Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć mam PC już dobre 6/7 lat i czas chyba już coś w nim wymienić, ale nie jestem specem od tego i w sumie nie wiem co można wymienić żeby komp chodził lepiej, płynniej - jeśli ktoś byłby na tyle miły to byłbym mega wdzięczny za pomoc bo ja aż tak nie ogarniam tematu jak wielu znawców tu z forum

Aktualnie komp posiada: 

Procesor Intel(R) Core(TM) i7-10700KF CPU @ 3.80GHz, 3792 MHz, Rdzenie: 8, Procesory logiczne: 16

Wersja/data systemu BIOS American Megatrends Inc. 2.E0, 09.06.2022

Płyty główna Z490-A PRO (MS-7C75)

Kości ram: G.SKILL 32GB (2x16GB) 3600MHz CL16 Ripjaws V
Zasilacz: Cooler Master MWE v2 750 W 80 PLUS Gold
Karta graficzna: Gigabyte GEFORCE GTX 1660 SUPER
Chłodzenie: Wodne SILENTIUMPC Navis Evo ARGB 240

Czas na jakieś zmiany, ale nie ogarniam jak pisałem wyżej co by można było poprawić żeby chodził lepiej i grało się przyjemniej. (Aktualnie 80% to praca na kompie typu wystawianie aukcji na jednym monitorze, a na drugim oglądanie yt, 20% gry typu LOL,  Lineage2, CS, ale teraz chciałbym też pograć w nowsze tytuły np. Black Myth:Wukong.

IMG_20250907_130220.jpg

zzz.png

Opublikowano

Albo kompletna zmiana na AM5, bo intel jest be,

albo tylko grafę zmienić, ale to trzeba wyczuć, by bottlenecka nie było... może jakiś 4060Ti 16GB, mam 8GB na Ryzenie 5600 bez X i jest gitez, nie narzekam.

W obrębie platformy to tutaj dużo nie upgradujesz...

• Like 1
Opublikowano

@exen0s Zacznij od zmiany karty graficznej - da Ci największego kopa. Nie napisałeś budżetu.
Najtańsza karta graficzna którą jest sens kupić to Radeon RX 9060XT 16GB - tu masz za 1599zł: https://foxkomputer.pl/pl/p/KARTA-GRAFICZNA-Asrock-RX9060-XT-Challenger-16GB-OC-NA-STANIE/40853
Plus sprzedasz obecną grafikę - możesz spróbować wystawić za 300zł na olx (tak aby sprzedać, nie sprzedawać ;)).

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Platforma nie jest taka zła. Można jeszcze poczekać ze zmianą. Zdecydowanie do zmiany jest karta graficzna. Jako że masz ograniczenie do PCI-E 3.0x16, to odpuściłbym RTX 5060 TI (PCI-E 5.0x8), a celowałbym w używaną RTX 4070 (1800zł). Ewentualnie nowa RX 9060 XT 16GB.

Jaki masz monitor? Od tego zależy, w jaką kartę celować, bo może nawet RTX 5070 podejdzie.

Edytowane przez wamak
  • Upvote 1
Opublikowano

1080p, czyli podtrzymuję to, co napisałem wcześniej: używka RTX 4070 lub nowa RX 9060XT 16GB. 4070 będzie wydajniejsza z RT. Może do 2000zł uda się kupić używkę 4070 Super.

• Upvote 1