panicz patryk 44 Opublikowano 10 Października Opublikowano 10 Października Hej. Jakieś trzy godziny temu, nagle, bez zapowiedzi psu w kompie zaczął jęczeć. Pomyślałem, że to dysk NVR stojący nad biurkiem albo wiatrak w budzie. Wyłączyłem NVR i kompa, a on nadal jęczy.... Szybko wszedłem na amazon i zagadałem na czacie. Byłem przekonany, że skierują mnie do producenta bo zasilacz kupiłem pod koniec grudnia 2023. Udało mi się jednak, dostanę zwrot pieniędzy. Jaki całkowicie modularny oraz cichy, 0 RPM zasilacz polecacie do Define 7 XL, 9800x3d oraz 9070XT (GPU może będę zmieniać na mocniejsze w przyszłości) i SSD/HDD/kieszeń na HDD/Nagrywarkę BR. Dobrze byłoby gdyby miał przynajmniej 8 lat gwarancji. Pewnie ATX 3.1, ale czy 1000W? Za brzęczka dałem wtedy 125 funtów. Teraz nie chciałbym przekraczać 160 funtów. Polecicie coś odpowiedniego?
kamilos69 316 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października MSI A850G Seasonic Focus GX 850. 2
Send1N 4 153 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października NZXT C850/1000w ATX 3.1 czy corsair rmx 3.1 850/1000w też dostaniesz w takiej kasie (do 160funtów) co byś nie wybrał z tych czterech będzie ok 3
ShaDow_Pro 555 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października Jak ma być mega cicho można też pomyśleć nad BQ Pure Power 13M. 1
Send1N 4 153 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października Zależy też jaki sprzęt bo PP13M wcale nie musi być najcichszy jak wszystkie wymienione wyżej nie rozkręcą wcale śmigła z resztą wszystkie będą niesłyszalne nawet jak rozkręcą. 2
panicz patryk 44 Opublikowano 11 Października Autor Opublikowano 11 Października Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Zawęziłem listę do dwóch zasilaczy i rzuciłem monetą bo nie wiedziałem, który wybrać. Moneta upadła na rant więc nie wybrałem żadnego. Po tym zajściu zdecydowałem się na MSI MPG A1000GS PCIE5. Nie wiem czy to dobry pomysł, ale moneta upadła na rant 3 razy...
ShaDow_Pro 555 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października Zgłoś się wtedy do MSI po kabel 12v2x6 na 2x6+2. https://videocardz.com/newz/msi-latest-promo-buy-new-psu-get-the-missing-gpu-cable-for-free 1 1
panicz patryk 44 Opublikowano 11 Października Autor Opublikowano 11 Października 11 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a): Zgłoś się wtedy do MSI po kabel 12v2x6 na 2x6+2. https://videocardz.com/newz/msi-latest-promo-buy-new-psu-get-the-missing-gpu-cable-for-free W takim razie wybiorę coś innego, bo nie chce dodatkowo czekać....
ju-rek 442 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października 38 minut temu, panicz patryk napisał(a): W takim razie wybiorę coś innego, bo nie chce dodatkowo czekać.. Przecież ten zasilacz ma normalny kabel 12V-2x6 - jest jak byk w opisie ( Dual-native 12V-2x6 ) Co za ferment siejecie.
panicz patryk 44 Opublikowano 11 Października Autor Opublikowano 11 Października 44 minuty temu, ju-rek napisał(a): Przecież ten zasilacz ma normalny kabel 12V-2x6 - jest jak byk w opisie ( Dual-native 12V-2x6 ) Co za ferment siejecie. Ma być 2x6+2 czy 2x6?
ju-rek 442 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października 4 minuty temu, panicz patryk napisał(a): Ma być 2x6+2 czy 2x6? On wszystko co potrzeba ma. Nic nie musisz dokupować.
panicz patryk 44 Opublikowano 11 Października Autor Opublikowano 11 Października Zamówiłem Corsair RMx SHIFT Series 1000W PCIe 5.0 ATX 3.0, nie bijcie.
ju-rek 442 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października (edytowane) 6 minut temu, panicz patryk napisał(a): Zamówiłem Corsair RMx SHIFT Series 1000W PCIe 5.0 ATX 3.0, nie bijcie. Twoja grafika ma chyba złącze zasilania 12V-2x6, więc dlaczego kupiłeś zasilacz ATX 3.0. Ciekawe, czy w ogóle taki kabel posiada (z tego co widzę to nie) Edytowane 11 Października przez ju-rek
DarkeVo 335 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października To już mogłeś lepiej kupić rm1000x 2024 atx 3.1 i byś miał wszystko albo tego msi co podałeś 🙆 1
panicz patryk 44 Opublikowano 11 Października Autor Opublikowano 11 Października 53 minuty temu, ju-rek napisał(a): Twoja grafika ma chyba złącze zasilania 12V-2x6, więc dlaczego kupiłeś zasilacz ATX 3.0. Ciekawe, czy w ogóle taki kabel posiada (z tego co widzę to nie) Grafa przyszła z przejściówką. 22 minuty temu, DarkeVo napisał(a): To już mogłeś lepiej kupić rm1000x 2024 atx 3.1 i byś miał wszystko albo tego msi co podałeś 🙆 Mogę jeszcze odwołać zamówienie, żaden problem ale wtedy zamówiłbym Antec HCG1000 Pro Platinium. Tylko czy warto przepłacać/dopłacać tu piszą, że atx 3.1 jest lepsze, tam że gorsze bo zamiast 17ms jest 12ms. Te mają lepsze łączenia a te gorsze, tak jakby ktoś miał szarpać kablami z jakiegoś powodu. Nad płytą i prockiem nie zastanawiałem sie tyle co nad PSU..... masakra. Nadal nie jestem pewny, może faktycznie wziąć Antka?
ju-rek 442 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października (edytowane) 19 minut temu, panicz patryk napisał(a): Nad płytą i prockiem nie zastanawiałem sie tyle co nad PSU..... masakra. Nadal nie jestem pewny, może faktycznie wziąć Antka? Nie wiem jaki masz problem, grafika ma złącze zasilania 12V-2x6 i takie ma mieć zasilacz. Nie żadne przejściówki, czy starsze rozwiązania. Masz podane dwa świetne zasilacze, sam mam Corsair RM1000X 2024 1000W i polecam. Jest bezgłośny przy 5080. https://www.scan.co.uk/products/1000w-corsair-rmx-series-rm1000x-fully-modular-cybenetics-gold-pcie-51-single-rail-833a-140mm-fan-at Edytowane 11 Października przez ju-rek
Send1N 4 153 Opublikowano 12 Października Opublikowano 12 Października (edytowane) 8 godzin temu, panicz patryk napisał(a): Grafa przyszła z przejściówką. Mogę jeszcze odwołać zamówienie Stojąc przed wyborem i zakupem zasilacza w 2025 używanie przejściówki zamiast natywnej wiązki z psu to słaby pomysł działać będzie ale wizualnie to lekko mówiąc słabo wygląda no i sama przejściówki też jakością wykonania nie grzeszą Tak zrób. Jak chcesz 1000w to oprócz wyżej wspomnianego corsaira rmx 3.1 możesz zerknąć na: Seasonic FOCUS GX-1000 v4 ATX 3.1 można powiedzieć że jednostka równa rmx 2024 z mniejszymi gabarytami (wentylator 120mm vs 135 w korsarzu) Z innych alternatyw: Phanteks AMP GH 1000W Platinum PCIe 5.1 ATX 3.1 Edytowane 12 Października przez Send1N 2
panicz patryk 44 Opublikowano 12 Października Autor Opublikowano 12 Października Jakiś czas temu EVGA SuperNOVA G1+ 1000 Watt popsuł mi płytę główną. Wojowałem z EVGA, na filmikach wyraźnie pokazałem iskry w środku zasilacza oraz upalony termistor. Ponieważ płyta nie miała widocznych zniszczeń nie stwierdzili, że to właśnie ich zasilacz doprowadził do zniszczenia mobo . Oczywiście wymienili zasilacz na "odnowiony". Gwarancje mobo wziął na siebie sklep i za dopłatą wysłali mi z390 ponieważ nie mieli z370. Po jakimś czasie zasilacz miał problemy. Tym razem było to niskie napięcie przez co komp wyłączał się samoistnie. Zrobiłem RMA i wymienili także na odnowiony, ale lepszy model, nawet nie pamiętam jaki. Była wtedy końcówka grudnia i na szybko zamówiłem Corsair 850W żebym miał działającego kompa na przerwę świąteczną. Anulowałem zamówienie. Po zapoznaniu się z testami Antca, Corsaira, Focusa oraz MSI MPG, msi odpada z listy. Focus wydaję się być najlepszym bo ma najlepsze tłumienie zakłóceń, ale ma najmniej gniazd sata (Czy potrzeba więcej, nie wiem. Lepiej mieć i nie potrzebować niż potrzebować a nie mieć). Antek został zbudowany przez Seasonic i ulepszony na podstawie SS Vertex PX. Oba te zasilacze używają tego samego wiatraka. Opierając się na tabelkach Focus, Antec oraz Corsair najrozsądniej byłoby wybrać ten z najlepszym tłumieniem zakłóceń. Szkoda że nie testują kilku identycznych zasilaczy aby przedstawić średnie wyniki. Te skoki milivoltóvw w indywidualnych jednostkach nie wpływają raczej na normalną prace kompa, no nie?
ju-rek 442 Opublikowano 12 Października Opublikowano 12 Października 9 minut temu, panicz patryk napisał(a): Anulowałem zamówienie. Po zapoznaniu się z testami Antca, Corsaira, Focusa oraz MSI MPG, msi odpada z listy Jak już patrzysz na testy to sprawdź te, chyba najlepsze. https://www.cybenetics.com/evaluations/psus/2396/ 1
CryptTM 404 Opublikowano 12 Października Opublikowano 12 Października (edytowane) @panicz patryk Od siebie mogę polecić tego Seasonica, też się zastanawiałem nad MSI, ale trafiłem na promkę i kupiłem tego SS: https://www.cybenetics.com/evaluations/psus/2749/#offcanvasExample Oczywiście w wersji 850W będzie podobnie: https://www.cybenetics.com/evaluations/psus/2573/ Edytowane 12 Października przez CryptTM 1
panicz patryk 44 Opublikowano 12 Października Autor Opublikowano 12 Października Zamówiłem CORSAIR RMx Series RM1000x 1000 Watt Cybenetics Gold PCIe 5.1 PSU/Power ATX3.1. Dzięki za cierpliwość, pozdrawiam. 2
CryptTM 404 Opublikowano 12 Października Opublikowano 12 Października To w zasadzie ta sama półka, co SS: https://www.cybenetics.com/evaluations/psus/2396/ Będzie Pan zadowolony
panicz patryk 44 Opublikowano 12 Października Autor Opublikowano 12 Października 49 minut temu, CryptTM napisał(a): To w zasadzie ta sama półka, co SS: https://www.cybenetics.com/evaluations/psus/2396/ Będzie Pan zadowolony Mam nadzieje, że będzie lepszy niż gówno od evga. Wybór zajął mi sporo czasu, ale cieszę się bo też sporo się dowiedziałem. Jeszcze raz wszystkim dzięki. Temat można zamknąć. Chyba....
DarkeVo 335 Opublikowano 12 Października Opublikowano 12 Października @panicz patryk będziesz zadowolony ja mam go już prawie rok i zero problemów. Poleciłbym go z czystym sumieniem👍
janek25 191 Opublikowano 12 Października Opublikowano 12 Października 1000 wat to i wentylator moze być uszkodzony bo nim nie zakręci
Rekomendowane odpowiedzi