Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

obecnie posiadam monitor Dell S3422DWG 34".

Kupowałem go kilka lat temu do pracy i jestem zadowolony.

Pół roku temu kupiłem PC i coraz częściej myślę o zmianie na jakiegoś OLEDa (gram zazwyczaj wieczorami w ciemnym pokoju, lubię oledową czerń).

Zakrzywienie monitora jest dla mnie OK, jeśli chodzi o rozmiar to ten wydaje się odpowiedni, ale nieco większy pewnie też spoko...chociaż obawiam się trochę czy nie siedzę za blisko...z drugiej strony daje to większą powierzchnie roboczą w pracy.

Budżet to 4500zł

Czy taka przesiadka ma sens aby odczuć różnice w grach?

Czy istnieje jakiś OLED który będzie też nadawał się do pracy?

Edytowane przez pepeKRK
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, pepeKRK napisał(a):

Czy taka przesiadka ma sens aby odczuć różnice w grach?

Każda zmiana z VA/IPS/TN na OLED zrobi efekt WOW.

(gram zazwyczaj wieczorami w ciemnym pokoju, lubię oledową czerń).

Zakrzywienie monitora jest dla mnie OK, jeśli chodzi o rozmiar to ten wydaje się odpowiedni,

W takim przypadku zostaje tylko QD-OLED.

Budżet to 4500zł

aw3423dwf

aw3425dw

341cqpx

Edytowane przez kamilos69
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, kamilos69 napisał(a):

Każda zmiana z VA/IPS/TN na OLED zrobi efekt WOW.

W takim przypadku zostaje tylko QD-OLED.

aw3423dwf

aw3425dw

341cqpx

Dzięki,

najbardziej chyba pasuje mi ten MSI.

Czytam opinie, że wyświetlanie tekstu jest takie sobie (co ma dla mnie znaczenie w kontekście pracy).

...jednak czytam też, że raczej wynika to z technologii, więc tak czy inaczej każdy inny model OLED/QD-OLED będzie miał ten sam problem...:)?

Trafiłem jeszcze na tegoroczny LG UltraGear 34GX90SA. Jest drogi, ale jeśli byłby najlepszym 34'' oledem do pracy z tekstem to mimo wszystko mieści się w budżecie...

Edytowane przez pepeKRK
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, pepeKRK napisał(a):

Czytam opinie, że wyświetlanie tekstu jest takie sobie (co ma dla mnie znaczenie w kontekście pracy).

...jednak czytam też, że raczej wynika to z technologii, więc tak czy inaczej każdy inny model OLED/QD-OLED będzie miał ten sam problem...:)?

Każdy OLED ma problemy z czcionką/tekstem. Kwestia bardzo mocno osobista czy będzie Ci pasować.

3 godziny temu, pepeKRK napisał(a):

Trafiłem jeszcze na tegoroczny LG UltraGear 34GX90SA. 

LG ma bardzo agresywne zagięcie więc każda praca z tekstem odpada.

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano

@pepeKRKPrzesiadłem się z takiego samego monitora Dell, na MSI 34cqpx i jestem mega zadowolony. Też używam przeważnie wieczorem do oglądania filmów jak i grania. Kolory, HDR czas reakcji... No miód dla oczu. 😅 W tym formacie i rozdzielczości, czcionka nie będzie super jakości, ze względu na niskie ppi pikseli. Ale różnicy nie zauważyłem dużej, względem starego, poprzedniego monitora. Ja ten monitor MSI kilka dni testowałam w codziennym użytkowaniu, po czym nie było żadnego powodu bym go miał nie zostawić. Także od siebie polecam jak najbardziej ten model monitora w matrycach UltraWide. 😁

• Upvote 1
Opublikowano

A to może dopytam w tym temacie bo gdzieś tam z tyłu głowy też pomalutku zaczął się pojawiać temat OLED i ultrawide.

Jeżeli korzystam z komputera w bardzo jasnym pomieszczeniu gdzie okna mają odsłonięte rolety więc jest bardzo dużo słońca a w nocy jest po prostu światło w pokoju zapalone, to czy OLED wtedy lepiej się sprawdzi od IPSa?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.08.2025 o 09:44, RaViV napisał(a):

@pepeKRKPrzesiadłem się z takiego samego monitora Dell, na MSI 34cqpx i jestem mega zadowolony. Też używam przeważnie wieczorem do oglądania filmów jak i grania. Kolory, HDR czas reakcji... No miód dla oczu. 😅 W tym formacie i rozdzielczości, czcionka nie będzie super jakości, ze względu na niskie ppi pikseli. Ale różnicy nie zauważyłem dużej, względem starego, poprzedniego monitora. Ja ten monitor MSI kilka dni testowałam w codziennym użytkowaniu, po czym nie było żadnego powodu bym go miał nie zostawić. Także od siebie polecam jak najbardziej ten model monitora w matrycach UltraWide. 😁

Dzięki za ten komentarz.

Ja to generalnie od momentu założenia tego tematu przeszedłem dłuuugą drogę

Przeczytałem multum recenzji, testów specyfikacji etc. w poszukiwaniu monitora OLED który dobrze radzi sobie z tekstem. Dotarłem do tegorocznego modelu LG za 8k zł  (LG UltraGear 45GX950A-B)
Recenzja: https://www.rtings.com/monitor/reviews/lg/45gx950a-b

Model ten (poza wyjątkowo wysoką ceną) ma matryce WOLED z dodatkowym białym pikselem i rozdzielczością 5k2k. Pomimo jego ogromnych rozmiarów i zakrzywienia, zbiera super opinie jeśli chodzi o immersje w grach. Część osób narzeka na zbyt duże zakrzywienie przy pracy z tekstem, ale jednak większość jest zadowolona i ponoć da się szybko przyzwyczaić.

Jest dostępny w X-Komie, ale trzeba miesiąc czekać więc nie ma go jak w tym momencie przetestować

Byłbym w stanie wydać na niego tyle siana, ale może okazać się że moja 4080S to na niego za mało i względnie szybko musiałbym myśleć o mocniejszym GPU, co generuje kolejne absurdalne koszty 
...jeśli kogoś interesuje temat tego monitora to podrzucam link do mojego wątku na reddicie 

Ten MSI wydaje się też bardzo fajny, jedynie obawiałem się tej pracy z tekstem :)
Spróbuje go gdzieś zobaczyć na żywo

Edytowane przez pepeKRK
Opublikowano
12 godzin temu, pepeKRK napisał(a):

Ten MSI wydaje się też bardzo fajny, jedynie obawiałem się tej pracy z tekstem :)

Temat pracy z tekstem na OLED jest mocno wyolbrzymiony w internecie. Tekst wygląda ciut gorzej niż IPS w tym samym rozmiarze i rozdzielczości. Ale byle OLED i tak wygląda lepiej niż biurowy "standard" 1080p 24" lub tym podobne, na których większość pracuje lub pracowała z tekstem jeszcze kilka lat temu. 

• Like 1
  • Upvote 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 24.08.2025 o 20:24, pepeKRK napisał(a):

LG UltraGear 45GX950A-B

Kupiony? Testowany?

Bije sie z myslami od paru dni, czy chce sie w to bawic. 
Za malo mam juz czasu zeby sie ludzic ze moge cos competitive pograc i te 165hz nie brzmia juz tak strasznie (bo ponoc dual mode nie dziala tak jak powinien), ale czytam ze jest duzo problemow z dp 2.1 w tym.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, oldfashioned napisał(a):

Kupiony? Testowany?

Bije sie z myslami od paru dni, czy chce sie w to bawic. 
Za malo mam juz czasu zeby sie ludzic ze moge cos competitive pograc i te 165hz nie brzmia juz tak strasznie (bo ponoc dual mode nie dziala tak jak powinien), ale czytam ze jest duzo problemow z dp 2.1 w tym.

Jutro ma przyjść, bo dopiero w piątek była dostawa do Polski (nigdzie nie dało się ich wcześniej kupić).

DP 2.1 nie przetestuje bo obecnie mam 4080s, ale jak monitor mi podejdzie (produktywność + granie) to planuje przesiadkę na 5090.

W każdym razie czytałem, że te problemy były winą GPU a nie monitora i niby Nvidia już je załatała :)

Edytowane przez pepeKRK
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Dobra, przyjechał. 34 w tle dla kontrastu.

i jak wrażenia?

Też przesiadam się z 34'' i szczerze mówiąc myślałem że będzie wizualnie większy :)

Krytykowana krzywizna dla mnie nie jest żadnym problemem, to moim zdaniem wręcz konieczność przy tym rozmiarze.

Masz jakiś fajny konfig do polecenia?

Łączysz się DP 2.1? Działa normalnie?

Ja do momentu przejścia na 5090 siedze na HDMI 8k

Edytowane przez pepeKRK
Opublikowano
2 godziny temu, pepeKRK napisał(a):

i jak wrażenia?

Powiem tak, 5090 nie wyrabia %-) cyberpunk, dlss quality + fg 4x zeby dobic do 150 fpsow.

Podlaczylem DP, ktory byl w paczce.

Moj 1 oled, wiec nie za bardzo umiem sobie jeszcze hdr'y i inne bajery poustawiac, ale godziny potrzebowalem zeby dojsc do tego, ze:
g-sync w cyberbunpku = flickering 

brak g-synca w indiana jones = low fps spada

ogolnie wiecej zlego niz dobrego z tej funkcji