Skocz do zawartości

9070XT Steel Legend OCCT - czy wszystko jest ok?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

chciałbym żebyście rzucili okiem czy takie ustawienia i temperatury grafiki i procesora są wg Was. Wentylatory dałem na takie wartości które nie przeszkadzają mi w graniu. 

Zrobiłem lekki undervolting GPU.

9070XT Steel Legend i 7500F.

Dzięki za pomoc.

OCCT.png

Edytowane przez Pawllos
Opublikowano

@Pawllos Jak wyżej kolega @tomcug napisał. Na memkach trochę gorąco jednak to jest dosyć typowe dla tych pamięci.

Natomiast pomyśl o UV procesora - nie wiem jakie masz na nim chłodzenie ale takie CO -30 pewnie na nim pójdzie i zredukuje drastycznie temperatury zachowując fabryczną wydajność. 
ASRock ma fajne predefiniowane profile dla procesorów, gdzie zrobisz to w minutę:
pbo-and-tjmax.thumb.jpg.42e41eeffbd5076afb3771cd42185014.jpg

Wybierasz jako "Performance Preset" z tej listy "PBO, Tjmax = 85*C and Curve Optimizer -30mV"
Powinno działać stabilnie, jeżeli nie to wybierasz tą samą opcję tylko z "-20mV" na końcu.

Zawsze też możesz to wprowadzić ręcznie ale jest więcej zabawy ;)

Precision Boost Overdrive -> Advanced
PBO Limits -> Manual
PPT Limit [mW] -> 88000
TDC Limit [mA] -> 75000
EDC Limit [mA] -> 150000
Precision Boost Overdrive Scalar Ctrl -> Auto
CPU Boost Clock Override -> 0
Curve Optimizer: "All Core" -30

Opublikowano

Dziękuję za pomoc. PBO to dobry pomysł. Uruchomie sobie w wolnej chwili. Chwilowo walczę z ramem. Jak ustawie Expo lub xmp to cały czas mam problem z trenowaniem pamięci. Komp raz uruchamia się normalnie, raz po minucie a raz wcale. @Lameismyname widzę że też masz ASRock. Czy takie rzeczy jak ddr5 nitro masz włączone ? Mógłbyś np na priv podesłać zdjęcia swoich ustawień dotyczących ramu ? Albo mam coś walnięte albo źle ustawione.

@Lameismyname nie przechodzi przez occt ani 30 ani 20

Opublikowano

Co do ramów. Ja mam domyślne ustawienia (chyba bez nitro) i jedynie wczytany profil EXPO.
Odnośnie CO na procku, spróbuj drugą metodą gdzie ręcznie ustawia się:

Precision Boost Overdrive -> Advanced
PBO Limits -> Manual
PPT Limit [mW] -> 88000
TDC Limit [mA] -> 75000
EDC Limit [mA] -> 150000
Precision Boost Overdrive Scalar Ctrl -> Auto
CPU Boost Clock Override -> 0
Curve Optimizer: "All Core" -30

No i schodź ręcznie. Jak 30 wywala to 25, 20, 15 itd.

Opublikowano (edytowane)

Nie pamiętam o co chodziło ale z profilu ASRocka CO -30 nie działało (zaraz się krzaczyło), musiałem zejść do -20 i to potrafiło się wykrzaczyć.
Potem użyłem Ryzen Mastera z poziomu windowsa aby zeskanował mi "Per Core" - trochę to trwało ale na koniec zapytał mnie czy importować ustawienia do biosu, restart i rzeczywiście wrzucił te ustawienia.
Stabilnie jak skała -30 na każdym rdzeniu z ręcznie (przez niego) wprowadzonymi limitami.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname  Mozna prosic o screena w ktorym miejscu w RM jest ta opcja?  Moj procek nie chce isc ponizej -15 - ustawiane w BIOS, System wstaje ale wywala blad podczas stres testu. Chce sprobowac czy RM da rade zejsc nizej stabilnie 

PS. Sorry za brak Poskich znakow

Edytowane przez bluebart
Opublikowano (edytowane)

Sorry, że się wtrącam, ale PPT 88W to nie za mało dla 9800X3D? Taki procesor ma @bluebart z tego, co widzę.

Jeśli procesor jest niestabilny nawet na -15, to nic bym nie ruszał, tylko zostawił wszystko na Auto.

Edytowane przez wamak
Opublikowano (edytowane)

Procesor na -15 jest stabilny. Zmiana na -20 i sie wysypuje. 

Dzisiaj i jutro pracuje wiec dopiero we wtorek bede mial okazje cokolwiek pozmieniac.

BTW sorry za offtop. W sumie dziel GPU :E

Edytowane przez bluebart
Opublikowano
W dniu 6.09.2025 o 10:13, Lameismyname napisał(a):

Nie pamiętam o co chodziło ale z profilu ASRocka CO -30 nie działało (zaraz się krzaczyło), musiałem zejść do -20 i to potrafiło się wykrzaczyć.
Potem użyłem Ryzen Mastera z poziomu windowsa aby zeskanował mi "Per Core" - trochę to trwało ale na koniec zapytał mnie czy importować ustawienia do biosu, restart i rzeczywiście wrzucił te ustawienia.
Stabilnie jak skała -30 na każdym rdzeniu z ręcznie (przez niego) wprowadzonymi limitami.

Jesteś pewny że robiłeś per core?

Opublikowano

@Lameismyname puściłem mastera per core i zrobiło mi na jednym -28 na reszcie -30 i occt nie wywala już błędów. 

Po wyłączeniu nitro ram też jakby się trochę uspokoił, zobaczymy co będzie dalej. Można spokojnie grać.

Dzięki za pomoc

Opublikowano

@Pawllos Chodzi mi o to, że jeżeli masz wyniki wyplute przez Ryzen Mastera to na 99,9% będą stabilne.
No i nie wiem co ASRock spieprzył w swoich predefiniowanych profilach - zawsze ręcznie lub po Ryzen Masterze mam lepsze wyniki jak z użyciem ich profilów.
Czasem więcej, czasem mniej ale zawsze.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

:heu: U mnie -15 CO to chyba max jaki moge wyciagnac. Nie moge znalezc opcji w R Master zeby program wybral max stabilne CO. Tylko recznie all cores albo per core. Ustawilem -20, przeszlo test RM ale Aida wywalila blad.

Moze ktos dac screena gdzie moge znalezc opcje ustawienia CO przez R Master?

Sorry ze tak dopytuje ale doczynienia z AMD mialem ostatnio jak posiadalem Phenoma II X4 955

Edit: Nie wiem dlaczego brakuje mi opcji do auto tuningu ? :hmm:

20250909_164046.jpg

Edytowane przez bluebart