Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.

Jakieś trzy godziny temu, nagle, bez zapowiedzi psu w kompie zaczął jęczeć. Pomyślałem, że to dysk NVR stojący nad biurkiem albo wiatrak w budzie. Wyłączyłem NVR i kompa, a on nadal jęczy.... Szybko wszedłem na amazon i zagadałem na czacie. Byłem przekonany, że skierują mnie do producenta bo zasilacz kupiłem pod koniec grudnia 2023. Udało mi się jednak, dostanę zwrot pieniędzy. :D

Jaki całkowicie modularny oraz cichy, 0 RPM zasilacz polecacie do Define 7 XL, 9800x3d oraz 9070XT (GPU może będę zmieniać na mocniejsze w przyszłości) i  SSD/HDD/kieszeń na HDD/Nagrywarkę BR. Dobrze byłoby gdyby miał przynajmniej 8 lat gwarancji. Pewnie ATX 3.1, ale czy 1000W?  

Za brzęczka dałem wtedy 125 funtów. Teraz nie chciałbym przekraczać 160 funtów.

Polecicie coś odpowiedniego? 

Opublikowano
38 minut temu, panicz patryk napisał(a):

W takim razie wybiorę coś innego, bo nie chce dodatkowo czekać..

Przecież ten zasilacz ma normalny kabel 12V-2x6 - jest jak byk w opisie ( Dual-native 12V-2x6 ) Co za ferment siejecie. 

Opublikowano
53 minuty temu, ju-rek napisał(a):

Twoja grafika ma chyba złącze zasilania 12V-2x6, więc dlaczego kupiłeś zasilacz ATX 3.0. Ciekawe, czy w ogóle taki kabel posiada (z tego co widzę to nie)

Grafa przyszła z przejściówką. 

22 minuty temu, DarkeVo napisał(a):

To już mogłeś lepiej kupić rm1000x 2024 atx 3.1 i byś miał wszystko albo tego msi co podałeś 🙆

Mogę jeszcze odwołać zamówienie, żaden problem ale wtedy zamówiłbym Antec HCG1000 Pro Platinium. Tylko czy warto przepłacać/dopłacać tu piszą, że atx 3.1 jest lepsze, tam że gorsze bo zamiast 17ms jest 12ms. Te mają lepsze łączenia a te gorsze, tak jakby ktoś miał szarpać kablami z jakiegoś powodu. 

Nad płytą i prockiem nie zastanawiałem sie tyle co nad PSU..... masakra. Nadal nie jestem pewny, może faktycznie wziąć Antka? :pajac:

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, panicz patryk napisał(a):

Nad płytą i prockiem nie zastanawiałem sie tyle co nad PSU..... masakra. Nadal nie jestem pewny, może faktycznie wziąć Antka?

Nie wiem jaki masz problem, grafika ma złącze zasilania 12V-2x6 i takie ma mieć zasilacz. Nie żadne przejściówki, czy starsze rozwiązania. Masz podane dwa świetne zasilacze, sam mam  Corsair RM1000X 2024 1000W i polecam. Jest bezgłośny przy 5080.

https://www.scan.co.uk/products/1000w-corsair-rmx-series-rm1000x-fully-modular-cybenetics-gold-pcie-51-single-rail-833a-140mm-fan-at

Edytowane przez ju-rek
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, panicz patryk napisał(a):

Grafa przyszła z przejściówką. 

Mogę jeszcze odwołać zamówienie

Stojąc przed wyborem i zakupem zasilacza w 2025 używanie przejściówki zamiast natywnej wiązki z psu to słaby pomysł :/ działać będzie ale wizualnie to lekko mówiąc słabo wygląda no i sama przejściówki też jakością wykonania nie grzeszą ;)

Tak zrób.

Jak chcesz 1000w to oprócz wyżej wspomnianego corsaira rmx 3.1 możesz zerknąć na: 

Seasonic FOCUS GX-1000 v4 ATX 3.1 można powiedzieć że jednostka równa rmx 2024 z mniejszymi gabarytami (wentylator 120mm vs 135 w korsarzu) 

Z innych alternatyw: Phanteks AMP GH 1000W Platinum PCIe 5.1 ATX 3.1 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2
Opublikowano

:skrzypce:

Jakiś czas temu EVGA SuperNOVA G1+ 1000 Watt popsuł mi płytę główną. Wojowałem z EVGA, na filmikach wyraźnie pokazałem iskry w środku zasilacza oraz upalony termistor. Ponieważ płyta nie miała widocznych zniszczeń nie stwierdzili, że to właśnie ich zasilacz doprowadził do zniszczenia mobo . Oczywiście wymienili zasilacz na "odnowiony". Gwarancje mobo wziął na siebie sklep i za dopłatą wysłali mi z390 ponieważ nie mieli z370. Po jakimś czasie zasilacz miał problemy. Tym razem było to niskie napięcie przez co komp wyłączał się samoistnie. Zrobiłem RMA i wymienili także na odnowiony, ale lepszy model, nawet nie pamiętam jaki. Była wtedy końcówka grudnia i na szybko zamówiłem Corsair 850W żebym miał działającego kompa na przerwę świąteczną.

Anulowałem zamówienie. Po zapoznaniu się z testami AntcaCorsaira, Focusa oraz MSI MPG, msi odpada z listy. Focus wydaję się być najlepszym bo ma najlepsze tłumienie zakłóceń, ale ma najmniej gniazd sata (Czy potrzeba więcej, nie wiem. Lepiej mieć i nie potrzebować niż potrzebować a nie mieć). Antek został zbudowany przez Seasonic i ulepszony na podstawie SS Vertex PX. Oba te zasilacze używają tego samego wiatraka. Opierając się na tabelkach FocusAntec oraz Corsair najrozsądniej byłoby wybrać ten z najlepszym tłumieniem zakłóceń. Szkoda że nie testują kilku identycznych zasilaczy aby przedstawić średnie wyniki. Te skoki milivoltóvw w indywidualnych jednostkach nie wpływają raczej na normalną prace kompa, no nie?