Skocz do zawartości

Przesiadka z monitora 32" 4K MVA na QD-OLED - Pytanie o wybór

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W temacie, który ma ponad 180stron i kontynuuje go z PClab, gdzie miał kilka razy więcej treści, a ja zwyczajnie go omijałem bo nie miałem potrzeby zgłębiać tej wiedzy przez ostatnie 6 lat, odkąd zmieniłem monitor, a teraz potrzebuje każdej informacji ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, PaVLo napisał(a):

Widzę, że sporo osób zaczyna kupować monitory WOLED, a one charakteryzują się dodatkową białym pixelem co potrafi dobrze wypłynąć na generowany obraz :hmm:

Kolejna sprawa to HDR, który raczej wykorzystywałbym przy filmach niż grach, a tutaj podobno OLED gorzej się spisuje i właśnie w SDR jego główna przewaga to HDR :hmm:

Czytam też, że obie matryce gorzej radzą sobie z Gsync poprzez widoczne migotanie obrazu co może męczyć oczy, a ja nie mogę sobie na to pozwolić :heu:

Na przykład taki Asus
https://www.morele.net/monitor-asus-rog-strix-oled-xg32ucwmg-90lm0bw0-b01371-15402498/

A różnice widać na jednym porównaniu matryc

Czytelność czcionki jest akurat dla mnie bardzo ważna, a tutaj widać, że WOLED radzi sobie raz lepiej, raz gorzej :hmm:

Tutaj już nieco gorzej wygląda to na WOLED

Zastanawiam się co robić, brać i potestować czy jednak wstrzymać się jeszcze i zobaczyć co rynek pokaże w przyszłym roku w sprawie WOLED :hmm:

Brać i się nie martwić.

Opublikowano (edytowane)

W temacie, który ma ponad 180stron i kontynuuje go z PClab, gdzie miał kilka razy więcej treści, a ja zwyczajnie go omijałem bo nie miałem potrzeby zgłębiać tej wiedzy przez ostatnie 6 lat, odkąd zmieniłem monitor, a teraz potrzebuje każdej informacji ;)

Ale żeby aż tak zabunkrować się w jaskini na 6 lat :P 

Pierwsze oled monitory wyszły 4 lata temu.

Edytowane przez kamilos69
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Kupujesz monitor 31.5" 2160p to problemu z czcionkami nie będzie niezależnie czy WOLED czy QD.

A biały piksel to zło :E 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To mu powiedz od razu że na ten bez białego piksela nie może kichnąć i do tego musi się dokształcić jaką szmatką i jakim płynem można go czyścić :E 

No i że ma fioletową czerń w jasne dni.

Jak on ma problem z czcionkami to dopiero zabawa się zaczyna. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
5 godzin temu, kamilos69 napisał(a):

Ale żeby aż tak zabunkrować się w jaskini na 6 lat :P 

Pierwsze oled monitory wyszły 4 lata temu.

No pewnie, ale technologia poszła do przodu i dopiero teraz zedcydowałem o przejściu :E

5 godzin temu, sideband napisał(a):

Kupujesz monitor 31.5" 2160p to problemu z czcionkami nie będzie niezależnie czy WOLED czy QD.

A biały piksel to zło :E 

No wlaśnie testuję go w grach i na www i faktycznie, żadnych problemów, tak jak na poprzedniej matrycy MVA

2 godziny temu, galakty napisał(a):

To mu powiedz od razu że na ten bez białego piksela nie może kichnąć i do tego musi się dokształcić jaką szmatką i jakim płynem można go czyścić :E 

No i że ma fioletową czerń w jasne dni.

Jak on ma problem z czcionkami to dopiero zabawa się zaczyna. 

Do mojej jaskini slońce dociera jak mu pozwolę, więc fioletu to ja nigdy nie zobaczę, a biały jest tut biały jak na VA.

W końcu czarny to czarny :D

IMG_20251015_174651.thumb.jpg.5dbe65ac51e6ff28ed25fe0df3957a10.jpg

Telefon i tak rozjaśnił zdjecie, co widać po efekcie na ścianie, w rzeczywistości jest kilka razy słabszy.

• Like 1
Opublikowano

Mam pytanie o nowy monitor 

Chodzi mi o przechodzenie monitora w stan czuwania po wyłączeniu PC-ta

Monitor co prawda przechodzi, ale w jakiś stan podtrzymania i zamiast 0.5W, jak podaj producent, to pobiera 10-15W.

IMG_20251016_112659.thumb.jpg.f1d1cab1e6aea4558a61e85f52542cee.jpg

Jak to zmienić w opcjach monitora, bo ja nie mogę tego znaleźć lub ukryli to pod jakąś inną opcją.🤔

//edit

Przypomina mi się, że jest jakaś opcja odnośnie ochrony matrycy, którą można ustawić, aby po wyłączeniu monitora była uruchamiana, ale ja tego sam nie włączałem, chyba, że została uruchomiona podczas ustawień monitora 🤔

Opublikowano
3 minuty temu, PaVLo napisał(a):

Mam pytanie o nowy monitor 

Chodzi mi o przechodzenie monitora w stan czuwania po wyłączeniu PC-ta

Monitor co prawda przechodzi, ale w jakiś stan podtrzymania i zamiast 0.5W, jak podaj producent, to pobiera 10-15W.

IMG_20251016_112659.thumb.jpg.f1d1cab1e6aea4558a61e85f52542cee.jpg

Jak to zmienić w opcjach monitora, bo ja nie mogę tego znaleźć lub ukryli to pod jakąś inną opcją.🤔

//edit

Przypomina mi się, że jest jakaś opcja odnośnie ochrony matrycy, którą można ustawić, aby po wyłączeniu monitora była uruchamiana, ale ja tego sam nie włączałem, chyba, że została uruchomiona podczas ustawień monitora 🤔

Czyszczenie się pewnie uruchomiło. Po 4h uzywania się włącza z automatu i lepiej tego nie przerywać. Niestety nie ma żadnej informacji ze się czyści. Dobrze ze masz miernik poboru to będzie świadom żeby się skończyło czyszczenie za nim włączysz ponownie czy wyłączysz z prądu całkowicie. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Edycha

//Zostawiłem go i pojechałem na zakupy i miernik za każdym wyłączeniem PC pokazuje już (razem z PC) ...

IMG_20251016_135627.thumb.jpg.4c0e5e9f9e4286615e02d22e8936b1e8.jpg

Wcześniej było tyle

IMG_20251016_140016.thumb.jpg.0cf000a5845922a3d510702eae716f44.jpg

Edytowane przez PaVLo
Opublikowano

No widzisz, a ja grzebałem w opcjach, czytałem na necie, że Tryb Gry może trzeba zmienić na inny, a tutaj po prostu monitor uruchomił swoją ukrytą opcję, o której nie raczył nawet poinformować :heu:

Opublikowano
38 minut temu, Gret napisał(a):

Po to jest forum 😉 

Ale w sumie nawet w recenzji gdzieś widziałem ze chlop dał minusa ze w standby pobiera ~30W :E

I to nawet recenzja ith ...

W normalnym monitorze to Ci miga dioda jak robi czyszczenie to wiesz co się dzieje z monitorem ;)

• Haha 1
Opublikowano
16 godzin temu, Gret napisał(a):

taa wiesz albo piszesz na forum że coś Ci miga i nie wiesz co to jest :P 

k*wa no niestety często tak bywa, niektórzy nawet nie raczą założyć tematu tylko walą na pw na świeżym koncie poziom lenistwa u niektórych jest zabójczy :E przypomniałeś mi jak córka mojego wujaszka dostała nowy telefon i 2 dni wypisywała do różnych osób w tym do mnie dlaczego cały czas pulsuje jej dioda w tym tel... okazało się że miała nieodczytanego sms'a :doopa:

• Haha 2