Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Od miesiąca zastanawiam się nad zmianą grafiki. Pracuję (Davinci Resolve, Unity) i gram w 3440x1440. 

Nie jestem jakimś codziennym graczem który ogrywa wszystkie najnowsze tytuły typu blackmyt łukong 😁 ja dopiero nadrabiam Wieśka 3 i GTA 5, a na ogół to Battlefield 5, Hearts Of Iron 4, Cities Skylines, czasem trafi się coś nowszego.  Wiesiek działa spoko. Ale odpalilem demo Paxa Romana i kurde plynnosci to tam nie ma podczas przewijania ekranu.  Może to brak optymalizacji gry, bo jeszcze przed premierą. Ale stwierdziłem, że to chyba czas na zakup lepszej grafiki, a obecną dam narzeczonej, a jej kilku miesięcznego RX7600 sprzedam.

RT nie używam nie tylko ze względu na rozdzielczość, w której gram bo wtedy by to słabo działało, ale jak miałem do Full HD to też nie używałem. W takim wypadku teoretycznie wybor prosty 9070xt?

Ale sprawa ma się tak, że szukam karty którą obsłuży mój obecny zasilacz 750W, bo nie chcę generować dodatkowych kosztów na ten moment. I do obudowy przedpotopwej Chieftec 

Przefiltrowałem karty w pewnym sklepie (bo raty 0%) i wyskoczyły mi następujące, dla których rekomendowany zasilacz to 750W:

-  SAPPHIRE Nitro+ Radeon RX 9070 XT OC 16GB - chyba najbardziej mi zalezy, ale sporo osób wspomina o tragicznych cewkach. No i do obudowy niby nie wejdzie, ale moge nagiąć co trzeba 😅 a w lutym na ur dostane Fractal Design.

- SAPPHIRE Pulse Radeon RX 9070 XT Gaming 16GB

- Karta graficzna POWERCOLOR Radeon RX 9070 XT Reaper 16GB

- Karta graficzna SAPPHIRE Pure Radeon RX 9070 XT Gaming OC 16GB

Najtańsza Reaper to 2949 zł najdroższa nitro + 3449 zł

No i teraz 5070ti najtańsza to:

- GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF 16GB DLSS 4 i PNY GeForce RTX 5070 Ti ARGB Triple Fan OC 16GB DLSS 4. Obie za 3649 zł. Reszta w ceny w góre.

Czy w ogóle ktoreś z tych kart są, że tak powiem przyszłościowe? Czy dać sobie spokój i poczekać rok? Na jakieś kolejne wersje? Rtx6000 czy nowe amd.

Może ktos z Was ma konkretny z wymienionych modeli i jest w stanie się wypowiedzieć. 

Uprzedzając pytania o zmianę platformy na AM5 to może za rok najwcześniej.  Teraz zależy mi na karcie najbardziej, bo z tego co wiem to przy tej rozdzielczości procesor nie jest jakimś mocnym wąskim gardłem i mając wybor karta lub procek to chyba lepiej kartę wymienić.  Tak mi się wydaje, ale zdaję się na Was 😁

Edytowane przez marcin0218
Opublikowano (edytowane)

- jak masz sporo zaległości to bierz RTXa. Lepsze wsparcie dla upscallerów.

- procesor się niestety liczy. Wolałbym serio najpierw zmienić proc, ale widzę, że masz woła do orania pola, a więc nie mogę polecić wydania 550zł na 7500f, który w grach rozwali tego 5950x, bo pewnie przy zmianie znowu byś potrzebował 12-16 jaj. 

- popatrz na recki. Sam się niezbyt rozeznaję. Wiem tylko o Asusach Prime na promocjach (szału nie ma, ale przynajmniej nie jest to naj-najgorszy szrot) i mój faworyt, który był za 3800 przez chwilę ale wrócił do 4050-4100, czyli Zotac Infinity, ale to głównie z powodu gwarancji którą przedłużasz do 5 lat rejestrując w ciągu 30 dni od zakupu

- apropo przyszłościowości. z 16GB do 2028 masz spokój.  W 2028 już pojawi się jedna czy dwie gry, które będą miały problem, np. z brakiem RAMu do odpalenia AI jakie wtedy będą już pewnie wrzucać. Ale od biedy do 2029 wystarczy. Zakładam, że ploty są prawdziwe więc 30GB RAMu w PS6. Od tego ze 4 na OS to masz 26. To będzie "target hardware" i tu zależy od portu. Jak go spartolą to na 16GB będzie masakra, ale z drugiej strony... czy ktoś wyda grę wymagającą sprzętu posiadanego przez 0,5% graczy? Może po prostu opóźnią portowanie gier, które absolutnie wymagają 24 czy 32GB. 

RTX będzie bardziej przyszłościowy po wejściu ery gier w PT, ale to jak pisałem - 2027-29. I czy różnica pomiędzy 35fps na RTXie vs 5fps na Radku to coś, co uznasz za istotne, to kolejna kwestia. Dla mnie 5090 do PT się nie nadaje, bo pewnie w tych grach będzie 40fps w 1080p :E (plus upscallery oczywiście) na max detalach takiej gry z 2029r. a granie w 720p 40fps na tym 5070ti też nie jawi mi się jako przewaga. No w grach wydawanych w 2026-27 to na pewno lepszy RT/PT 5070ti zrobi różnicę, ale jeśli masz górę zajebistych starszych gier to czy naprawdę musisz grać we wszystkie 2-5 gier z 2026-27 które na Radku będą niegrywalne bo niedomaga z PT?

Dalej. Upscaller. Moim zdaniem FSR jest wyraźnie gorszy a zapowiadany Redstone to śmiech na sali. Wolałbym więc RTXa.

Z drugiej strony masz kijowego proca a Radki chodzą lepiej gdy brakuje proca (tu są spory, Tomcug uważa że nie) 

Może rozważ zmianę na AM5 i kup 9070 lub 5070 za 2200zł jak znajdziesz na jakiejś promocji (na cenach Radków się nie znam).

Za pół roku wyjdą Supery i refresh Radków być może. W czerwcu 2026 pewnie będzie dobry moment na zmianę. Do wtedy sobie pozbierasz i może kupisz coś z 24GB żeby mieć spokój jeśli nie chcesz zmieniać karty przez 5 lat, szczególnie że w takiej opcji Zotac z dłuższą gwarą się przyda, ale jest też drogi.

edit: A, masz 4070. No to zmiana na 5070 jest bez sensu

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mega dzięki za obszerną odpowiedź. 

Teoretycznie w cenie grafiki (dajmy na to do 3500 zł) bym miał jak jeden z użytkowników tego forum
- 9800X3d
- ASrock B650M-HDV/M.2
- RAM GoodRam IRDM DDR5 32GB (2 x 16GB) 6000 CL30

To daje kwotę: 3017 zł

W innym sklepie z chyba lepszą płytą, bo ASROCK B850M Pro-A WiFi, całość 2987 zł

Uważasz, że lepiej pójść w tym kierunku, a grafę ogarnąć kiedyś? W grach procki przepaść, w programach chyba, już zbliżone.

Opublikowano

W rozdzielczościach 1440p/4K jeżeli nie grasz w gry esportowe nawet taki Ryzen 7500F wykarmi karty graficzne takie jak 9070XT/5070ti.
To, że kupiłem 9800X3D to trochę fanaberia, a trochę pod CS2 (ten tytuł e-sportowy lubi cache). Przez jakiś czas miałem 7500F + 5070ti, z resztą black ten temat przegryzł:

Więc do casualowego grania lepiej pchać kasę w kartę graficzną.

Twój Ryzen 9 5950x trzyma nieźle cenę - jakby udało Ci się go sprzedać razem z płytą główną i ramem, to przesiadkę na AM5 miałbyś w miarę bezkosztową.
Teraz chyba cena-wydajność lepiej wypada 7800X3D (~1200zł)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Zgodzę się, że fajnie by było brać na Twoim miejscu 7800x3D.

Natomiast do 9800x3d ja z płytami Asrocka bym się bał podchodzić. Może za pół roku, jeśli przypadki padających płyt na biosie 3.4 się nie pojawią. Za 530 masz Gigabyte'a Eagle. Też nie złom. 

Co do opinii wyżej to mam odmienną. Jak zabraknie karty to zawsze możesz w tym 1440p skorzystać z upscallera. Nawet z 720p.

Jak zabraknie proca to już najczęściej nic nie zrobisz, chyba że będziesz ciął detale i wtedy pop-in popsuje całą imersję w grę. Dla mnie dyskwalifikacja taki pop-in. 

Choć fakt. Z 7500f nie będzie dużego problemu. Może w 2-3 grach z tragicznie spartoloną optymalizacją.

W starych grach 7800x3d/9800x3d też się przyda do grania w 120Hz na przykład.  Choć na monitorze VA to...

no w sumie to te 120Hz się trochę na VA by i tak marnowało. 

To już nie wiem.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Rzeczywiście, sprawdziłem testy w 1440p w świeższych gierkach to np między 7800X3d a 9800x3 różnica to kilka fps. Np. God Of War to 5 fps, Cyberpunk średnio 4 fps, Counter strike to już 40 fps czyli sprawdza się to co napisałeś o esportowych. Trochę, więcej  w Harrym Potterze, bo 15 fps, pozostałe także różnica niezauważalna :)

Porównałem jeszcze 7800x3d z 9900x (bo wołek roboczy do apek).

W grach malutka różnica na korzyść 7800X3d, w aplikacjach na odwrót :)

Ale na PurePC poczytałem testy 9900x i kurcze w grach w porównaniu z moim 5950X w 1440p różnice też małe tzn. Cyberpunk 7fps, Buldursgate 10 fps, Harry potter tez 10 fps, Wiesiek juz 20 fps.

ALe za to w ich teście 7800X3d względem 9900X ma sporą przewagę niż test który widziałem na ytb, bo Cyberpunk to już ponad 20fps, Wiesiek 35 fps. Mętlik w głowie :/

Opublikowano

Na słupki AVG to nie ma co patrzeć. W lows szybciej zobaczysz realne braki wydajności i o to jest wartość, która ma potencjał wkurzać w grach.

No ale wszystko zależy od monitora i preferencji. Jak nie możesz patrzeć na nienatywną, choćby z DLSSem i nie zamierzasz zmieniać montiora z tej smutnej matrycy VA, to w sumie i tak 3/4 zalet grania w 120fps idzie się walić. Na VA różnica między 60 a 120 będzie tylko w responsywności i płynności, ale i tak i tak będzie kaplica w temacie obrazu w ruchu. Może więc zadecyduj na podstawie odpowiedzi na to pytanie: Kiedy kupujesz OLEDa 240Hz? 

W ciągu roku? Bierz 9800x3D.

W ciągu dwóch? Bierz 7800X3D

Nie planujesz? Bierz co bądź.

Opublikowano

Wiesz co z monitora jestem zadowolony. Wcześniej miałem 24" FHD TN, a tutaj  mam zajebistą przestrzeń roboczą, to było priorytetem (budżet ograniczony był) i powiem Ci, że już nigdy nie wrócę do innego monitora jak wide screen :) jak będzie kiedyś kasa to zmienię na jakiś z lepszą matryca ale nadal 3440x1440p :)

Opublikowano
5 godzin temu, marcin0218 napisał(a):

Davinci Resolve, Unity

Tylko i wyłącznie NVIDIA. Radeony nie mają sprzętowego wsparcia w programach. Np. Blender z tego co kojarzę jakiś czas temu dodał akcelerację AMD, ale i tak do NVIDII im daleko. 

Do tego pod gry masz lepsze wspomagacze AI (upscaler/FG) i lepszy RT. 

Biorąc 5070Ti wydajnościowo z 4070 przeskakujesz o kilka oczek (na wydajność odpowiadającą RTX 4080) i masz więcej VRAM o 4 GB co też nie jest bez znaczenia przy DaVinci/Unity. 

Poluj na wersję ASUS PRIME, bo czasem dało się je kupić za ~3300 zł w PL sklepach. Ewentualnie jak się trafi to Zotac Solid (nie SFF), chłodzenie jest GORSZE niż PRIME, ale za to dostajesz 5 lat gwarancji. 

Poniżej 5070Ti nie ma sensu schodzić, nie ma też sensu patrzeć na Radeony w kontekście pracy na PC.

Opublikowano
3 godziny temu, ztx napisał(a):

Poluj na wersję ASUS PRIME, bo czasem dało się je kupić za ~3300 zł w PL sklepach. Ewentualnie jak się trafi to Zotac Solid (nie SFF), chłodzenie jest GORSZE niż PRIME, ale za to dostajesz 5 lat gwarancji. 

Eee? Coś Ci się nie pokiełbasiło? Zwykły Solid (nie CORE/SFF/CORE SFF) gorszy od PRIME? :stukniety:

Opublikowano
8 godzin temu, marcin0218 napisał(a):

Np. God Of War to 5 fps,

moge prosić o linka do tego testu?

23 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Eee? Coś Ci się nie pokiełbasiło? Zwykły Solid (nie CORE/SFF/CORE SFF) gorszy od PRIME? :stukniety:

oc ma dopiero lepsze

Opublikowano

Z tego co kojarzę jest głośniejsze. Ciężko znaleźć dobre testy, a bardziej interesowałem się tym przy premierze. Może źle się wyraziłem, że jest gorsze, bo system chłodzenia jest tam bardziej zaawansowany, ale dla mnie głośniejsze chłodzenie = gorsze. Wiadomo, zawsze jest UV i własna krzywa, ale to tyczy się każdego modelu. Cichsza karta po UV dalej będzie tą cichszą. 

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, janek25 napisał(a):

moge prosić o linka do tego testu?

oc ma dopiero lepsze

Jeśli pytasz o konkretnie God of War no to na przykład tutaj. Aczkolwiek to testy youtubowe więc nie wiem czy one przekładają się na rzeczywistość.

https://youtu.be/zbKwNJHCZjE?si=MZmxmB3uwguMOwSB

Patrzyłem porównanie u Liptona ale tej konkretnej gry akurat nie testował

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Nie pamiętam kto z forum miał zwykłego Zotaca Solida 5070ti... @ShaDow_Pro?

Tak miałem, ogólnie wersja spoko, aczkolwiek po 3 miesiącach mocno się pasta wypompowała, a do tego to chłodzenie nawet w na biosie quiet wcale nie było ani super ciche ani chłodne, pamiętam że po UV 2910MHz @0.9V miałem około 1300rpm i 70* przy około 260W w Hogwarts Legacy. Do tego tego obroty minimalne ~1200rpm, dałem za nią 4.5k na szczęście miałem backdoora :P w postaci zdechniętego łożyska i poszła na rękojmię i odzyskałem 100% kasy. 

Podsumowując, ja bym drugi raz tego modelu nie kupił, mam dosyć wrażliwy słuch i to że coś akceptuje to nie znaczy że tego nie słyszę, chłodzenie jak na rozmiar przeciętne.

4070S Aorus Master stał dwie półki wyżej do 5070TI Solid OC, a też nie był super cichą kartą. 

Screenshot(35).thumb.png.154fa8fe68d5090482bf47addf9383d2.png

Na początku było tak

Potem przy 260W miała 70* :boink:

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano

@ShaDow_Pro Z mojego doświadczenia wygrzany PTM ma trochę lepsze właściwości jak fabryczna pasta pierwszego dnia po odpaleniu ;) Pewnie by zrobiło robotę na tym chłodzeniu.
A pump-out w wielu kartach się zdarzał, nawet w tych najlepszych powodował spadek kultury pracy nie do zniesienia, że nawet UV nie pomogło za wiele - co się dziwić.
Ja pierwszego dnia jak dostałem Inno3d X3 wrzuciłem PTMa na rdzeń i mam w d... :) 

• Upvote 1