Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

dział może nie do końca trafny, ale nie znalazłem jakiejś sensownej alternatywy.

Prośba o poradę :)

Chciałbym kupić konsole, głównie pod jakieś tytuły 2 osobowe (np. Split Fiction) lub gry które na PC wyjdą ze sporym opóźnieniem (np. GTA). 

Z tego co czytam to PS5 pro technicznie byłaby lepszym wyborem, ale z drugiej strony Xbox Game Pass umożliwia jednoczesne granie i na PC i na konsoli, bez konieczności kupowania tego samego tytułu drugi raz.

Nie wiem czy ma to znaczenie, ale TV jaki posiadam to Sony 65a80k.

O czym jeszcze powinienem pomyśleć/poczytać?

...chętnie poczekałbym na nową generacje, ale to pewnie minimum 2 lata

Opublikowano
2 minuty temu, pepeKRK napisał(a):

Podlaczyc PC pod TV i na nim grac z GP zamiast kupic drugie pudlo, ktore nic wiecej nie zaoferuje procz GTA. Na PS ograsz tez kilka gier ktorych nie ma na PC/XB. Ale rowniez ograsz za "darmo" kilka gier, ktore bys musial kupic na PC - kupisz uzywki na plytach i pogonisz dalej.

Masz przyzwoitego PC, to Xbox w nowych cenach jest glupim pomyslem.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, ryba napisał(a):

Podlaczyc PC pod TV i na nim grac z GP zamiast kupic drugie pudlo, ktore nic wiecej nie zaoferuje procz GTA. Na PS ograsz tez kilka gier ktorych nie ma na PC/XB. Ale rowniez ograsz za "darmo" kilka gier, ktore bys musial kupic na PC - kupisz uzywki na plytach i pogonisz dalej.

Masz przyzwoitego PC, to Xbox w nowych cenach jest glupim pomyslem.

...jest to też jakaś opcja.

Tylko czy PC uciągnie większy ekran :)?

Monitor mam 34'' i jest git, jak to może wyglądać na 65''?

Mam 4080s

Opublikowano (edytowane)

Edycja: sorry, nie zauważyłem, że chodzi o PS5 Pro.

Z tego co ludzie mówili, sporo gier na XSX chodzi lepiej. Nie wiem z jakiego powodu. 

Dlaczego PS5 ma być techniczne lepsze? Miałem obie i PS5 jest dosyć głośne. Prawdopodobnie trafiają się różne. XSX był u mnie zupełnie niesłyszalny z jakichś 2-3m.

Jak złożyłem PC, pozbyłem się XSX, bo we wszystko mogę grać na PC. PS5 zostawiłem dla exów. Porównałem sobie ostatnio Mafię Old Country na PS5 do wersji na PC i w życiu już nie wrócę do konsol, chyba że nie będzie mnie stać na PC.

Dlaczego 4080s ma nie ogarnąć dużego TV? Jest skalowanie dlss, najwyżej trochę zjedziesz z detalami, jak będzie Ci za mało klatek. I tak będzie dużo lepiej wyglądać, niż na konsolach.

Edytowane przez j4z
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, j4z napisał(a):

Z tego co ludzie mówili sporo gier na XSX chodzi lepiej. Nie wiem z jakiego powodu. 

Dlaczego PS5 ma być techniczne lepsze? Miałem obie i PS5 było dosyć głośne. Prawdopodobnie trafiają się różne. XSX był u mnie zupełnie niesłyszalny z jakichś 2-3m. Jak złożyłem PC, pozbyłem się XSX bo we wszystko mogę grać na PC. Czemu 4080s ma nie ogarnąć dużego TV? Jest skalowanie dlss, najwyżej trochę zjedziesz z detalami, jak będzie Ci za mało klatek. I tak będzie dużo lepiej wyglądać, niż na konsolach.

Pisząc 'technicznie', miałem w głowie to co czytałem na temat PS5 Pro - że ma (w teorii) mocniejsze GPU od Xboxa.

Nie wiem czemu - nigdy w życiu nie miałem konsoli, zakładałem (pewnie błędnie) że głównym atutem konsol jest ogarnianie dużego ekranu w wydajniejszy sposób :)

Opublikowano
5 minut temu, pepeKRK napisał(a):

Rozdzielczość?

Oczywiście, że rozdzielczość jest ważna. Jak nie podałeś rozdzielczości monitora czy modelu to nikt nie powie jaka będzie różnica w wydajności.

1 minutę temu, pepeKRK napisał(a):

Nie wiem czemu - nigdy w życiu nie miałem konsoli, zakładałem (pewnie błędnie) że głównym atutem konsol jest ogarnianie dużego ekranu w wydajniejszy sposób :)

Co ma oznaczać, ze konsola ogarnie lepiej duży ekran?

Do PC przecież możesz podłączyć ekran 10 cali jak i 100 cali nie ma to znaczenia.

Opublikowano
3 minuty temu, ryba napisał(a):

skoro wiesz, to czemu tego nie podales? mamy zgadywac?

...ale co zgadywać? Zupełnie poważnie pisząc nie rozumiem Twojego pytania.

W obu ekranach (monitor i tv) korzystam z natywnych rozdzielczości. Nie zdawałem sobie sprawy, że obecnie produkowane ekrany mogą różnić się w tym aspekcie.

34'' mam ultrawide, czyli 3440 x 1440 a TV to strzelam że 3840 x 2160.

Mimo wszystko to jednak więcej pixeli do wygenerowania

Opublikowano
4 minuty temu, pepeKRK napisał(a):

...ale co zgadywać? Zupełnie poważnie pisząc nie rozumiem Twojego pytania.

W obu ekranach (monitor i tv) korzystam z natywnych rozdzielczości. Nie zdawałem sobie sprawy, że obecnie produkowane ekrany mogą różnić się w tym aspekcie.

34'' mam ultrawide, czyli 3440 x 1440 a TV to strzelam że 3840 x 2160.

Mimo wszystko to jednak więcej pixeli do wygenerowania

Przepasc taka, ze bez 5090 to nie ma sensu...  A my zamiast Ciebie, mamy sie zastanawiac czy 34" to ultrawide czy nie, a moze to jakis starszy monitor i jest 1080p, a nie 1440p, a moze jakies nowe wyszly i jest 2160. I zobacz, nagle mozna napisac troche wiecej, podac dane i wysmiac nas, bo nikt tutaj nie ma w glowie 100% oferty rykowej na monitory.

Opublikowano
2 minuty temu, ryba napisał(a):

Przepasc taka, ze bez 5090 to nie ma sensu...  A my zamiast Ciebie, mamy sie zastanawiac czy 34" to ultrawide czy nie, a moze to jakis starszy monitor i jest 1080p, a nie 1440p, a moze jakies nowe wyszly i jest 2160. I zobacz, nagle mozna napisac troche wiecej, podac dane i wysmiac nas, bo nikt tutaj nie ma w glowie 100% oferty rykowej na monitory.

Wyśmiać?

Człowieku, daj sobie na wstrzymanie. To JA BŁĘDNIE założyłem że jedyne monitory 34'' jakie były produkowane to ultrawide. Dopytaliście o to, więc szybko się poprawiłem.

W mojej odpowiedzi nie było ironii, to ja tutaj przychodzę po pomoc więc dlaczego miałbym być jakkolwiek niemiły?

Opublikowano
17 minut temu, Kabor napisał(a):

Do PC przecież możesz podłączyć ekran 10 cali jak i 100 cali nie ma to znaczenia.

Częściowo ma znaczenie, bo owszem do PC podepniesz i 10 cali, i 100 cali, ale przy graniu karta graficzna ma znaczenie. Jak odpalisz jakiegoś big TV w wysokiej rozdzielczości, to bez mocnego GPU szybko zrobi się pikselowa kaszka. Chyba że odpali jakieś skalowanie wtedy trochę ratuje sytuację, ale to już nie to samo co natywna rozdzielczość.

• Upvote 1
Opublikowano

Ale jak kolega będzie się cały czas posługiwał duży mały i nie nie poda kolejny raz rozdzielczości to nikt mu nie odpowie na pytanie. A wydajność 4K monitorka 10 cali będzie taka sama jak monitoraka 4K cali.

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Kabor napisał(a):

Ale jak kolega będzie się cały czas posługiwał duży mały i nie nie poda kolejny raz rozdzielczości to nikt mu nie odpowie na pytanie. A wydajność 4K monitorka 10 cali będzie taka sama jak monitoraka 4K cali.

Podałem konkretny model TV oraz rozmiar monitora. W przypadku tego drugiego, 34'' jest wręcz synonimem UltraWide, ale faktycznie istnieją modele o różnych rozdzielczościach (przy czym nadal...każda z nich jest mniejsza niż rozdzielczość TV 65'', więc nic to nie zmienia).

Więc odpowiadając na Twoje pytanie:

47 minut temu, Kabor napisał(a):

Co ma wielkość ekranu podana w calach do wydajności?

No jak widać ma.

Owszem, powinienem od razu wylistować to w 1 poście, tak więc przyznałem się do błędu i od razu doprecyzowałem.

Elektrodowy klimat to tutaj norma, czy to ja jestem ślepy na swoją 'bute' :hmm:?

Tym co pomogli dziękuję, zostaję przy PC aż do czasów nowej generacji konsol

Opublikowano (edytowane)

Jesli masz 4080S to podlacz do TV, kup sobie 2 pady i spokojnie wszystko uciagniesz. GPU Pro bedzie slabsze o okolo 50% w rasterze, a z RT lekko o 80%. O przedpotopowym procesorze z konsol nawet nie wspomne. Zakup konsoli w 2025 nie ma wiekszego sensu dla osob z mocnymi komputerami. Steam posiada wszystkie wazne marki Playstation, a Xbox wydaje Day 1 na steamie.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, pepeKRK napisał(a):

Podałem konkretny model TV oraz rozmiar monitora. W przypadku tego drugiego, 34'' jest wręcz synonimem UltraWide, ale faktycznie istnieją modele o różnych rozdzielczościach (przy czym nadal...każda z nich jest mniejsza niż rozdzielczość TV 65'', więc nic to nie zmienia).

Więc odpowiadając na Twoje pytanie:

No jak widać ma.

Owszem, powinienem od razu wylistować to w 1 poście, tak więc przyznałem się do błędu i od razu doprecyzowałem.

Elektrodowy klimat to tutaj norma, czy to ja jestem ślepy na swoją 'bute' :hmm:?

Tym co pomogli dziękuję, zostaję przy PC aż do czasów nowej generacji konsol

Pierwszy lepszy z brzegu: 34" LG UltraWide 34WQ500-B - 2560x1080

Ultrawide 1080p vs 4K 16:9 - bardzo duza roznica
Ultrawide 1440p vs 4K 16:9 - mala roznica

Jakby to byla elektroda, to mialbys 10 postow "bylo, uzyj wyszukiwarki" i punkty od moderacji na dzien dobry :E

Opublikowano
1 minutę temu, ryba napisał(a):

Pierwszy lepszy z brzegu: 34" LG UltraWide 34WQ500-B - 2560x1080

Ultrawide 1080p vs 4K 16:9 - bardzo duza roznica
Ultrawide 1440p vs 4K 16:9 - mala roznica

Jakby to byla elektroda, to mialbys 10 postow "bylo, uzyj wyszukiwarki" i punkty od moderacji na dzien dobry :E

Racja, racja :)

...to teraz chyba pójdę w strone wymiany swojego 34'' leda na jakiś fajny OLED co to się do pracy też nadaje a nie tylko grania :))

• Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, pepeKRK napisał(a):

Chciałbym kupić konsole, głównie pod jakieś tytuły 2 osobowe (np. Split Fiction) lub gry które na PC wyjdą ze sporym opóźnieniem (np. GTA). 

Mając GPU 4080S - zakup konsoli jest tylko uzasadniony, dla tytułów które są tylko i wyłącznie na konsoli i musisz je mieć / zagrać, np. Gran Turismo 7, Demon's Souls (Remake), GTA VI na premierę itd. 

ale z drugiej strony Xbox Game Pass umożliwia jednoczesne granie i na PC i na konsoli, bez konieczności kupowania tego samego tytułu drugi raz.

Tak, gry z XGPU dokładnie, tylko znowu mając GPU 4080S nie ma sensu kupować XSX - podłączasz PC pod TV, chyba że punkt powyżej - gry na wyłączność. 

Czy aż tak chcesz zagrać we te 2-3 gry, aby kupować konsolę? Czy możesz poczekać aż wyjdą na PC. 

Z tego co czytam to PS5 pro technicznie byłaby lepszym wyborem

PSS5 Pro: 16,7TF
XSX: 12TF
PS5: 10,28 TF

Ale cyferki, mocy to kwestia drugorzędna, przy innych aspektach wyboru konsoli: pad, gry exclusywne, XGPU, itd.

• Like 1
  • Upvote 1