Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam nadzieje, że to odpowiedni wątek. 

Pisałem juz nie raz na tym forum, niektórzy pewnie mnie kojarzą. 

Mam problem mianowicie, rok temu złożyłem komputer i od samego poczatku mam wrażenie, że nie działa on do końca tak jak powinien. 

Specyfykacja początkowa:
Ryzen 7 5700X

Aaus Tuf Gaming B550 - Plus WiFI II 
LExar Thor Gaming 32G. (2 x 16 3200MHz)
Endorfy Supremo FM5 Gold 650W
Lexar NM790 Pci-e NVMe 1TB
Endorfy Fera 5 ARG

Endorfy Ventum 200 Air}
Inno3D GeForce RTX 4060 Twin X2 OC 8GB / zmieniona na RTX 5070 od Asusa PRime 
Monitor wczesniejszy był w 1080p, zmieniony na LG ULTRa Gear 27 cali 144Hz 2560 x 1440 podłączony DisplayPort.

Opisze to łopatologicznie gdyz niestety niektórych rzeczy nie potrafię fachowo nagrać.
Na poczatku myslalem, ze niektóre moje problemy były spowodowane tym, że moja karta 4060 nie wyrabiała przy rozdzielczości 1400p dlatego zainwestowałem w nowa kartę. 

Na czym polega mój problem?

Pierwsze co rzuca mi sie w oczy, to rozrywanie strony podczas przewijania w Chrome mimo odpalonej akceleracji w przeglądarce. Przy przewijaniu stron w pewnym momencie widać jak jeden tekst nachodzi na drugi, lub wystepuje efekt rozmycia go.

Czasami mam wrazenie, że niektóre animacje w Windowsie jak zamykanie okien czy przełączanie zostawiają po sobie efekt takiego "3D", fachowo to shuttering ? ale moge sie mylić, tak jak jakiś komponent byłby w danej chwili za słaby aby responsywnie wyświetlał obraz.

Kilka dni temu pojawił sie problem, że nagle podczas rozgrywki w CS2, FPS spadły nagle ze stabilnych 180/190 do 70/80 i cały obraz nawet w menu klatkował, wyglądało to tak jak by wysypała sie karta albo nagle ktoś zabrał moc obliczeniową z CPU, efekt był nawet w menu gry. 

Po tym sformatowałem windowsa, czysta instalacja bo liczyłem na to, że to może byc wina jakis sterowników. 

Obecnie wyszedł Battelfield 6, gdzie próbowałem juz różnych ustawien i na DLSS z ustawieniem na zbalansowane moje fpsy to 130 ale potrafia spac nawet do 70/80. 

Po czystej instalacji windowsa i zaktualizowaniu BIOSU, Chispetu, Grafiki WFI i BL i karty dźwiękowej robiłem testy na czystym systemie, 3D Mark, Cinebench, FunMark tam wychodzi na to, że wszystko jest wydajnościowo ok ( i w tym momencie głupieje bo to chyba oznacza, że karta nie jest wadliwa).

Czy jest mozliwe, że coś z moich komponentów nie dowozi ? Juz nie mam pomysłu gdzie szukać jak sprawdzić co może byc nie tak. Jedyne czego nie testowałem to pamięci RAM. 

Może wy podpowiecie co szukać, bo zamiast cieszyc sie od roku sprzętem to boje sie odpalić jakąkolwiek gre, żeby nie byc zawiedzonym. Do tej pory grałem tylko w CS2, i do feralnego dnia chodził w miare chociaż mam wrazenie, ze i tam przy moim CPU i GPU powinien wyciągać więcej. 

Rozważałem juz nawet aby oddac komputer gdzieś do jakiegoś "diagnosty w okolicy co sie takimi rzeczami zajmuje, ale lekki strach mnie pwostrzymuje". Może on by doszedł do tego, co może byc nie tak albo powiedział "Panie tak to wygląda na tym sprzęcie i lepiej nie bedzie", wtedy byłbym trochę zawiedziony. 

Z góry dziękuje za zainteresowanie tematem i wszelkie odpowiedzi. Jestem otwarty na wrzucanie wszystkiego co mogłoby mnie / chętnych do pomocy na coś naprowadzić. 

Tutaj wrzuce tylko na start przykładowo HWINFO z rozgrywki w Batka przy odpalonym DLSS ustawienia Wysokie ustawione naprzemiennie z niskimi (Config z Yt, pewnego Youtubera Kromka, do wglądu jak coś). I Niby wygląda, że wszystko ok, ale tak jak napisałem wyżej spadki fps widoczne i rozgrywka w niektórych momentach do końca płynna nie była. 

Batek procek DLSS zbalansowane 1440P ustawienia kromki .png

Batek GPU DLSS zbalansowane 1440p ustawienia kromki .png

Opublikowano

odpal program latencymon i graj w gry i pokaz po godzinie grania albo po jakims czasie.

podglad zdarzen widok niestan zdarzenia administracyjne -> masz tam jakies bledy wtedy?

na jakich czestotliwosciach masz ustawione pamieci - sprawdz w menedzer zadan i zakladka ram- chodzi o szybkosc ramu.

cpu podkrecales cos grzebales w biosie?

masz freesync/gsync wlaczany?

w OSD monitora i w apce nvidia dla pelnego ekranu i okienkowego?

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Po 22 wrzuce w takim razie zrzut z latencymon. 

W biose ustawiony probil D.O.C. 

Takie coś znalazłem w zdarzeniach administracyjnych:

image.png.bb528f4d73a76f63f006c34d122eb976.png

Tak ustawiony RAM: 
image.png.5ef9b846254810ed26a705bc531e4594.png

Ustawienia GSync:
image.thumb.png.6e1dfb637bdcb06191cd6c0f094a8062.png

Ustawienia z biosu jedyne które zmieniłem. 

PXL_20251013_185617760.RAW-01.COVER.jpg

Teraz przegladajac tylko neta i pobierajac w tle discorda na lowlatency wyskoczyło takie coś: 

LOW LATENCY Problem .png

Edytowane przez Mosiu92
Opublikowano (edytowane)

Wrzucam screeny.: 

Main latencymode.png

Po godzinnej partyjce w coutner strike cs2.png

Procesy w LatencyMon.png

Już głupieje, po 40 min odpaliłem znowu ten program i już bez opóźnień i dziwnych komunikatów. 

image.thumb.png.668ac2f08208630034063e6489c5a85d.png

UPDATE:

Dzisiejsza sesja w Battelfieldzie i próba bawienia sie ustawieniami, przyniosła znowu lekkie opóźnienia:
LatencymonBatek.thumb.png.60dcf936057ea301ac0d51995514301a.pngLatencymondriversbatek.thumb.png.f170d7602597beeefd33f22813cc112f.png

Edytowane przez Mosiu92
Opublikowano

Czyli szukać gdzie indziej.  Obecnie jestem w trakcie robienia memtestu. Już mnie trochę trafia xD skończy się tak, że będę szukał kto za kasę zrobi mi diagnostykę i albo ustawi albo powie co jest wadliwe ( wszystko na gwarancji, więc jeszcze mam możliwość działać). 

Opublikowano (edytowane)

@Mosiu92 Jak instalujesz sterowniki chipsetu to instalujesz z strony producenta płyty głównej czy z strony amd.com? Pamięć ram znajduje się w szarym slocie 3 i 4?

Edytowane przez Iri
  • Thanks 1
Opublikowano

Sprobuj wlaczyc G-Sync compatible ale tylko dla aplikacji pelnoekranowych. Nie dla okien
Nastepnie sprawdz czy problem z pulpitem czy przegladarka zniknal oraz sprawdz gry - jednak uzyj trybu "pelnoekranowego" dla DX11 albo "Okno bez ramek" dla DX12 jesli nie masz mozliwosci uzycia pelnego ekranu

Sprobuj tez wl/wyl Przyspieszenie GPU (funkcja Windows) - po zmianie - pamietaj o restarcie

Dodatkowo w ustawieniach Nvidia - ustaw Tryb zarzadzania energia na "Maksymalna wydajnosc" (i zrestartuj kompa). Mozliwe, ze jest jakis problem z boostowaniem zegara ktory moze objawiac sie nawet w przegladarce i na pulpicie - zbyt niskim zegarem

• Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, eNeSik napisał(a):

Sprobuj wlaczyc G-Sync compatible ale tylko dla aplikacji pelnoekranowych. Nie dla okien
Nastepnie sprawdz czy problem z pulpitem czy przegladarka zniknal oraz sprawdz gry - jednak uzyj trybu "pelnoekranowego" dla DX11 albo "Okno bez ramek" dla DX12 jesli nie masz mozliwosci uzycia pelnego ekranu

Sprobuj tez wl/wyl Przyspieszenie GPU (funkcja Windows) - po zmianie - pamietaj o restarcie

Dodatkowo w ustawieniach Nvidia - ustaw Tryb zarzadzania energia na "Maksymalna wydajnosc" (i zrestartuj kompa). Mozliwe, ze jest jakis problem z boostowaniem zegara ktory moze objawiac sie nawet w przegladarce i na pulpicie - zbyt niskim zegarem

Dziękuję za odpowiedź, wrócę około 19 to będę testował i dam znać jak rezultaty. Mam jeszcze jedno pytanie gdyby karta była uwalona to jakie są szanse, że 3d Mark pokazywał by odpowiednie wyniki dla mojej karty za każdym testem :)? 

Tak samo temperatury są jak najbardziej, ok. 

Opublikowano (edytowane)

Z tego co widzę to strona Asusa ma nieaktualne sterowniki chipsetu 6.05.16.221 z 07.2024r, a AMD 7.06.02.123 ma z 06.2025r. Odinstaluj i pobierz dla twojej płyty z strony amd. Świeży bios i nieaktualne sterowniki chipsetu mogą powodować takie problemy. 

https://www.amd.com/en/support/downloads/drivers.html/chipsets/am4/b550.html

W wrześniu wyszedł także nowy bios:

https://www.asus.com/pl/supportonly/tuf gaming b550-plus wifi ii/helpdesk_bios/

Edytowane przez Iri
  • Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, Mosiu92 napisał(a):

Dziękuję za odpowiedź, wrócę około 19 to będę testował i dam znać jak rezultaty. Mam jeszcze jedno pytanie gdyby karta była uwalona to jakie są szanse, że 3d Mark pokazywał by odpowiednie wyniki dla mojej karty za każdym testem :)? 

Tak samo temperatury są jak najbardziej, ok. 

Tu jest naprawde duzo niewiadomych. Moze byc problem programowy z boostowaniem czy blokowaniem sie zegarów karty (czesto spowodowany problemem ze sterownikami). Niewykluczone rowniez problemem z dostarczeniem odpowiedniej ilosci "papu" z zasilacza
Jednak pelna moc w 3dMarkach pokazuje, ze problem z zasilaczem raczej wykluczylbym. U Ciebie problem moze byc spowodowany samymi styerownikami i nieprawidlowym zarzadzaniem zegarami karty. Ale aby to potwierdzic - musialbys monitorowac zegary CPU i GPU oraz uzycie CPU i GPU w trakcie gry. Gdy pojawi sie problem - sprawdzic w/w parametry
Mozliwe, ze problem bedzie po stronie bottlenecku np. CPU
Innymi slowy - w momencie wystapienia problemu ze spadkiem FPS - skontrolowac w danym momencie - uzycie CPU i GPU, zegary CPU i GPU, temperatury CPU i GPU. I wtedy na podstawie tych danych w momencie wystapienia problemu - mozna cos szukac dalej. Do monitorowania tych parametrow mozesz uzyc albo HWINFO na drugim ekranie (jesli takowy posiadasz) albo np. Rivatuner i nakladla OSD w czasie rzeczywistym
Chyba, ze moje porady w poprzednim poscie - rozwiaza problem. Wtedy mozna zaczac myslec nad inna droga rozwiazania problemu calkowicie

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ja bym jeszcze jedną kostkę RAM wyjął i zobaczył mimo wszystko na single channel.

Co do spadków fps - warto by było nagrać film z masą czujników z msi afterburnera i hwinfo, by zobaczyć choćby co spada w tym momencie i co się zapycha (być może). Np. użycie gpu, użycie cpu, użycie pojedynczego rdzenia, ilość ram, ilość vram, ilość wirtualnej pamięci zajętej %, ilość pliku stronicowania użytego, temperatury wszystkiego. I pewnie więcej.

Edytowane przez Keller
  • Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, Iri napisał(a):

Z tego co widzę to strona Asusa ma nieaktualne sterowniki chipsetu 6.05.16.221 z 07.2024r, a AMD 7.06.02.123 ma z 06.2025r. Odinstaluj i pobierz dla twojej płyty z strony amd. Świeży bios i nieaktualne sterowniki chipsetu mogą powodować takie problemy. 

https://www.amd.com/en/support/downloads/drivers.html/chipsets/am4/b550.html

W wrześniu wyszedł także nowy bios:

https://www.asus.com/pl/supportonly/tuf gaming b550-plus wifi ii/helpdesk_bios/

Bios akutalny. Juz sie zabieram za reinstalacje sterowników od Chipsetu. 

2 godziny temu, janek25 napisał(a):

Wrzuć kilka benchamrków i testów z temperatur/mhz

Jakie dokładnie benchmarki, jestem otwarty na wszystko.  CInebench ? 3DMark Time spiy, OCCT?

Najpierw zanim zaczne testowac to chyba przeinstaluje system na nowo. I zaczne robic wszystko krok po kroku. Teraz mam wrazenie, że w przeglądarce co jakiś czas godzina / dwie pojawia mi sie jakiś biały pasek i znik dosłownie na sekunde. Ani to artefakt, ciężko okreslic. 

Opublikowano

Sekunda właśnie jeszcze rozkręciłem całą jednostkę aby sprawdzić czy wszystko dociśnięte/ odpowiednio wrzucone. Mam jeszcze pytanie, zauważyłem ostatnio przy czyszczeniu jednostki, że na pinach od karty graficznej mam milimetrową zielona kropkę, ale już raz pytałem to dostałem odpowiedź, że ona nie ma wpływu na działanie karty

PXL_20251015_174349533.RAW-01.COVER.jpg

PXL_20251015_174422388.RAW-01.COVER.jpg

Opublikowano (edytowane)

Przeczyść alkoholem wszystkie piny, jak nie zejdzie to czubkiem nożyka bardzo delikatnie oczyść ten jeden styk. Lepiej oczyścić niż zostawić... zostawianie jakiegokolwiek syfu w takim miejscu to proszenie się o kłopoty. 

Edytowane przez Iri
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Alkoholem nie zeszło, zastanawiam sie czy to czasem nie jest warstwa juz pod złotym pinem, najlepsze jest to, że po przyjściu karty nie zauważyłem tego, dopiero ostatnio jak czysciłem kompa i wszystko wypinałem, boje sie jednak traktować tego nożykiem xD Robie reinstal systemu, i zrobie wtedy jeszcze raz wszystkie testy. 

Edytowane przez Mosiu92
Opublikowano (edytowane)

Edit: Pierwsze spostrzeżenie. Przeinstalowałem system i obecnie nie pobrałem żadnych sterowników do karty graficznej i co widze ? Brak elementu tego pływania o którym pisałem wyżej przy przewijaniu stron internetowych oraz przerzucania oknami w Windowsie. 

Edit: 2 w tym momencie sterowniki zaktualizowały sie automatycznie, system sam pobrał sterownik i w dalszym ciągu brak problemu z pływaniem czcionki czy jakimś ghostingiem okien. Także jeden problemy rozwiązany, jakimś cudem. Biore sie za benchmarki, które tutaj wrzuce. :)

2 godziny temu, janek25 napisał(a):

time spy,jesll linka dasz

TimeSPY + HW INFO z testu podczas timespy

CPU PO TIME SPIY.png

HW IFNO PO TIME SPY .png

TimeSpy 1.png

Timespy 2.png

Timespy 3.png

Edytowane przez Mosiu92
Opublikowano
2 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a):

Te pływanie okien czy kart, przypadkiem nie było spowodowanie dupiatym ustawieniem odświeżania monitora?

Nie, raczej nie, wiesz co, upewniałem się czy właśnie wszystkie ustawienia odnośnie odświeżania są ok. Może coś było na mieszane w sferach, może ten chipset stary dawał ciała. Teraz na dniach to będę testował w grach, z racji tego, że był tutaj odzew obiecuje, że będę na bieżąco informował :D mam nadzieję, że będą to dla mnie dobre informacje. 

Jedyne czego jeszcze nie zrobiłem to nie aktualizowalem ze strony sterowników od bluta i karty wifi, bo kojarzę że tam w tych wszystkich testach też z tym jakiś problem występował.

Opublikowano

Tak jak obiecałem robie update odnośnie stytuacji, temperatury klasa, brak artefaktów w przeglądarce, przestało wywalac sterownik. Spadki FPS w Battelfieldzie już wyjaśnione w jednym z tematów na tym forum, niestety moje CPU okazuje sie byc wąskim gardłem i będe musiał teraz przemyśleć czy po taniości zrobic upgrade jeszcze na AM4, sprzedaz mojego dołożenie kilku stówek do czegoś lepszego, czy wymieniać całą platformę. Winowajca w prawym górnym rogu. Gdyby pojawiły sie jeszcze jakieś problemy to temat odkopie, na chwile obecna wszystkim, którzy się udzielali w temacie i próbowali w jakiś sposób pomóc, serdecznie dziękuje :) !Jesteście wielcy :)

Rozgrywka.jpg