Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od roku mam Asrocka B650M-HDV/M.2. Wcześniej z 7500F, teraz od ~5 miesięcy z 9800X3D. Nie wiem co wy chcecie od tej płyty... Taki ASRock B650M PRO RS, który jest 200zł droższy ma tą samą sekcję, różni się detalami typu 2 sloty więcej na ram czy tam jakieś dodatkowe USB.

Opublikowano (edytowane)

@Lameismynameasrock teraz ma trochę złą reputację, więc ogólnie bym się wstrzymał z polecaniem go...dziś ktoś go bierze pod CPU non x3d, ale "jutro" może będzie chciał go na niego posadzić i może być klops :P Sam w swoim otoczeniu znam jeden przypadek, gdzie ziomek siedzi na 7500f, bo boi się iść w 9800x3d, w dwóch innych przypadkach po prostu mobasy zostały zmienione, bo ziomki stwierdzili że lepiej dmuchać na zimne.

Sam mam "Twoje" mobo w jednym z kompów, więc to nie jest hejt na markę której nie posiadam...ot chłodna analiza tego co się dzieje.

9 godzin temu, leven napisał(a):

Jesteś tego  żywym przykładem, jak można zrobić z dobrego sprzętu jakieś półśrodki   8:E

T o Ty zasłynąłeś na forum z cudownego dobierania podzespołów, a teraz mnie szkalujesz ?

Tylko on napisał prawdę, taki 7800x3d czy 9800x3d na płycie za 5 stów będą działały tak samo jak na takiej za 3k ;) 

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
Opublikowano

Może i będzie działać TOP procesor na  takim paździerzu, ale to jest wstyd i jakieś kombinowanie. U Ciebie Aorus za tysiaka siedzi i nie mam żadnych zastrzeżeń. Potraktowałeś kanapkę 7800x3d z szacunkiem, montując go na porządnej mobce, a nie na jakiejś bieda płycie, bo można i odpali :P 

• Upvote 1
Opublikowano

Ale w czym to przeszkadza niby? dziwne podejście co niektórzy mają skoro na mobo za 500zł dany cpu może działać w pełni mocy i sekcja się nawet nie spoci to lepiej sobie zaoszczędzić pieniądze niż zapłacić 2 czy 3x razy tyle bez żadnej różnicy... to nie czasy amd fx że trzeba było kupować płytę w cenie procesora aby cpu nie wpadał w throttling a w lecie sekcja nie poszła z dymem :E;) 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
23 minuty temu, JacekRTX napisał(a):

leven sam kupiłeś paździerza 5060Ti i kombinujesz z biosami bo chłodzenie do pupy. A czepiasz się innych xD

Ja Ci dam paździerz :E  A bios sobie odpuściłem, po wgraniu najnowszego od Inno3d. Zupełnie inaczej zachowuje się krzywa RPM, niż w starym biosie. A chłodzenie w cale nie jest takie złe:

Fotka z filmika poniżej: 1.jpg

https://www.google.com/search?q=rtx+5060ti+inno3d+radiator&client=firefox-b-d&sca_esv=3cba3ff7c6207a53&sxsrf=AE3TifOIFVQUKjf1kmeUw9uxzxP2BK7XxQ%3A1758536015401&ei=TyHRaI-aGO79wPAPqPXx0AY&ved=0ahUKEwjP_ZaUkeyPAxXuPhAIHah6HGoQ4dUDCBA&uact=5&oq=rtx+5060ti+inno3d+radiator&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiGnJ0eCA1MDYwdGkgaW5ubzNkIHJhZGlhdG9yMgcQIRigARgKMgcQIRigARgKMgcQIRigARgKMgcQIRigARgKSJAaUMoDWLkYcAF4AJABAJgBlgGgAeUGqgEDNy4yuAEDyAEA-AEBmAIKoAKCB8ICChAAGIAEGLADGArCAgkQABiwAxgKGB7CAgkQABiwAxgIGB7CAgsQABiwAxgIGAoYHsICCBAAGBYYChgewgIGEAAYFhgemAMAiAYBkAYKkgcDNy4zoAepMrIHAzYuM7gH_gbCBwUxLjYuM8gHFA&sclient=gws-wiz-serp#fpstate=ive&vld=cid:a8d25ed3,vid:RtRon44FGqs,st:0

Send przyzwoitość nie pozwala na złożenie 9800x3d z ziemniakiem za 500zł :E 

• Upvote 1
Opublikowano

Ja nie mówię, że moja płyta za "pińcset złote" to optimum pod 9800X3D. Docelowo był 7500F i miał wylądować 7700 lub 9700X. Ten cep co mam to efekt uboczny kombinowania.
No i wiadomo o reputacji "palonych proców" ale tu nie ma rozróżnienia czy to taka mobo czy jakiś najdroższy Taichi. Po prostu ASRock to ryzyko.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, leven napisał(a):

Do 14600K/KF  nie ma sensu kupować mobki poniżej Z. W końcu K/KF obliguje do OC/UV i całego zestawu w bios. 

Dla 99% osób nie warto, na B760 można robić OC RAMu i UV, raczej nie ma sensu robić OC na 14600K dla 5-10% wydajności i znacznie większego poboru prądu oraz wydzielanego ciepła, już lepiej pobawić się w OC RAMu. Fabryczne ustawienia taktowania i napięcie 1.1V to okolice 130W przy pełnym obciążeniu w Cinebenchu, co jest do ogarnięcia dla jednowieżowego chłodzenia typu Freezer 36 albo Fera 5.

Ja polecam taki zestaw:

Asus TUF GAMING B760-PLUS WIFI (PCIE 5.0 dla GPU) - https://www.ceneo.pl/165602546

GOODRAM IRDM 32GB 2x16GB 6800MHz DDR5 CL34 (bez problemu odpali profil XMP, przy 7200 MHz mogłoby być różnie) - https://www.ceneo.pl/157448438

Arctic Freezer 36 Black (ramka montażowa w zestawie) - https://www.ceneo.pl/165197728

42 minuty temu, Grolshek napisał(a):

Wi-Fi/BT na Mediateku, zatem trochę jednak bieda jeśli ktoś z tego korzysta, a nie ma tu opcji na wymianę na Intela AX200/210, więc trzeba doliczyć 150-200 zł na kartę PCI-E typu GIGABYTE Aorus GC-WBAX210 lub CUDY WE4000.

Edytowane przez Krisol
  • Haha 1
Opublikowano
40 minut temu, JacekRTX napisał(a):

No i Asus nie wycina PCIe 5.0 jak Gigabyte w B650e.

Z tym właśnie było troche zamieszania o czym już Phoenix wspomniał np ta płyta https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-tuf-gaming-b650-e-wifi-13179002/?utm_source=ceneo&utm_medium=cpcbb&ceneo_cid=27bb7a8a-653b-e0ac-c8e2-6798cc2dae82 nie ma 5.0 dla gpu :E a jest droższa od tej którą Groshleck linkował ;) jak oznaczenie jest B650-E zamiast np B650E-E to dla gpu masz pci-e 4.0

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 22.09.2025 o 11:43, leven napisał(a):

Może i będzie działać TOP procesor na  takim paździerzu, ale to jest wstyd i jakieś kombinowanie. U Ciebie Aorus za tysiaka siedzi i nie mam żadnych zastrzeżeń. Potraktowałeś kanapkę 7800x3d z szacunkiem, montując go na porządnej mobce, a nie na jakiejś bieda płycie, bo można i odpali :P 

Taki sam wstyd jak kupowanie 3060Ti/5060Ti do grana na TV 2160p i lecenie na Frame Generation, ale jednak da się  i Wiesiek 3 działa :P

Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.09.2025 o 07:01, Lameismyname napisał(a):

Od roku mam Asrocka B650M-HDV/M.2. Wcześniej z 7500F, teraz od ~5 miesięcy z 9800X3D. Nie wiem co wy chcecie od tej płyty... Taki ASRock B650M PRO RS, który jest 200zł droższy ma tą samą sekcję, różni się detalami typu 2 sloty więcej na ram czy tam jakieś dodatkowe USB.

Info z dziś: Bartosz Szwedkowicz wrzucił info o spalonym 9950x3d na asrocku 870. Ma nagrać film. Pół roku mu wytrzymał.

Edytowane przez Grolshek
  • Like 1