Skocz do zawartości

Przesiadka z monitora 32" 4K MVA na QD-OLED - Pytanie o wybór

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę nie zaśmiecać mi tutaj tematu :niegrzeczny:

W dniu 16.10.2025 o 15:32, sideband napisał(a):

Zapomniałem, że ludzie nie czytają instrukcji ;)

Z ciekawości przejrzałem dostarczone z monitorem oraz tą z neta i jakoś nie znalazłem nic o tym, że monitor po każdych 4h pracy, chce sobie czyścić piksele :hmm:
Jedyne wzmianki o konserwacji są w instrukcji online, ale one też nic nie wspominają o konserwacji w "trybie gotowości"

Screenshot_2025-10-17-16-05-46-494_com_xodo_pdf.reader-edit.thumb.jpg.bcfc92af987bab609cc4148431966b51.jpg

Screenshot_2025-10-17-16-08-50-293_com_xodo_pdf.reader-edit.thumb.jpg.0e54958fb88a97bd303f7d43582c32b8.jpg

Opublikowano

Powiem Ci, że instrukcja Samsunga to patologia do tego ta sama instrukcja do LCD i OLED :hihot:

Nawet w FAQ nic nie piszą i wiele kwestii totalnie zlany temat.

Patrz MSI

msii.jpg

Wszystko ładnie opisane to tylko wycięte o czym jest rozmowa ;)

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

A no widzisz, a ja się zdziwiłem czemu monitor aż tyle pobiera mocy w trybie czuwania, gdy nic na ten temat nie ma w instrukcji, a powinien około 0.5W :heu:

Wychodzi na to, że jeśli będę wychodził do pracy, to jakieś 10 minut wcześniej trzeba będzie wyłączać kompa, bo nigdy nie wiadomo kiedy monitor będzie chciał "się wylizać" 🐈 :E

Edytowane przez PaVLo
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, PaVLo napisał(a):

bo nigdy nie wiadomo kiedy monitor będzie chciał "się wylizać" 🐈 :E

Oczywiście że wiadomo. Wystarczy że przejdzie w tryb "standby" po określonej ilości przepracowanych godzin. 

Mniej więcej pixel refresh trwa ok. 2-4 minut po 4 godzinach pracy non stop. Zależy od modelu.

Edytowane przez kamilos69
  • Haha 1
Opublikowano
28 minut temu, kamilos69 napisał(a):

Oczywiście że wiadomo. Wystarczy że przejdzie w tryb "standby" po określonej ilości przepracowanych godzin. 

Musze zwrócić uwagę czy zmienia się opis przejścia, czy cały czas pokazuje "Tryb gotowości"  bo może jest inny dla zwykłego wyłączenia, a inny dla komserwacji :hmm:

30 minut temu, Gret napisał(a):

sugerujesz że ma sobie włączać stoper? :E

Teraz rozpoczynam modę na używanie monitora ze stoperem, aby nie przerywać kitkowi lizania pixeli :E

Opublikowano
40 minut temu, PaVLo napisał(a):

Teraz rozpoczynam modę na używanie monitora ze stoperem, aby nie przerywać kitkowi lizania pixeli :E

na pewno jest opcja crontaska z autoamtycznym vbs powiadomieniem typu czy chesz wylaczyc teraz monitor tak/nie/za 15min/ ktory wylacza monitor albo coś tego typu

Opublikowano
19 godzin temu, Gret napisał(a):

No patologia, pewnie klepią jedną instrukcję do wszystkiego… ciekawe czy w ang coś jest na ten temat.

Od razu sprawdziłem ENG to samo. Nawet szukałem drugiej instrukcje czasem producenci stosują dwie instrukcje.

18 godzin temu, kamilos69 napisał(a):

Mniej więcej pixel refresh trwa ok. 2-4 minut po 4 godzinach pracy non stop. Zależy od modelu.

Z doświadczenia wiem, że są dwie grupy to kwestia podejścia danego producenta nie związane z rodzajem matrycy wynoszą odpowiednio 4-5min i 8-10min ;)

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, sideband napisał(a):

Z doświadczenia wiem, że są dwie grupy to kwestia podejścia danego producenta nie związane z rodzajem matrycy wynoszą odpowiednio 4-5min i 8-10min ;)

Czyli wychodzi że firmware producenta robi różnicę. Nic nowego.

@PaVLo

Jakiej opcji szukasz?

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano (edytowane)

Aby po wyłączeniu komputera, monitor wyświetlał informację czy przechodzi w tryb gotowości czy konserwacji panelu. Na razie informuje ogólnie o przejściu w "tryb gotowości", a w tym trybie potrafi robić konserwację lub być bezczynny.

Gdyby nie miernik zużycia mocy, to bym nawet nie wiedział, że monitor przeprowadza odświeżanie i bym jak zwykle wyłączał całość z listwy:heu:

Edytowane przez PaVLo
Opublikowano

Ta dioda jest od spodu, a monitor mam na uchwycie i jest opuszczony, więc jej praktycznie nie widzę, dopóki ręki nie podłożę. Dobre miejsce, przynajmniej nie przeszkadza w pracy jak w innych modelach :D

• Haha 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Pany, Samsung zwrócony i w jego miejsce wziąłem na testy 

MSI MPG 321URX QD-OLED

IMG_20251028_183927.thumb.jpg.5d766698e7bbb6db9b72356a5a6c8fa2.jpg

Wiedziałem, że to błyszcząca matryca, ale przynajmniej wieczorem jest ok. Nawet zapaliłem światło w pokoju i qrcze jakoś odbicia są nieco tłumione jakby była jakaś powłoka na nim :hmm:

Chyba pobawię się nim kolejne dwa tygodnie i zobaczę czy zostanie ze mną :D

Na szybko spostrzeżenia"

- przy ładowaniu BIOS od razu wskakuje rozdzielczość 4k, na Samsungu było chyba 720p, wielkie logo i opcje 

- przy podobnych ustawieniach pobiera, na pulpicie 15-20W mniej

- czcionki jakby wyraźniejsze, chyba przez nieco błyszczącą powłokę lub po prostu brak matowej 
- białe tło jest znacznie czyściejsze, gdy na Samsungu widać było jakieś ziarno, o czym chyba sam próbowałem się okłamywać, ale teraz mam porównanie i widać sporą różnicę

- dżojstik chodzi lżej i ciszej niż w Samsungu

- menu ma więcej ustawień i personalizacji oraz może przyda mi się kiedyś przełącznik KVM

- z monitorem dostajemy kabel Display Port, mimo że strona sklepu i nawet producenta pokazuje, że to nie ma ( w sumie są 4, zasilający, HDMI, DP i USB do portu).

- gwarancja nie 24, a 36 miesięcy u MSI

Ps// macie jakieś dobre rady jak dbać o taką matrycę ? :D

Edytowane przez PaVLo
Opublikowano (edytowane)

W ogólnym temacie ginie moje pytanie, więc tutaj je ponowię.

Pytanie !!

Mam możliwość wymiany monitora MSI MPG 321URX QD‑OLED na jego nowszy tegoroczny model czyli MSI MPG 322URX QD-OLED.

Nowy monitor to przede wszystkim Display Port 2.1
nieco lepsze odwzorowanie kolorów Adobe RGB (97%->98%)

NVIDIA® G-SYNC® Compatible

Redukcja migotania (Flicker free)
Najnowsze złącza (obecny ma 2.0 i jedno C bez Display Port))

USB 3.2 Gen. 1 - 2 szt.

USB 3.2 Gen. 1 Typu-B - 1 szt.

USB Typu-C (z DisplayPort i Power Delivery) - 1 szt.

AC-in (wejście zasilania) - 1 szt.

Pobiera nieco mniej mocy w SDR (klasa F vs G u obecnego)

Warto zmienić za 200zł dopłaty? 

Monitor mam kilka dni i wymiana w ramach 15 dni.

Natrafiłem na porównanie obu modeli i okazuje się, że nowszy wypada nawet nieco gorzej jeśli chodzi o obraz i dopłata tych kilku stówek do DP 2.1 i nowszych USB mija się chyba z sensem :hmm:

Przed chwilą wskoczył nowy firmware F.20 do MSI MPG 321URX, uaktualniający tajemniczą funkcję EOTF Boost

OperaZrzutekranu_2025-10-29_214609_pl_msi_com.thumb.png.d6fda87b5598359569ac4689cf77f4e9.png.448da019fa0063a99493145daa6789bc.png

Poczytałem o niej na tutejszej stronie
https://ithardware.pl/aktualnosci/msi_jakosc_monitor_oled_eotf_boost-43465.html

I całkiem ciekawa to opcja ☝️

Edytowane przez PaVLo