk się niesie, akurat nie jest to uciążliwe(przyzwyczajenie?), ale ok. 500m jest osiedle gdzie pewnie ten hałas jest bardziej słyszalny, ale nikt nigdy nie narzekał. Po sobie też mogę powiedzieć że od małego mieszkałem 50m od torowiska(i ok.1km od tej kuźni), gdzie kiedyś tych pociągów wwuj jeździło i hałas również był, i to chyba przyzwyczajenie powodowało  że ogólnie to nie przeszkadzało, ale słyszałem od ludzi co się przeprowadzali hasła typu "jak Wy tu możecie żyć, przecież ten hałas jest nie do zniesienia" a tych pociągów przejedzie teraz może ze 4 przez dzień, w nocy w ogóle :). Jak zaczęli likwidować połączenia kolejowe to ciężko mi było zasnąć bez tego hałasu, wiem że to głupio brzmi ale faktycznie tak było. A dodam jeszcze że sam nawet na ławie koło takiego młota potrafiłem zasnąć, także utwierdzam się w przekonaniu że to przyzwyczajenie powoduje, że ten hałas nie przeszkadza, a darcie mordy przez patusów od razu mnie wybudzi :). To taka historyjka z życia wzięta. 

Zapytam jak długo koło tej betoniarni mieszkasz? I dodam jeszcze jak są badania środowiskowe m.in badanie hałasu, to dziwnym trafem nagle połowa mniej agregatów szła i rzadko kiedy młoty 10000(które generują największy hałas), :) taki zbieg okoliczności, także ten tego :E  Więc sądzę że w tej betoniarni na podobnym patencie to będzie działać, kiedy jest kontrola to hałas się mieści w normie, a później to mają wywalone jajca :) więc jak masz dużo życia i wolnego czasu to możesz próbować walczyć z tym, ale to taka walka z wiatrakami będzie, tak mi się wydaje ale niech się jakiś fachowiec wypowie.  

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano

Ni romana się na tym nie znam :rotfl: 

Mozesz pogadać z kimś z lokalnej kancelarii, oni lubię takie sprawy - szanse na wygraną niewielkie, za to przynajmniej procesy będą się ciągnąć latami. 

Administracja miasta/gminy stanie po stronie biznesu - to prawie pewne :) 

Opublikowano

Jeżeli jesteś jedynym którym to przeszkadza, oczywiście generalnie możesz robić jakieś donosy i odpowiednie urzędy będą musiały robić kontrolę, wydawać decyzję i tak dalej. Ale o realne efekty i tak będzie trudno.

Może lepiej zebrać się z mieszkańcami którym to przeszkadza i spróbować dogadać się z kierownictwem zakładu. 

Czasami mądrze ustawiony ekran akustyczny potrafi zdziałać cuda. 

Trzecia sprawa. Uczymy się że zakłady emitujące hałasy powinny być zdała od miasta i najlepiej zamknięte w sarkowagu tak aby nie emitowały hałasu, pyłu i co on tam jeszcze emituje. Zapominamy, że nasz sąsiad pracuje w tym zakładzie. Zapominamy że ten zakład konkuruje na przykład z azjatycka konkurencją. Zapominamy też, że stajemy się księżniczka na ziarnku grochu. Żeby nie było, sam mam betoniarnie 200-300m w linii prostej od domu. Wiem jaki hałas generuje taki zakład. Wiem też ilu ludzi tam pracuje i wiesz co? Gdyby jakieś księżniczki dążyły do likwidacji albo przeniesienia do innego miasta tego zakładu stanąłbym po stronie ludzi którzy tam pracują i po stronie tego zakładu.

Opublikowano

To teraz troche fizyki :)

Ogólna zasada:

W idealnych warunkach (tzw. polu swobodnym, gdzie nie ma odbić od przeszkód), podwojenie odległości od źródła dźwięku skutkuje spadkiem poziomu dźwięku o 6 dB.

Odczuwanie głośności:

Zmiana o 10 dB jest zazwyczaj odczuwana jako dwukrotna zmiana głośności.

Bierzemy wartosc graniczna od @AndrzejTrg 130dB. Na kilometrze to bedzie juz ~70dB. Na moje oko powinno byc 64x ciszej z odleglosci 1km niz w miejscu o natezeniu poczatkowym 130dB.

50-60 dB: Normalna rozmowa, hałas w biurze.

70-80 dB: Głośna rozmowa, odkurzacz.

Czyli jak daleko masz do tego miejsca z halasem? Jest to oczywiscie rzecz wzgledna w odbiorze uwarunkowana kilkoma rzeczami. @ITHardwareGPT powyzsze wyliczenia sie w przyblizeniu zgodne z prawda?

• Upvote 1
Opublikowano
@ryba Krótko: tak – pod warunkiem, że 130 dB to SPL mierzone ok. 1 m od źródła i mamy „wolne pole” (źródło punktowe, bez odbić). Obowiązuje L2 = L1 − 20·log10(r2/r1), więc 130 dB @1 m → ~70 dB @1 km (−60 dB). A że ~10 dB ≈ 2× wrażeniowo, to −60 dB ≈ 1/64 głośności – Twoje „64× ciszej” jest sensowne. 😉

Zastrzeżenia z reala:
- Jeśli 130 dB było np. @10 m, to @1 km będzie ~90 dB, nie 70.
- Źródło liniowe (autostrada, line-array) tłumi ~3 dB na podwojenie, nie 6.
- Powietrze „zjada” wysokie tony (rzędu 1–10 dB/km w zależności od f/wilgotności/temp), więc często wyjdzie jeszcze ciszej niż 70 dB.
- Wiatr/inwersja, grunt i odbicia potrafią dorzucić lub uciąć kilka(naście) dB.

Masz info, w jakiej odległości te 130 dB było mierzone i co to za źródło (punkt/linia)? To dopykamy dokładniej. 😎

gpt-5-2025-08-07

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, ryba napisał(a):

Czyli jak daleko masz do tego miejsca z halasem? Jest to oczywiscie rzecz wzgledna w odbiorze uwarunkowana kilkoma rzeczami.

70 metrów

11 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Może lepiej zebrać się z mieszkańcami którym to przeszkadza i spróbować dogadać się z kierownictwem zakładu. 

Czasami mądrze ustawiony ekran akustyczny potrafi zdziałać cuda. 

Trzeba próbować
Tutaj nie ma żadnych przeszkód w linii prostej

Dziś zaczęli o 5 rano 

Fajne nie?

Wszystkie okna od strony betoniarni 

Edytowane przez Killer85
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, ryba napisał(a):

Odczuwanie głośności:

Zmiana o 10 dB jest zazwyczaj odczuwana jako dwukrotna zmiana głośności.

To skala logarytmiczna. Każde 3 dB jest podwójnym wzrostem ciśnienia akustycznego.

@Killer85 jeżeli mają pozwolenia środowiskowe i nie jest to betoniarnia tymczasowa (powstała na potrzeby lokalnej inwestycji, np. drogowej) to niewiele da się zdziałać. Ale owszem, mają obowiązek ograniczyć wszelkiego rodzaju emisje. Pierwsze gdzie należy uderzyć to lokalny inspektorat ochrony środowiska. Oni powinni wykonać pomiary hałasu przenikającego do środowiska, tylko jeżeli to Tobie przeszkadza, to nie ma że przyjdą i zrobią sobie na granicy terenu zakładu, tylko mają przyjść do Ciebie i zgodnie z rozporządzeniem zmierzyć w świetle okna skierowanego w stronę źródła hałasu. Jeśli tego nie będą chcieli zrobić, zostaje wykonanie takich badań prywatnie w akredytowanym laboratorium i próba po dobroci bezpośrednio z betoniarnią. Jeśli nie będą chcieli się dogadać, zostaje pewnie sąd i wtedy sąd zleci badania, a zapłaci ten kto przegra sprawę.

Betoniarnia działa tylko w dzień? W jakiej odległości jest betoniarnia  (ok, 70 metrów), czy po drodze są inne zabudowania mieszkalne (w sensie niekoniecznie w linii prostej, ale np. bliżej niż Twoje). Co było wcześniej, domy/mieszkania czy betoniarnia, jak wygląda sprawa z planem zagospodarowania terenu?

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)

Wcześniej była mała betoniarnia.

Problem zrobił się jak postawili dużą.

Często gęsto do 23 robią w okresie od wiosny do jesieni.

Po drodze jest tylko ulica 

Pierwsze były domy czyli blok datowany na coś koło 1980r.

Planu zagospodarowania nie znam bo mieszkamy tu stosunkowo krótko czyli 5 lat 

Edytowane przez Killer85
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Killer85 napisał(a):

Pierwsze były domy czyli blok datowany na coś koło 1980r.

Tak z ciekawości zapytam. Kiedyś była betoniarnia i blok w jej okolicy. 

A ile dzisiaj tam jest domów/bloków w około tej betoniarni? Pewnie całe osiedle?

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
11 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Zapytam jak długo koło tej betoniarni mieszkasz? I dodam jeszcze jak są badania środowiskowe m.in badanie hałasu, to dziwnym trafem nagle połowa mniej agregatów szła i rzadko kiedy młoty 10000(które generują największy hałas), :) taki zbieg okoliczności, także ten tego :E  Więc sądzę że w tej betoniarni na podobnym patencie to będzie działać, kiedy jest kontrola to hałas się mieści w normie, a później to mają wywalone jajca :) więc jak masz dużo życia i wolnego czasu to możesz próbować walczyć z tym, ale to taka walka z wiatrakami będzie, tak mi się wydaje ale niech się jakiś fachowiec wypowie.  

5 lat ale problem jest od 2-3 lat

Myślę że mogą tak kombinować 

2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Tak z ciekawości zapytam. Kiedyś była betoniarnia i blok w jej okolicy. 

A ile dzisiaj tam jest domów/bloków w około tej betoniarni? Pewnie całe osiedle?

2 blok powstał trochę później 

Opublikowano (edytowane)

Gdzie można to sprawdzić?

Btw.

Czytałem trochę o takich sprawach i w jednym przypadku mieli wydane pozwolenie na betoniarnię ale w tych dokumentach mieli zapis aby ograniczyć hałas poprzez nasadzenia lub ekran akustyczny.

W moim przypadku jest zwykły płot z metalu że wszystko widać od strony ulicy a kiedyś były tam drzewa z tego co słyszałem od sąsiada co mieszka sporo dłużej 

10 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Ni romana się na tym nie znam :rotfl: 

Mozesz pogadać z kimś z lokalnej kancelarii, oni lubię takie sprawy - szanse na wygraną niewielkie, za to przynajmniej procesy będą się ciągnąć latami. 

Administracja miasta/gminy stanie po stronie biznesu - to prawie pewne :) 

Dzięki :)

9 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Trzecia sprawa. Uczymy się że zakłady emitujące hałasy powinny być zdała od miasta i najlepiej zamknięte w sarkowagu tak aby nie emitowały hałasu, pyłu i co on tam jeszcze emituje. Zapominamy, że nasz sąsiad pracuje w tym zakładzie. Zapominamy że ten zakład konkuruje na przykład z azjatycka konkurencją. 

Ja to rozumiem ale czy taka betoniarnia także stara się ograniczyć hałas ze względu na mieszkańców?
Tutaj tego nie widzę

Edytowane przez Killer85
Opublikowano

Plan zagospodarowania terenu można sprawdzić w gminie lub urzędzie miasta. Niektóre miasta umieszczają go na swoich stronach internetowych w odpowiednich działach, a ogólnie jest załącznikiem uchwał i te też są dostępne w sieci, tylko trzeba odpowiednio poszukać. Kiedyś takie dane były na mapach geoportalu, ale obecnie przez przepisy większość danych jest niedostępna, ale sprawdzić też możesz. Może akurat w Twojej okolicy gmina lub miasto działa inaczej i udostępniło wydzieloną część geoportalu z większą ilością danych.

Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman
Nie ma tego podmiotu(WOJTAL) w tym zestawieniu
https://www.wojtal-uslugi.pl
Filmik
Zamość

25 minut temu, LeBomB napisał(a):

Plan zagospodarowania terenu można sprawdzić w gminie lub urzędzie miasta. Niektóre miasta umieszczają go na swoich stronach internetowych w odpowiednich działach, a ogólnie jest załącznikiem uchwał i te też są dostępne w sieci, tylko trzeba odpowiednio poszukać. Kiedyś takie dane były na mapach geoportalu, ale obecnie przez przepisy większość danych jest niedostępna, ale sprawdzić też możesz. Może akurat w Twojej okolicy gmina lub miasto działa inaczej i udostępniło wydzieloną część geoportalu z większą ilością danych.

Sprawdzę to

Edytowane przez Killer85
Opublikowano

Ten zakład z tyłu tych bloków to jeszcze funkcjonuje? Dzieje się tam coś?

Bo jeżeli chodzi o te bloki co myślę, to nie są to przypadkiem bloki, które kiedyś służyły jako zakładowe dla pracowników? 

Jak tak to ciężko będzie coś zrobić, bo tam w pobliżu jeszcze jest jednostka wojskowa, ogólnie to w zasadzie centrum jest, ciężko będzie nawet wykonać pomiar hałasu, tak by móc zachować różnicę jak dobrze pamiętam 5dBA między tłem a hałasem (mogę nie pamiętać tej różnicy dokładnie, bo takie rzeczy robiłem jeszcze przed ostatnią zmianą rozporządzenia). Pozostaje metoda obliczeniowa, którą mało kto potrafi zastosować. 

Jak szukasz prawnika, to szukaj kogoś tego rodzaju (podaję firmę jedynie jako przykład, nie jako reklamę czy coś).

https://lebekiwspolnicy.pl/pomoc-prawna-dla-poszkodowanych-przez-halas/

https://kancelariaurban.com/immisje-prawo-pomoc-prawna/

Ogólnie wyszukuj po hasłach typu "kancelaria prawna od immisji", "kancelaria prawna hałas" itp.

Jak szukasz speca od pomiarów hałasu w tym hałasu pochodzącego od zakładów przemysłowych to 

https://www.ntlmk.com/

Facet ma bardzo dużą wiedzę na temat hałasu, prowadzi firmę od lat. 

Albo szukaj na stronie PCA

https://www.pca.gov.pl/akredytowane-podmioty/akredytacje-aktywne/laboratoria-badawcze

Tylko jak wpiszesz Zamość, to wyskoczy Ci jedynie sanepid. Wpisuj Lublin lub Rzeszów w polu miejscowość, wtedy będziesz miał kilkanaście laboratoriów do przejrzenia i sprawdzenia czy któreś się tym zajmuje, albo wybierz województwo i wciśnij szukaj i wtedy dostaniesz około 70 wyników, z których trzeba przegrzebać jakie laboratorium w województwie zajmuje się badaniami hałasu przemysłowego/pochodzącego od urządzeń i instalacji przemysłowych. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, LeBomB napisał(a):

Ten zakład z tyłu tych bloków to jeszcze funkcjonuje? Dzieje się tam coś?

Bo jeżeli chodzi o te bloki co myślę, to nie są to przypadkiem bloki, które kiedyś służyły jako zakładowe dla pracowników? 

Tak funkcjonuje bo to Zakłady Zbożowe
Tak to te bloki dla pracowników były kiedyś ale teraz są w prywatnych rękach+do tego drugi blok nie mający z tym powiązania

Cytat

Jak tak to ciężko będzie coś zrobić, bo tam w pobliżu jeszcze jest jednostka wojskowa, ogólnie to w zasadzie centrum jest

Raczysz żartować?:hmm:

Centrum? :E

18 minut temu, LeBomB napisał(a):

Jak szukasz prawnika, to szukaj kogoś tego rodzaju (podaję firmę jedynie jako przykład, nie jako reklamę czy coś).

https://lebekiwspolnicy.pl/pomoc-prawna-dla-poszkodowanych-przez-halas/

https://kancelariaurban.com/immisje-prawo-pomoc-prawna/

Ogólnie wyszukuj po hasłach typu "kancelaria prawna od immisji", "kancelaria prawna hałas" itp.

Jak szukasz speca od pomiarów hałasu w tym hałasu pochodzącego od zakładów przemysłowych to 

https://www.ntlmk.com/

Facet ma bardzo dużą wiedzę na temat hałasu, prowadzi firmę od lat. 

Albo szukaj na stronie PCA

https://www.pca.gov.pl/akredytowane-podmioty/akredytacje-aktywne/laboratoria-badawcze

Tylko jak wpiszesz Zamość, to wyskoczy Ci jedynie sanepid. Wpisuj Lublin lub Rzeszów w polu miejscowość, wtedy będziesz miał kilkanaście laboratoriów do przejrzenia i sprawdzenia czy któreś się tym zajmuje, albo wybierz województwo i wciśnij szukaj i wtedy dostaniesz około 70 wyników, z których trzeba przegrzebać jakie laboratorium w województwie zajmuje się badaniami hałasu przemysłowego/pochodzącego od urządzeń i instalacji przemysłowych. 

Dzięki

22 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Na ich stronie jest napisane że mają też kopalnie piachu. A żadnej decyzji nie mogę znaleźć. Dziwne.

Tak dziwne...

Edytowane przez Killer85
Opublikowano

@Karro śmiejesz się jak głupi do sera, to masz:

Prawo ochrony środowiska:

Cytat

Art.  201. [Instalacje wymagające uzyskanie pozwolenia zintegrowanego]
1.  Pozwolenia zintegrowanego wymaga prowadzenie instalacji, której funkcjonowanie, ze względu na rodzaj i skalę prowadzonej w niej działalności, może powodować znaczne zanieczyszczenie poszczególnych elementów przyrodniczych albo środowiska jako całości, z wyłączeniem instalacji lub ich części stosowanych wyłącznie do badania, rozwoju lub testowania nowych produktów lub procesów technologicznych.
2.  Minister właściwy do spraw klimatu określi, w drodze rozporządzenia, rodzaje instalacji mogących powodować znaczne zanieczyszczenie poszczególnych elementów przyrodniczych albo środowiska jako całości.
3.  W rozporządzeniu, o którym mowa w ust. 2, minister właściwy do spraw klimatu uwzględni rodzaj i skalę działalności prowadzonej w instalacjach.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawo-ochrony-srodowiska-16901353/art-201

Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 27 sierpnia 2014 r. w sprawie rodzajów instalacji mogących powodować znaczne zanieczyszczenie poszczególnych elementów przyrodniczych albo środowiska jako całości 

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/rodzaje-instalacji-mogacych-powodowac-znaczne-zanieczyszczenie-18120967

Nie ma betoniarni ani kopalni piachu i kruszyw, a rozporządzenie jest zgodne z DYREKTYWĄ PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY 2010/75/UE z dnia 24 listopada 2010 r. w sprawie emisji przemysłowych i emisji pochodzących z chowu zwierząt gospodarskich (zintegrowane zapobieganie zanieczyszczeniom i ich kontrola)

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:02010L0075-20240804

Zatem wszystko wskazuje na to, że betoniarnie nie podlegają pod przepisy dotyczące pozwoleń zintegrowanych.

@Killer85 Ekran akustyczny musiałby pewnie stanąć z tej strony ulicy co jest blok, żeby być bardziej skuteczny, no i jeszcze jego odpowiednia wysokość. Kwestia hałasu też z pozostałych miejsc i zakładów w okolicy.

W takim razie szukaj pomocy tak jak Ci pisałem, w jednej z instytucji. Zacząć możesz od próby dogadania się z właścicielem. Przedstaw sytuację, obadaj czy człowiek w ogóle jest w stanie iść na jakąś ugodę. Jak nie to zgłoś do inspektoratu ochrony środowiska, bo tam muszą pewne rzeczy wykonać z urzędu jak dostaną odpowiednie zgłoszenie. Jak to nic nie da, to zostaje droga związana z kosztami, czyli prawnik lub konsultacja w laboratorium i ewentualne pomiary na własny koszt, a potem do sądu.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, LeBomB napisał(a):

@Killer85 Ekran akustyczny musiałby pewnie stanąć z tej strony ulicy co jest blok, żeby być bardziej skuteczny, no i jeszcze jego odpowiednia wysokość. Kwestia hałasu też z pozostałych miejsc i zakładów w okolicy.

W takim razie szukaj pomocy tak jak Ci pisałem, w jednej z instytucji. Zacząć możesz od próby dogadania się z właścicielem. Przedstaw sytuację, obadaj czy człowiek w ogóle jest w stanie iść na jakąś ugodę. Jak nie to zgłoś do inspektoratu ochrony środowiska, bo tam muszą pewne rzeczy wykonać z urzędu jak dostaną odpowiednie zgłoszenie. Jak to nic nie da, to zostaje droga związana z kosztami, czyli prawnik lub konsultacja w laboratorium i ewentualne pomiary na własny koszt, a potem do sądu.

Tak zrobię...dzięki za pomoc
ps.
A co z hałasami po 22 i przed 6 rano?
Serio jest to uciążliwe bo okna nie otworzymy bo hałas...Spać się nie da
Wogóle można tak robić jak ów betoniarnia pracując po 22?
Straż miejska zareaguje czy nie?
Wielokrotnie się nad tyn zastanawiałem przez te 5 lat...

Edytowane przez Killer85
Opublikowano

@Killer85 jest do tego rozporządzenie

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/dopuszczalne-poziomy-halasu-w-srodowisku-17361247

Interesuje Cię tabela nr 1

Lp. 3"

a) Tereny zabudowy mieszkaniowej wielorodzinnej i zamieszkania zbiorowego (Zamość z tego co sprawdziłem ma mniej niż 100 tys. mieszkańców)

Kolumna:

Pozostałe obiekty i działalność będąca źródłem hałasu

LAeq D  określa poziom dla dnia

LAeq N określa poziom dla nocy. 

Dla dnia czasem odniesienia przy obliczeniach tego co zostanie zmierzone jest 8 godzin, dla nocy godzina.