Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim.

Od wczoraj mam taki problem , że , gdy odpalę PC od startu bardzo głośno chodzi chyba AiO (jak przykładam ucho to najbardziej chyba słychać ten szum przy AiO zamontowanym z góry) , zrobiło się to samoistnie , poprzedniego wieczoru wyłączyłem kompa i poszedłem spać , z rana przed pracą odpalam i nagle słyszę , że komp chodzi bardzo głośno.. nic nie zmieniałem nic w ustawieniach nie szperałem, AiO mam ustawione na 100% PWM w BIOSie, od początku tak miałem i wcześniej działało normalnie , temperatury są spoko,  próbowałem wczoraj zmieniać na mniejszy % pompę i nic..  i nie , nie ustaje ten odgłos po kilku / kilkunastu minutach od włączenia PC , jest tak non stop póki PC nie przejdzie w stan uśpienia albo go nie wyłączę..

Informacje:
1.Windows 11
2.AiO: Arctic Liquid Freezer III 360 Pro ARGB

3.PC jest nowy

4.Nie jestem pewny w 100% czy to AiO

Messenger_creation_8D4E1737-ED33-4D39-8B0E-EB2883051522.jpeg

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Send1N napisał(a):

Pokaż screena z gpu-z zakładka sensors

Wiatraki właśnie chodzą chyba na maxa non stop nie wiem dlaczego i tak mi huczy non stop..

sensor.gif

Edytowane przez Ysiek
Opublikowano

No to masz odpowiedz co hałasuje :E zrób własną krzywą w msi afterburner lub na początek zmień tryb pracy wentylatorów z auto na manualny i ustaw jakieś stałe obroty testowo czy w ogóle reaguje bo może walnięty jest kontroler rpm na karcie skoro tak się zachowuje bez obciążenia.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.09.2025 o 08:36, Send1N napisał(a):

No to masz odpowiedz co hałasuje :E zrób własną krzywą w msi afterburner lub na początek zmień tryb pracy wentylatorów z auto na manualny i ustaw jakieś stałe obroty testowo czy w ogóle reaguje bo może walnięty jest kontroler rpm na karcie skoro tak się zachowuje bez obciążenia.

Nic nie reaguje , zmieniałem w afterburner nic , nawet wyłączyłem urządzenie w menadżerze urządzeń i dalej chodzą xD , to co na gwarancję ? P.S: Dziś nawet nie mam tych zakładek od wentylatorów w GPU-Z wtf? xD 

sensor.gif

Edytowane przez Ysiek
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, widocznie karta zaczyna padać. Cóż, bywa i tak.

W dodatku zniknął Ci odczyt obrotów. Jeszcze ewentualnie możesz przeinstalować sterownik do grafiki, ale nie zdziwiłbym się gdyby karta po usunięciu driverów już nie wstała lub nie pozwoliła na instalację nowych sterowników.

Nie ma się co szczypać, nowa karta pakuj w paczkę i wysyłaj na gwarancję lub zwrot - jeżeli nie minęło 14 dni od zakupu.

Tak swoją drogą: KLIK

temat świeży, bo nie ma nawet miesiąca. Hmmm :E 

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Odczyt obrotów i połowa innych danych w gpu-z znikają jak się kliknie "wyłącz urządzenie" dla karty graf w menedżerze urządzeń ;) + wentylatory zaczynają pracować na stałych dość wysokich obrotach akurat to jest normalne, jak tak zrobił to miało prawo tak się stać ;) 

Edytowane przez Send1N
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 5.09.2025 o 07:54, Ysiek napisał(a):

Cześć wszystkim.

Od wczoraj mam taki problem , że , gdy odpalę PC od startu bardzo głośno chodzi chyba AiO (jak przykładam ucho to najbardziej chyba słychać ten szum przy AiO zamontowanym z góry) , zrobiło się to samoistnie , poprzedniego wieczoru wyłączyłem kompa i poszedłem spać , z rana przed pracą odpalam i nagle słyszę , że komp chodzi bardzo głośno.. nic nie zmieniałem nic w ustawieniach nie szperałem, AiO mam ustawione na 100% PWM w BIOSie, od początku tak miałem i wcześniej działało normalnie , temperatury są spoko,  próbowałem wczoraj zmieniać na mniejszy % pompę i nic..  i nie , nie ustaje ten odgłos po kilku / kilkunastu minutach od włączenia PC , jest tak non stop póki PC nie przejdzie w stan uśpienia albo go nie wyłączę..

Informacje:
1.Windows 11
2.AiO: Arctic Liquid Freezer III 360 Pro ARGB

3.PC jest nowy

4.Nie jestem pewny w 100% czy to AiO

Messenger_creation_8D4E1737-ED33-4D39-8B0E-EB2883051522.jpeg

Cześć, rozumiem Twój problem z głośnym działaniem AiO w nowym komputerze. Zanim jednak przejdziesz do bardziej skomplikowanych rozwiązań, warto zastosować systematyczne podejście do diagnozy - podobnie jak w przypadku weryfikacji własnych możliwości intelektualnych. Test IQ dostępny na https://www.worldiqtest.com/pl/ wymaga analitycznego myślenia, które może się przydać również przy rozwiązywaniu problemów technicznych. Wracając do Twojego AiO: sprawdź czy czasem nie nagromadziło się powietrze w układzie (można delikatnie przechylić komputer przy włączonym systemie), zweryfikuj mocowanie pompy i kontakt z procesorem, a także upewnij się czy wszystkie złącza są właściwie podpięte. Czasem prosty reset ustawień BIOS do domyślnych może pomóc, nawet jeśli wcześniej wszystko było dobrze skonfigurowane.

Brzmi jak problem z pompą AiO — możliwe, że zapowietrzyła się albo coś wpadło do obiegu. Spróbuj delikatnie przechylić obudowę w różnych kierunkach przy włączonym PC, żeby wypuścić powietrze z pompy. Jeśli nie pomoże — sprawdź podłączenie i rozważ reklamację.