Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jeden z komputerów w menadżerze zadań raportuje dziwne odczyty zwłaszcza podczas długotrwałej intensywnej pracy, użycie procesora sięga ponad 100 % a wykres wywala ponad skale. zwykle jest to 101, 102 lub 103 % Jak sprawdzić co może być przyczyną? zastanowiło mnie to zwłaszcza że nie pamiętam, aby wcześniej coś takiego miało miejsce, z innymi komputerami nie ma takich odczytów ponad 100 % normy, na komputerach są odpalone projekty na platformie boinc.

Zrzutekranu2025-09-30223053.thumb.png.cb711f66239a5d83cc930421baeba154.png

Opublikowano

Dziwne tak szczerze, sam jeszcze nie miałem takiej sytuacji by cpu katowane na więcej niż 100%, jak masz jakiś drugi dysk to wrzuć i wgraj clean windows i sprawdź jak będzie się wtedy sprawować.

Opublikowano

no właśnie system praktycznie postawiony był na nowo, bo też podejrzewałem, że może jest coś czego być nie powinno, instalacja systemu z nowo przygotowanego obrazu ISO, sterowników, aktualizacje z windows update i aktualizacje aplikacji z sklepu Microsoft store. Wszystko pięknie na czysto postawione, żadnych problemów, zasadniczo, gdy boinc nie działa to nic nie wskazuje na nadmierne wykorzystanie procesora przez jakąś koparkę albo cokolwiek innego, jedyny dziwny objaw to właśnie te wskazania ponad 100 %, a zwróciło to moją uwagę, bo to coś nowego

Na razie poczekam aż komputer przeliczy już pobrane zadania, to dla pewności posprawdzam wszystko, chyba że to nie jest żaden problem tylko faktycznie może być tak jak zapodał @bourne2008