CozyHog 90 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Hej, Mam chyba w miarę trywialne pytanie, ale chciałbym się upewnić jak mogą różnić się transfery podczas kopiowania plików. Mam kilka dysków NVME. Dzisiaj trochę pobawiłem się nimi w różnych konfiguracjach itd.. Powiedzmy, że mam dwa fizyczne dyski oraz dwa logiczne (C- systemowy i D- pliki). Czy kopiowanie plików z dysku D na systemowy (zapis) będzie wolniejsze niż odwrotnie? Czy kopiowanie plików w obrębie dysku D będzie wolniejsze niż na przykład kopiowanie plików z dysku systemowego (tylko odczyt) na D? Chodzi mi tutaj na przykład o to, czy dysk na którym zainstalowany jest system z założenia jest wolniejszy jeżeli chodzi o zapis od innego dysku w innym slocie?
wrobel_krk 851 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Prędkość kopiowania plików zależy głównie od obciążenia dysku docelowego. Kopiowanie na dysk systemowy (C) będzie wolniejsze, ponieważ jest on stale wykorzystywany przez system operacyjny. Najszybsze będzie zazwyczaj kopiowanie z dysku systemowego na inny dysk (D), który jest mniej obciążony, ponieważ operacja zapisu na nim może przebiegać bez zakłóceń. Zakąłdajac identyczne dyski i zapełnienie itp, bo przy rożnych szybkościach transferu dysków ogranicza Cię wolniejszy ( a na to ma wpływ m.in. ilość zajętego miejsca) 2
some1 536 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Baaaardzo dużo zalezy od tego jakie to konkretnie modele dysków i jak są podłączone do pc (proc, plyta). Włącz sobie windows task manager i popatrz który dysk podczas kopiowania ma 100% użycia, będziesz miał odpowiedź. 2
Karister 162 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia (edytowane) 54 minuty temu, wrobel_krk napisał(a): Prędkość kopiowania plików zależy głównie od obciążenia dysku docelowego. Kopiowanie na dysk systemowy (C) będzie wolniejsze, ponieważ jest on stale wykorzystywany przez system operacyjny. Przy NVMe to jest niezauważalne. Mam w swoim PC trzy sztuki KC3000 (gen 4) po 4TB i jak bym między nimi nie kopiował, transfer zawsze oscyluje w okolicach 3,5GBps. Sprzęt na szczęście dorósł już do softu i normalnie działający Windows nie jest w stanie obciążyć dysku M.2 NVMe na tyle, aby było to odczuwalne w codziennym użytkowaniu. 4 godziny temu, CozyHog napisał(a): Chodzi mi tutaj na przykład o to, czy dysk na którym zainstalowany jest system z założenia jest wolniejszy jeżeli chodzi o zapis od innego dysku w innym slocie? Prawidłowa odpowiedź brzmi: "to zależy". Do tego od kilku rzeczy. Sloty M.2 na płycie głównej mogą mieć inną wydajność. Często bywa tak, że ten pierwszy ma nowszy gen, a pozostałe starszy i wolniejszy. Trzeba otworzyć instrukcję płyty głównej i sprawdzić. Kolejna sprawa to liczba linii PCIe. Przy zapełnieniu wszystkich slotów M.2, mogą być współdzielone, co spowoduje spowolnienie części slotów M.2. Tak się dzieje na przykład na chipsecie B550. Tutaj również trzeba zanurkować do instrukcji konkretnej płyty głównej. Kolejna sprawa to lokalizacja slotów M.2. Ten przy CPU/GPU może mieć trudniej z chłodzeniem i SSD może zacząć throttlować przy dłuższym zapisie. Na koniec kwestia oczywista - jeśli są to różne dyski, trudno żeby transfery w obie strony były takie same. Edytowane 14 Sierpnia przez Karister 1
JacekRTX 253 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Hmm ja kopiując plik z ISO Win11 z dysku systemowego na drugi ssd od gier nie zdążyłem zrobić screena ok 4,09 Gb/s 1
CozyHog 90 Opublikowano 15 Sierpnia Autor Opublikowano 15 Sierpnia (edytowane) @Karro Skorzystałem tylko z google i dostałem zupełnie niejasną odpowiedź. Nie pamiętam już jaką dokładnie frazę wpisałem, ale było to dość konkretnie i prosto sformułowane pytanie. Dzięki pozostałym za odpowiedzi. W większości zdaję sobie sprawę z tych niuansów, o których piszecie. Wczoraj właśnie chciałem możliwie jak najoptymalniej wykorzystać sloty i możliwość chłodzenia dysków. Kiedyś do starej płyty głównej kupiłem adapter PCI-E x16 ze slotem M2. Wczoraj wykorzystałem go i wyjąłem dysk ze slotu nr 2 M2 na płycie głównej. PCI-E x16 na płycie działa tylko w trybie 2.0 x4 (oczywiście po wyjęciu dysku ze slotu nr 2 w płycie głównej), ale umieszczone jest na samym dole płyty głównej i dysk skierowany jest do dołu. Robiłem trochę testów zapisów dużych plików i takie ustawienie w moim przypadku jest chyba najlepsze. Niestety dysk w slocie nr 1 M2 na płycie głównej znajduje się tuż nad kartą graficzną. Mam chłodzenie Axagon i wczoraj zmieniłem mu termopad na cieńszy, co jeszcze trochę obniżyło temperaturę dysku, ale i tak ma on tam raczej gorąco. Wczoraj były upały na zewnątrz, to bez tego chłodzenia było maks 90 stopni, bez zmiany termopada około 65-66, po zmianie na cieńszy 60.. Jest to raczej temperatura kontrolera na dysku. Natomiast drugi dysk odwrócony na przejściówce w slocie PCI-E x16 miał super eleganckie temperatury gdzieś w okolicach 50 stopni na kontrolerze. Takie pytanie.. gdybym chciał się za jakiś czas przesiąść na AM5. Czy jest jakaś płyta m-ATX, która posiada dwa pełne złącza PCI-E 5.0 x16 i drugie z nich pracuje co najmniej w standardzie PCI-E 5.0 x8? Chciałbym wtedy wykorzystać podobny adapter z 4 slotami M2 i na nim umieścić dyski, które łatwiej byłoby mi schłodzić powietrzem w dolnej części obudowy. Screen z teraz. Mimo braku chłodzenia dolny dysk ma dużo lepsze temperatury.. Jeszcze zastanawiam się czy może zamiast termopadu nie przesmarować tej kości i kontrolera na dysku pastą termoprzewodzącą..:P Poszukałem i myślałem, że najlepszą opcją byłaby płytka: https://www.x-kom.pl/p/1334972-plyta-glowna-socket-am5-msi-mag-b850m-mortar-wifi.html#Specyfikacja Do tego adapter: https://allegro.pl/oferta/adapter-pcie-4-0-x8-m-2-nvme-przejsciowka-17525756611?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=freelisting&dd_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F ale sprawdziłem w instrukcji i na x-kom oszukują z tym drugim slotem.. to jest 4.0 x4 a nie x8. Gdyby któraś miała 5.0 x4.. ehh Edytowane 15 Sierpnia przez CozyHog
some1 536 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia Godzinę temu, CozyHog napisał(a): drugie z nich pracuje co najmniej w standardzie PCI-E 5.0 x8? Chciałbym wtedy wykorzystać podobny adapter z 4 slotami M2 i na nim umieścić dyski, które łatwiej byłoby mi schłodzić powietrzem w dolnej części obudowy. To nie zadziała, każdy dysk potrzebuje 4 linie pcie. 4x4=16. Ale z czym masz teraz problem tak w ogóle, obserwujesz jakiś throttling? Dysk nvme nie zepsuje się od tego, że mu sporadycznie temperatura skoczy do 70C, pewnie nawet nie zwolni. 1
CozyHog 90 Opublikowano 15 Sierpnia Autor Opublikowano 15 Sierpnia Dzięki, tego nie wiedziałem. To zmienia diametralnie moje wcześniejsze podejście do tego rozwiązania... Nie mam związanego z tym jakiegoś szczególnego problemu, ale sprawdzam różne opcje konfiguracji, które dają najlepszą/najwydajniejszą pracę dysków. Przesmarowałem już ten dysk i chłodzenie pastą. Trochę pomogło, ale spodziewałbym się czegoś więcej po takim chłodzeniu.
some1 536 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia Najwyższą wydajność na płycie prawie zawsze oferuje slot obok procesora, bo jest podłączony bezpośrednio do CPU. Pozostałe są przeważnie podłączone przez chipset, mogą obsługiwać niższą wersję standardu albo mieć obcięte linie. Zależy od płyty. Temperatura dysku nie ma zauważalnego wpływu na wydajność dopóki się nie przegrzewa. Czy ma 40 czy 65 stopni, działa tak samo. 2
Karister 162 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia Od AMD chipset B850 ma jedno złącze SSD m.2 gen 5. Więcej oferuje chipset X870, ale chyba nie ma w nim płyt m-ATX. Nie bardzo rozumiem sens całego tego kombinowania. Upierasz się przy gen5, a linkujesz adapter gen4. Nawet gdyby był gen5, nie spowoduje magicznie większej liczby linii PCIe i IMO i tak dyski zwolnią. Nie lepiej wziąć dyski gen4 i nie mieć problemu? Serio potrzebujesz na każdym dysku transferów powyżej 3-4GBps? 2
wrobel_krk 851 Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia (edytowane) Podaj dokładnie czego potrzebujesz po pierwsze, co chcesz zbudować - osiagnąc? Moze starczy 3 dyski 4tb gen4 porządne na TLC z dram cachem, wtedy wiele płyt ma takie możliwości, tam gdzie nie na fabrycznego radiatora kupujesz dysk z radiatorem lub kupujesz radiator na aliexpress/allegro i sam montujesz, tu jets na forum temat jak ktoś kupował i zakładał. Temperatury dysków w spoczynku mało istotne, jakie masz pod obciążeniem, często to musi być ponad 70 stopni żeby dysk zaczął zwalniać. Teraz masz dyski bez dram cachu jeden tylko 500gb gen4 drugi 2tb gen3, więc póki co nie potrzebujesz gen5 m2, generalnie dopóki jakiś ogromnych ilości danych nie chcesz kopiować w krótkim czasie to gen5 jest zbędne:) Zabierasz się chyba od złej strony do tego, jakiś serwer stawiasz czy co? No i cena 2tb gen5 to 1000zł:) w tej cenie masz 4tb gen4 Edytowane 15 Sierpnia przez wrobel_krk
CozyHog 90 Opublikowano 15 Sierpnia Autor Opublikowano 15 Sierpnia Dzięki za odpowiedzi. Jeżeli tak to w przyszłości najprawdopodobniej pójdę w jakieś dwa 2-4TB dyski PCI-E 4.0, a jak będę chciał 3 dysk to najwyżej podłączę go na adapterze. Ta m-atx MSI MORTAR na B850 ma drugie pci-e 4.0 x4 i w instrukcji chyba nie jest wspomniane, że ulega wyłączeniu po obsadzeniu dwóch M.2. Nic więcej mi w sumie nie potrzeba.
Rekomendowane odpowiedzi