Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów! To mój pierwszy post na forum. Od jakiegoś czasu zastanawiam się na zmianą podzespołów, która pozwoli mi grać w najnowsze tytuły w wysokich ustawieniach. Aktualny setup wygląda następująco:

AMD Ryzen 7 3700X
MSI B450 TOMAHAWK MAX
Corsair 16GB (2x8GB) 3600MHz CL18 Vengeance RGB Pro
Sapphire Radeon RX 5700 XT PULSE 8GB GDDR6
SilentiumPC Navis RGB 240 2x120mm
Plextor 1TB M.2 PCIe NVMe M8SeG
be quiet! Pure Power 11 CM 700W 80 Plus Gold

Całkowicie zatrzymałem się w kwestiach sprzętowych i nie wiem, czy da się usprawnić tę konfigurację. Co mogę z tym zrobić? W ogóle inwestowanie w AM4 ma sens czy jednak czeka mnie gruntowna zmiana? Chciałbym zagrać w takie tytuły jak nowy Dying Light czy Death Stranding 2 i nie martwić się o płynność. Budżet nie jest określony, bo zupełnie nie wiem czego się spodziewać. Myślę, że kwota 3000 zł to maks. Dzięki za porady!

Opublikowano
58 minut temu, weezyfbaby napisał(a):

najnowsze tytuły w wysokich ustawieniach

1080p?
Opcja po taniości: Ryzen 5700x ~400zł, ram 2x16 300zł~, 9060xt 16gb 1600zł~
przedłużysz życie kompa o 2-3 lata.

Opcja lepsza wg mnie: 

sprzedajesz platforme i karte, zostaje dysk,zasilacz, chłodzenie, obudowa (jaką masz?)  Na reszte licze te 3k+1k ze sprzedazy?

https://www.morele.net/pamiec-patriot-viper-venom-ddr5-32-gb-6000mhz-cl30-pvv532g600c30k-13245762/
https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b650-gaming-plus-wifi-13064744/
https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-5-7500f-3-7-ghz-32-mb-oem-100-000000597-13113437/
https://www.morele.net/karta-graficzna-xfx-swift-radeon-rx-9070-oc-white-triple-90mm-fan-gaming-16gb-gddr6-rx-97swft3w7-14983209/?utm_source=ceneo&utm_medium=cpcbb&ceneo_cid=bc2ee673-d1b1-26b1-f6f1-2db8f4ebf8c3

Za 3-4 lata jak braknie mocy to zmieniasz procesor, karte i grasz dalej.

Opublikowano
16 godzin temu, kubon napisał(a):

Za 3-4 lata jak braknie mocy to zmieniasz procesor, karte i grasz dalej.

Tak chciałbym tylko zauważyć pewien szczegół, który pokazuje dużą nieścisłość w takich poradach. 
Jest AM4, który miał być przyszłościowy, do rozbudowy itd. 
Przy próbie rozbudowy najlepiej iść AM5, bo nowa platforma no i zapewnia rozbudowę w przyszłości. 
Czy to się nie skończy tak jak z AM4, które polecane jest wymienić, a nie zupgradowac?

Moim zdaniem możliwość rozbudowy to dobry argument dla kogoś jak np. Ja co grzebie w PC, kombinuje, wymienia, ogólnie bawię się tym. 
Ktoś kto kupuje kompa raz na dłuższy czas najprawdopodobniej przy kolejnej zmianie będzie musiał mieć nową platformę i tyle ma z tego przyszłościowego AM5. 

Ja bym wrzucił po taniości 5600 lub 5700X, ale tylko pod warunkiem dobrej ceny na AliExpress i dorzuciłbym RTX 5070. 

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, ztx napisał(a):

Czy to się nie skończy tak jak z AM4, które polecane jest wymienić, a nie zupgradowac?

Mamy 2025, Zen 3 (Ryzen 5xxx) wyszły w 2020. Gdyby gość miał Ryzen 1/2xxx to ten 5700x zrobiłby dużą różnice niewielkim kosztem (albo 5700x3d jak jeszcze był za 600zł) ale 3700x nie jest taki słaby i zmniejsza sie sens wymiany. Ja proponuje niemalże najsłabszy dostępny procesor na AM5 (ale generalnie i tak dosyć mocny) gdzie można później wrzucić 9800x3d który już robi naprawdę dużą różnicę a przecież wyjdzie jeszcze co najmniej 1 nowa generacja procesorów na AM5, pole do manewru jest. W dodaktu będzie miał nowe części na gwarancji.

• Upvote 1
Opublikowano

Poniekąd tak, ale jeśli teraz weźmie AM5 to za 3 lata będzie miał porady żeby wymienił na AM6, bo będzie jakiś gamechanger (nie wiem jaki, gdybam).
Tak jak teraz 7500F jest porównywalny do 5800x3D tak AM5 vs AM6 może być podobnie i taki 9800x3D będzie nieopłacalny. Szczególnie patrząc przez pryzmat rynku używanych x3D na AM4. 

Abstrahując od tego, sam przy takim scenariuszu przeszedłbym już na AM5, z tym, że z jakimś bardziej docelowym procesorem jak np. 7700 czy 7800x3D i nie patrzył na platformę przez pryzmat rozbudowy, a obecnej wydajności. 

Opublikowano
1 minutę temu, ztx napisał(a):

Tak jak teraz 7500F jest porównywalny do 5800x3D tak AM5 vs AM6 może być podobnie i taki 9800x3D będzie nieopłacalny.

Ogólnie masz rację, jednak odniosę się do czegoś. 5700x3d, 5800x3d są teraz nieopłacalne, bo to są najlepsze procesory na AM4 i są rozchwytywane, stąd takie ceny. W przypadku 9800x3d, będzie jeszcze ZEN6  na podstawkę AM5 i to ZEN6 x3d będzie tym najlepszym procesorem na podstawkę AM5 i to ten procesor będzie trzymać cenę do końca. 9800x3d niektórzy wymienią na ZEN6, stąd może być odpowiednio duża podaż 9800x3d na rynku wtórnym.

• Upvote 1
Opublikowano

Na ten moment bardziej przemawia do mnie opcja aktualizacji aktualnego zestawu, bez gruntownego przejścia na nową platformę. Chciałbym opcję najprostszą, bo nie jestem już tak zajarany komputerami, jak kilka lat temu. Zapewne po zmianie nie będę się tym interesował przez następne kilka lat :)  Czyli wybór opcji upgrade może ograniczyć się tylko do procka i karty? Co z RAMem? 16 starczy jak dotychczas? Także zestaw 5700x i RTX 5070 będzie ok? A jesteście doradzić coś w budżecie, np. do 2000 zł (Procek + karta)? Ten RTX jest drogi i jestem ciekawy, czy jakaś bardziej budżetowa opcja wchodzi w grę, żeby zwiększyć performance. 

Opublikowano
Godzinę temu, weezyfbaby napisał(a):

zestaw 5700x i RTX 5070 będzie ok?

Tak

do 2000 zł (Procek + karta)

5600 lub 5700X z Aliexpress za 330 zł + 9060XT 16GB

Co z RAMem? 16 starczy jak dotychczas?

Zalezy czy dotychczas brakowalo RAM. 

Opublikowano

Super, dziękuję za porady! A jesteś w stanie polecić jakiś konkretny model 5070? Co się teraz wybiera: MSI, Asus, Gigabyte? No i coś mi świta w kwestiach zasilania, bo te nowe karty mają inne wymagania odnośnie wtyczek. Da radę ten mój be quiet? 

Opublikowano

Przeglądając Internet natknąłem się na Radeon RX 9070 XT jako lepszą alternatywę dla 5070. Macie jakieś zdanie na ten temat? Jak wygląda sprawa z instalacją karty w slocie PCI 3.0 skoro karta ma slot PCI 5.0? Bardzo obniża to wydajność czy nie ma to znaczenia?

Opublikowano
4 godziny temu, weezyfbaby napisał(a):

Co się teraz wybiera: MSI, Asus, Gigabyte?

Wiele zależy od ceny. Prime z tańszych jest git, ale ostatnio nie widziałem dobrych promocji. 

4 godziny temu, weezyfbaby napisał(a):

nowe karty mają inne wymagania odnośnie wtyczek. Da radę ten mój be quiet? 

Dołączają przejściówki w zestawie z kartą. 

3 minuty temu, weezyfbaby napisał(a):

Radeon RX 9070 XT jako lepszą alternatywę dla 5070

Tak, ale znów kilkaset złotych droższa. Alternatywa (również cenowa) to 9070 bez XT. 

8 minut temu, weezyfbaby napisał(a):

Jak wygląda sprawa z instalacją karty w slocie PCI 3.0 skoro karta ma slot PCI 5.0?

W większości gier marginalne różnice. Sloty są kompatybilne więc z instalacją nie ma problemu. 

• Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, Qrdello napisał(a):

resztę zostaw

Jednak między 3xxx, a 5xxx FPS widocznie wzrasta. Po taniości pójść w 5600 z Aliexpress nie zaszkodzi. Na 5000 na pewno będzie wyższy minimalny FPS. 

Opublikowano

@kubonA Ty?

Cytat

Na ten moment bardziej przemawia do mnie opcja aktualizacji aktualnego zestawu, bez gruntownego przejścia na nową platformę.

Co oznacza Twoim zdaniem na ten moment ?

Na ten moment najniższy koszt rozbudowy to wymiana grafiki i dołożenie/wymiana ramu. Procesor wcale jeszcze takich bęcków nie dostaje. Wiem, bo testuję współczesne tytuły na R7 2700, 5700x i 5700x3d oraz zabytkowym i7 4790k. Ryzeny wszystkie 3 są póki co do UE5 wystarczające do 1080p/60. Nie ma więc sensu pakować kasy, chyba że trafi na naprawdę fajną okazję. Dlaczego się nie opłaca? Bo biorąc pod uwagę wiek komputera np płyta może paść w każdej chwili, a wtedy kupno nowej to strzał w stopę który autor będzie musiał wykonać jeżeli teraz dorzuci do nowego procesora. LOGIKA.

Swoją drogą, @weezyfbaby gdybyś jednak koniecznie chciał ten proc zmienić, to ja chętnie Twojego 3700x odkupię - potrzebuję akurat 3rd gen do testów. Więc jak coś to PW.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Qrdello napisał(a):

dołożenie/wymiana ramu

Bez sensu chyba że 16gb nie styka.

Na 2700x testujesz coś chyba mi się nie wydaje że on starcza nawet do 60hz

Jako długoletni użytkownik 3700x i 5800x to z kartą pokroju 3080 lub lepsza ten pierwszy jest za słaby zwłaszcza w 1%low

Opublikowano

Wiesz jak mówimy o 40fps to nie mam pytań:) 

Autorowi nie zaszkodzi na poczatek samego GPu nie zmienic, ale zostawaic sobie kasiorke na ewentulany upgrade CPU, ostanim wg mnie w kolejnosci moze byc ram, gdzie ddr4 drozeje i inwestowanie w niego malutki ma sens

Opublikowano (edytowane)

Nie mówimy o 40, mówimy o grze na UE5, która miewa spadki do 47-48, które ekran vrr spokojnie wyłapuje :=) to nie są dropy do 20-30 kilku fpsów i spokojnie da się tak grać. Szczególnie, że preset zastosowany jest zarówno powyżej karty jak i procesora, bo CRONOS nie posiada funkcji lokalnych ustawień - a dodatkowo monitor na którym gra się wyświetla to też nie 1920x1080 tylko 2560x1080. Więc w czystym 1080p, po ustawieniu presetu na medium - tak jak do 2080ti powinien być - 60 fpsów to żaden wysiłek.

Zresztą, kruszymy kopie o 2700 podczas gdy autor ma 3700x, czyli procesor sam z siebie szybszy o te 20 kilka % :E na nowszej architekturze. Ten 2700 u mnie leci z ramami tylko na 3000MT/s, bo pierwsze zenki miały problem z szybszymi pamięciami :E a 3700x łyka bez popity 3600 i szybsze. To wszystko podnosi %1 low, i to znacznie. W mojej ocenie nie będzie tragedii, a szkoda ładować w nowy proc do konfigu sprzed 5-6 lat.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
7 godzin temu, Qrdello napisał(a):

proc mocno obciążony ale nie w 80 czy 100%, więc jeszcze nie umiera

Musiałbyś sprawdzić np. w HWInfo poszczególne rdzenie, tak jak pokazuje Ci RIVA to po prostu skumulowany procent użycia CPU. Może być tak, że gra nie wykorzystuje w pełni 8 rdzeni i np. cztery rdzenie masz na niskim zużyciu, ale drugie cztery na 99%. 

Do tego nie masz tam low FPS no i na nagraniu nie ma żadnej akcji, a samo bieganie. 

6 godzin temu, Qrdello napisał(a):

miewa spadki do 47-48, które ekran vrr spokojnie wyłapuje

Tutaj też nie szedłbym w pewnik jakim z założenia jest ekran. Każdy ma inny i wątpię, że ktoś kto nie ulepszał PC przez lata będzie miał najnowszy miniLED czy jakiś inny nanoIPS za 1500 zł. Szczególnie 1080p.

Drugą sprawą jest to, że dla mnie (tak, to nie temat o mnie :D ) spadki poniżej 80 FPS są już drażniące, a co dopiero poniżej 50 FPS.

6 godzin temu, Qrdello napisał(a):

3700x łyka bez popity 3600 i szybsze. To wszystko podnosi %1 low, i to znacznie

Racja, ALE seria 5000 ma jeszcze lepszy low FPS, do tego kosztuje grosze, a za 3700X jeszcze coś się dorwie. Jak dobrze trafi to wymieni 1:1 na 5600 z Aliexpresu (bo pamiętajcie żeby nie dawać 400+ w PL sklepie za ten procek!).

• Upvote 1