Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czołem, 
Poszukuję chłodzenia wodnego dla mojego 9800X3D (wiem, że dobre chłodzenie powietrzne dało by radę, ale mi zależy bardziej na estetyce całego buildu). 
Moja obudowa to Lian Li LANCOOL III. Wszystkie części staram się dobierać w białym kolorze. Prawie ze wszystkimi mi się udało, zostało tylko AIO.
Zależy mi na cichym i wytrzymałym AIO o kolorze białym z RGB, komputer będzie na biurku, więc nie chcę, żeby było głośne, ale jednocześnie żeby świetnie chłodziło procesor. Sporo osób poleca Arctic Liquid Freezer III Pro 360, ale oglądając niektóre filmy mam mieszane uczucia. Budżet tak do 700zł.  

Najchętniej kupiłbym Atmosa 360, ale na ten moment nie ma białego koloru. Moim zdaniem świetnie łączy performance oraz cichą pracę. (ewentualnie jest biały 240mm)
Ewentualnie drugą propozycją oprócz Arctisa byłby be quiet! Light Loop 360. Jedyne co do tego modelu mam zastrzeżenia to wentylatory typu ,,Rifle", które mają tendencję do bycia coraz głośniejszymi z czasem, więc pewnie wymagana była by wymiana wentylatorów na inne. 
Jeszcze rozważałem EK-Nucleus CR360 Lux D-RGB, które mają świetne temperatury, ale na testach różnie wypada pod względem głośności, ogólnie teoretycznie powinien być głośniejszy od Arctisa. 
Wczoraj znalazłem jeszcze Cooler Master MasterLiquid 360 Core II, za bardzo fajną cenę, ale w zagranicznych recenzjach zwrócili uwagę, że jest bardzo głośny oraz słaba żywotność pompy. 
Pozdrawiam! 

Edytowane przez Pshemko
Opublikowano

Muszę Panu przyznać, że ogólnie marka Montech gdzieś mi uciekła i jej nie znałem. I podesłany przez Pana model wydaje się naprawdę bardzo dobry. Jednak tutaj mój błąd bo zarówno zależało mi na białym kolorze AIO jak i RGB, a podesłany model występuje tylko w wersji białej :'). Może to brzmi dosyć infantylnie i głupio, ale już całego PC pod to zrobiłem to również chciałem AIO by tak pasowało. To będzie mój nowy komputer od jakiś 8lat, więc popuściłem wodzę marzeniom, których nie mogłem spełnić te 7/8lat temu gdy budowałem swój pierwszy PC. 
Najmocniej przepraszam za wprowadzenie w błąd, już zmieniam opis. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Godlike napisał(a):

Niesamowite, za każdym razem, jak myślę że w miarę już mam wszystko ogarnięte i nic mnie nie zaskoczy, wchodzę na forum i zawsze pozytywnie się zaskoczę. Kurdę, muszę przyznać - z wyglądu wygląda bosko, jeszcze ma przewody od pompy w górę a nie jak tradycyjne chłodzenia od boku lub od dołu. Dla wyglądu zamówiłem G.Skill Trident Z5 Royal i odrzuciłem chłodzenia co idą od boku, żeby ich nie zasłaniały. Postawiłem na Arctic Liquid Freezer III Pro, bo ten przewód idzie bardziej po karcie a tutaj widzę rozwiązanie prawie idealne. Najgorsze, że wczoraj zamówiłem ALF i już dzisiaj go odebrałem. Teraz mam zagwozdkę czy go zwracać i nie brać tego. 
Poświęciłem chwilę na analizę, perfromance i cisza wydają się naprawdę na wysokim poziomie. Jedyne co to ten montaż, może być lekko problematyczny. Opinie na Amazonie chyba głównie na to wskazaują problem i trochę z tymi wentylatorami bezprzewodowymi.
Znowu z mózgu siano

Opublikowano

Dziękuję za pamięć! 

Niestety nie zamówiłem. Stwierdziłem, ze już zachowam mojego ALF III Pro, który już do mnie doszedł. Dodatkowo razem ze znajomym mieliśmy ograniczony czas na wspólne składanie. 
W sumie myślę, czy pieniądze ,,zaoszczędzone'' z chłodzenia nie wykorzystać na lepszą kartę graficzną. 
Jeszcze raz dziękuję za pomoc i propozycję. Wydaje się to naprawdę świetne chłodzenie i ten wyświetlacz robi świetną robotę w tej cenie. 
Dodatkowo ALF III Pro nie zasłania moich ramów, bo przewody od pompy idą dołem. 
Pozdrawiam!!:toast:

• 2 tygodnie później...