Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 15.10.2025 o 20:24, Mosiu92 napisał(a):

Alkoholem nie zeszło, zastanawiam sie czy to czasem nie jest warstwa juz pod złotym pinem, najlepsze jest to, że po przyjściu karty nie zauważyłem tego, dopiero ostatnio jak czysciłem kompa i wszystko wypinałem, boje sie jednak traktować tego nożykiem xD Robie reinstal systemu, i zrobie wtedy jeszcze raz wszystkie testy. 

Pod tym pinem nie ma zielonego laminatu więc jest to albo przyklejony syf albo nalot korozji i koniecznie trzeba to wyczyścić. To samo może być na pinie w slocie. Nie ma czego się bać, wystarczy musnąć parę razy. 

Opublikowano
45 minut temu, Keller napisał(a):

Mało masz ogólnie wykresów, ale to trzeba by było z HWInfo połączyć sensory. Mnie trochę jednak dziwi że 5700X nie dawałby rady by aż takie spadki powodował.

Tez mnie to dziwi, ale mój rozum się w tym momencie kończy i nie wiem gdzie szukać, więc przyjąłem do wiadomości, że to może być problem :)

Opublikowano (edytowane)

To zrób jeszcze

- test OCCT co pisałem ale na sam procesor small fft, extreme, variable, avx2 i pokaż hwinfo po nim (sam procesor + tam gdzie mierzy pobór prądu), np po 30 minutach

- AIDA64 i zrób testy wydajności i pamięci (menu narzędzia)

- jak masz jakiegoś Far Cry to on mocno siedzi na procesorze i ten test dużo wyjaśnia co do wydajności cpu/pamięć

- geekbench 6 również masz test cpu/pamięć i drugi na gpu, pokaż oba wyniki

Oczywiście nic nie może być podkręcone.

Wcześniej mnie interesowały też wykresy bo spadki czasem są jak system zapcha virtual memory, czasem sam ram,czasem vram, lub plik stronicowania. W hwinfo ja mam to na samej górze i jak mialem problemy to było na czerwono, max zajęcia. Ale to musi być badane podczas gier w których są te duże spadki i wtedy sprawdzać. Tak samo badanie użycia gpu i cpu podczas spadków. Czasem to sekunda jest lub mniej więc trzeba mieć oczy na wykresie w grze. 

Tak samo jak nic nie wyjdzie to jeszcze ostatecznie można sprawdzić dysk i czy ma prędkości odpowiednie do specyfikacji - hdtune/pro.

Edytowane przez Keller
Opublikowano

Tutaj HW INFO podczas gry w batka. Mam też zapisany plik CSV.  Na ustawieniach niskich + dlls (jakosć) fps dalej spadaja, do 87/90 co najlepsze, na ustawieniach niestandardwoych gdzie niektóre opcje sa na ultra / wysokie mam podobbne fps. Czyli przedziął od 130 do spadających nawet 80.. 

Spadki fps battelfiedl 6.png

Tutaj nagranie jak zachowuja sie klatki. Pierwsza częsć filmu to ustawione wsio na niskie, druga część do niestandardowe, gdzie 70/80% procent ustawien to niskie ale 3 pierwsze pozycje wysokie / ultra. DLSS Quality 

Opublikowano (edytowane)

Do gry się nie odniosę, bo nie wiem w których momentach jest spadek aż taki drastyczny, musiałbyś podać momenty. Niestety nie masz tych wykresów włączonych co mówiłem, więc nie dowiemy się czy np. cpu nie domaga, czy coś jest nagle zapchane z pamięci, virtual memory itd.

Nie mam od dawna mocnego procesora więc tu mogę się mylić, ale 5700X na teście extreme z avx2 tylko 77W? Brzmi jakby nie wysilał się. U mnie Ryzen 3600 potrafił mieć więcej. Zastanowiłbym się czy byś nie spróbował precision boost w biosie dać mocniejszy, bo chłodzenie wygląda ok, temperatury dobre.

Np. dajesz precision na advanced, scalar na x10, boost override +200, i limity mocy dać manualnie na max (jaka liczba się uda maksymalna), a nie sterowane przez płytę główną.

Wynik geeka masz w normie, choć wynik multi mógłby być znacznie lepszy gdybyś miał pamięci 3600-3800mhz cl16. One też mogą blokować wydajność - to właśnie najlepiej widać w testach far cry, ja od dawna robię na Primalu testy bo najmniej zajmuje i leży ciągle na dysku jako benchmark. Może pamięci mógłbyś podkręcić, choć w ogóle nie znalazłem nic w internecie o nich, czyli pewnie słabizna. Można to sprawdzić programem https://www.thaiphoonburner.com/pl/

I tam zczytać z DIMMów czy to hynixy czy coś innego.

Nie napisałeś czy podczas tych spadków w hwinfo oglądałeś jak wygląda pamięć i virtual memory - czy tam nie dochodzi czasem do 90-100% użycia. Masz ustawiony plik stronicowania? Dałbym min 16GB na dysku z grami a nie systemem, ustawione sztywno, a nie kontrolowane przez windows.

HDTune jeszcze masz do zrobienia by dysk sprawdzić. Choć tu najmniej spodziewam się problemu. W ogóle polecam HD Sentinel + uruchamianie z windows, to on raportuje od razu dane na pasku.

AIDA też w normie, lecz wyniki słabe przez pamięci. Mogłyby być takie jak na obrazku i wtedy wydajność potrafi fajnie skoczyć w momentach gdzie właśnie CPU jest obciążany (wybuchy itd).

Myślę że musisz zastanowić się czy to wina procesora, czy jednak pamięci i co wyjdzie taniej. Bo może same pamięci warto wziąć znacznie szybsze i procesor podgoni wydajnością. Jeśli o to chodzi i nie ma tutaj innego problemu. Serio, pamięci głównie na minimalny fps wpływają czyli spadki. Próbuj ogarnąć tego Far Cry primal to sobie udowodnisz to sam. Np wyłączysz xmp - zrób test. Włącz xmp - znowu test. I będziesz mieć różnicę fps. A co dopiero jakby podkręcone było.

Ja mam teraz podkręcone na 3733mhz,ciasne timingi i różnica ze standardowym 3200mhz to chyba 15 fps minimalnego fps, albo i więcej.

5700x-geekbench-6-and-aida64-results-v0-oon5i014647b1.thumb.webp.a580a516d4d15094b1baa465401fbb27.webp

Edytowane przez Keller
Opublikowano
W dniu 14.10.2025 o 21:03, janek25 napisał(a):

Bawiłem się tym programem jeszcze za modowanej 980ti.Całkowicie bezużyteczny 

Akurat tylko latencymon pomógł mi parę lat temu zdiagnozować problem z sekundowymi ścinami obrazu razem z dźwiękiem, okazało się że sterownik sata ma kosmiczne wręcz opóźnienie a wszystko dlatego że ręcznie zainstalowałem na windows 10 stery sata od amd  przez menedżer urządzeń :E to jest pikuś bo niektórym te stery instalowały się automatycznie przez WU mimo że jak później się dowiedziałem były przeznaczone max dla W7 nie wyżej... założyłem nawet temat na labie dla potomnych, także wcale taki bezużyteczny nie jest ;) 

Opublikowano
1 godzinę temu, Keller napisał(a):

Do gry się nie odniosę, bo nie wiem w których momentach jest spadek aż taki drastyczny, musiałbyś podać momenty. Niestety nie masz tych wykresów włączonych co mówiłem, więc nie dowiemy się czy np. cpu nie domaga, czy coś jest nagle zapchane z pamięci, virtual memory itd.

Nie mam od dawna mocnego procesora więc tu mogę się mylić, ale 5700X na teście extreme z avx2 tylko 77W? Brzmi jakby nie wysilał się. U mnie Ryzen 3600 potrafił mieć więcej. Zastanowiłbym się czy byś nie spróbował precision boost w biosie dać mocniejszy, bo chłodzenie wygląda ok, temperatury dobre.

Np. dajesz precision na advanced, scalar na x10, boost override +200, i limity mocy dać manualnie na max (jaka liczba się uda maksymalna), a nie sterowane przez płytę główną.

Wynik geeka masz w normie, choć wynik multi mógłby być znacznie lepszy gdybyś miał pamięci 3600-3800mhz cl16. One też mogą blokować wydajność - to właśnie najlepiej widać w testach far cry, ja od dawna robię na Primalu testy bo najmniej zajmuje i leży ciągle na dysku jako benchmark. Może pamięci mógłbyś podkręcić, choć w ogóle nie znalazłem nic w internecie o nich, czyli pewnie słabizna. Można to sprawdzić programem https://www.thaiphoonburner.com/pl/

I tam zczytać z DIMMów czy to hynixy czy coś innego.

Nie napisałeś czy podczas tych spadków w hwinfo oglądałeś jak wygląda pamięć i virtual memory - czy tam nie dochodzi czasem do 90-100% użycia. Masz ustawiony plik stronicowania? Dałbym min 16GB na dysku z grami a nie systemem, ustawione sztywno, a nie kontrolowane przez windows.

HDTune jeszcze masz do zrobienia by dysk sprawdzić. Choć tu najmniej spodziewam się problemu. W ogóle polecam HD Sentinel + uruchamianie z windows, to on raportuje od razu dane na pasku.

AIDA też w normie, lecz wyniki słabe przez pamięci. Mogłyby być takie jak na obrazku i wtedy wydajność potrafi fajnie skoczyć w momentach gdzie właśnie CPU jest obciążany (wybuchy itd).

Myślę że musisz zastanowić się czy to wina procesora, czy jednak pamięci i co wyjdzie taniej. Bo może same pamięci warto wziąć znacznie szybsze i procesor podgoni wydajnością. Jeśli o to chodzi i nie ma tutaj innego problemu. Serio, pamięci głównie na minimalny fps wpływają czyli spadki. Próbuj ogarnąć tego Far Cry primal to sobie udowodnisz to sam. Np wyłączysz xmp - zrób test. Włącz xmp - znowu test. I będziesz mieć różnicę fps. A co dopiero jakby podkręcone było.

Ja mam teraz podkręcone na 3733mhz,ciasne timingi i różnica ze standardowym 3200mhz to chyba 15 fps minimalnego fps, albo i więcej.

5700x-geekbench-6-and-aida64-results-v0-oon5i014647b1.thumb.webp.a580a516d4d15094b1baa465401fbb27.webp

Pamięci zapas i to tak 3/4gb. Kurcze nie bardzo wiem o jakie wykresy chodzi, ale jak ogarnę to do zrobienia żeby to przedstawić. Ogarne w weekend Primala i też wrzucę jak to wygląda. Dysk sprawdzałem crystaldiskiem i tam wszystko było w normie. Te wszystkie testy to przy odpalonym XMP w biosie. 

A o ramach dziwne, że nic nie znalazłeś bo to były jedne z popularniejszych pamięci jak brałem na samym sklepie na X jest ponad 850 pozytywnych opinii.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Mosiu92 napisał(a):

Pamięci zapas i to tak 3/4gb. Kurcze nie bardzo wiem o jakie wykresy chodzi, ale jak ogarnę to do zrobienia żeby to przedstawić. Ogarne w weekend Primala i też wrzucę jak to wygląda. Dysk sprawdzałem crystaldiskiem i tam wszystko było w normie. Te wszystkie testy to przy odpalonym XMP w biosie. 

A o ramach dziwne, że nic nie znalazłeś bo to były jedne z popularniejszych pamięci jak brałem na samym sklepie na X jest ponad 850 pozytywnych opinii.

Podałem wcześniej. to trzeba podłączyć msi after + hwinfo. One muszą razem byc włączone i poustawiane.

Primal spoko, zabawne będzie jak min fps będziesz miał 90 na full hd, bo ja na 1660 gtx miałem 88. Ale to jest możliwe patrząc na te ramy.

Plus jak mówię, weź ten program thaipoon burner, tam da się znaleźć masę info o ramach.

I zastanów się co mocniej Cię będzie kosztować, czy wymiana na lepszy proc czy ramy. Bo realnie myślę że nie dasz rady wiele wyciągnąć z nich jeśli nic nie ma w necie o nich. Na pewno nie są bdie i chyba d-die też nie.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)

Ja to nawet rozważam zmiane na AM5 i sprzedaz tego co mam jeżeli okaze sie, ze Ramy albo Procek nie daja rady xD Przede wszystki  chce wykluczyć, że to karta graficzna, połączyłem dzisiaj HW infgo z MSI afterburnerem, wieczorem odpale znowu Batka i bede monitorował i wrzuce tutaj, tutaj ejszcze wrzucam z nowego Benchmarka z 3d marka.

rtx 5070.png

Edytowane przez Mosiu92
Opublikowano (edytowane)

Solarbay extreme to 1440p? Jeśli tak to wynik w normie. Dużo szybszy jest steel nomad, no ale z drugiej wynik CPU lepiej pokaże i timespy dx12 i nawet bardziej firestrike.

Jak mówiłem, te pamięci trzeba sprawdzić, bo może bezkosztowo da radę coś poprawić znacząco z min fps.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Keller napisał(a):

Solarbay extreme to 1440p? Jeśli tak to wynik w normie. Dużo szybszy jest steel nomad, no ale z drugiej wynik CPU lepiej pokaże i timespy dx12 i nawet bardziej firestrike.

Jak mówiłem, te pamięci trzeba sprawdzić, bo może bezkosztowo da radę coś poprawić znacząco z min fps.

Hmm w sumie pamięci to mogę od strzała zmienić, tylko zastanawiam się czy jest sens jeżeli np okaże sie, że CPU daje ciała, to wtedy nie wiem czy taniej niż CPU na Am4 nie wyjdzie mnie zmiana całej platformy na AM5, możesz coś godnego polecić pod AM4 ? 1440p

Edytowane przez Mosiu92
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Mosiu92 napisał(a):

Hmm w sumie pamięci to mogę od strzała zmienić, tylko zastanawiam się czy jest sens jeżeli np okaże sie, że CPU daje ciała, to wtedy nie wiem czy taniej niż CPU na Am4 nie wyjdzie mnie zmiana całej platformy na AM5, możesz coś godnego polecić pod AM4 ? 1440p

Dobrze wiesz, że samo podkręcenie ramu jest tańsze niż wymiana. No ale to 5 sekund byś thaipoon burnerem to sprawdził

A pod AM4 że proc? tylko 5700x3d, nic innego się nie opłaca, 5800x3d potrafi być dużo droższy. Ale to nie ma znaczenia i tak jak masz ramy hamujące wszystko.

2 godziny temu, Mosiu92 napisał(a):

Troche partyzanka bo nagrywane telefonem ( szukałem sposób aby nie obciążać procka) ale odpalilem BF pobiegałem troche zeby z odpalonymi rzeczami rejestrowało i jestem ciekaw czy o to chodziło czy jeszcze inne czujniki miałem odpalić. 

https://youtu.be/8hIBw1Xllpo?si=NvyjjvfZbT0KWEo4

@Keller

Co do czujników dopiero się uczysz, patrz jak ja mam ustawione. Tam masz że nazwa wykresu możesz sobie włączyć, albo linijka pod sobą zamiast tak idą całe poziomo itd. To wtedy jest czytelne. Numer linijki wpisujesz i kolor i sprawdzasz jak Ci pasuje.

F689FC2F-E8BF-41B7-A821-C21A22D0959C.png.9d0fce5f8b704498d60ad2567487dfce.png

Z Twojego filmiku wynika że proc jest max obciążony i ja tego nie rozumiem, bo u mnie na Ryzenie 5500 mam obciążenie 60%, a Ty masz 88%. coś Ci go zżera. Rozumiem mamy inne pamięci ale nie powinno aż tak to wpływać. GPU tak samo 60%, nawet nie drgnie, na 4k powinien chodzić w tym samym fps jeśli to 1440p. Jeśli 1080 to 1440p powinno mieć stabilniejszy fps.

Jeśli miałeś nowy system to chyba masz rację że proc lub pamięci tutaj ograniczają. Niektórzy mają koparki zainstalowane bo coś klikali, ale tutaj chyba faktycznie - ja strzelam że ram. Spokojnie byś do 60-70% zużycia obniżył proca gdyby ram był mocny a masz raczej najgorszy.

No i mówiłem byś precision boost sprobówał i wtedy sprawdzasz znowu czy procenty użycia cpu się obniżają, masz wyżej co pisałem. Czasem 200mhz dodatkowe a procenty o 15% się obniżają.

Nic, obejrzałem cały filmik i nie widzę problemu dyskowego ani karty graficznej. Nawet stutteringu nie było. Po prostu karta nie jest karmiona. I jak sądzisz że wymiana na sam procesor zmieni wszystko to możesz się zaskoczyć. RAM ma znaczenie. Ja sam tuninguje ramy od lat i to zajmuje długo.

Moim zdaniem musisz tego far cry primal ogarnąć, on czasem 15zł kosztuje i będziesz miał benchmark na lata. 

Edytowane przez Keller
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Czyli próbować podkręci ram. 

Tak to jest rozdzielczość 1440p, będę polował w takim razie na steam na tego far crya.

No myślałem o 5700x3d, tylko czy to jest grą watra swieczki

2 godziny temu, Keller napisał(a):

Dobrze wiesz, że samo podkręcenie ramu jest tańsze niż wymiana. No ale to 5 sekund byś thaipoon burnerem to sprawdził

A pod AM4 że proc? tylko 5700x3d, nic innego się nie opłaca, 5800x3d potrafi być dużo droższy. Ale to nie ma znaczenia i tak jak masz ramy hamujące wszystko.

Co do czujników dopiero się uczysz, patrz jak ja mam ustawione. Tam masz że nazwa wykresu możesz sobie włączyć, albo linijka pod sobą zamiast tak idą całe poziomo itd. To wtedy jest czytelne. Numer linijki wpisujesz i kolor i sprawdzasz jak Ci pasuje.

F689FC2F-E8BF-41B7-A821-C21A22D0959C.png.9d0fce5f8b704498d60ad2567487dfce.png

Z Twojego filmiku wynika że proc jest max obciążony i ja tego nie rozumiem, bo u mnie na Ryzenie 5500 mam obciążenie 60%, a Ty masz 88%. coś Ci go zżera. Rozumiem mamy inne pamięci ale nie powinno aż tak to wpływać. GPU tak samo 60%, nawet nie drgnie, na 4k powinien chodzić w tym samym fps jeśli to 1440p. Jeśli 1080 to 1440p powinno mieć stabilniejszy fps.

Jeśli miałeś nowy system to chyba masz rację że proc lub pamięci tutaj ograniczają. Niektórzy mają koparki zainstalowane bo coś klikali, ale tutaj chyba faktycznie - ja strzelam że ram. Spokojnie byś do 60-70% zużycia obniżył proca gdyby ram był mocny a masz raczej najgorszy.

No i mówiłem byś precision boost sprobówał i wtedy sprawdzasz znowu czy procenty użycia cpu się obniżają, masz wyżej co pisałem. Czasem 200mhz dodatkowe a procenty o 15% się obniżają.

Nic, obejrzałem cały filmik i nie widzę problemu dyskowego ani karty graficznej. Nawet stutteringu nie było. Po prostu karta nie jest karmiona. I jak sądzisz że wymiana na sam procesor zmieni wszystko to możesz się zaskoczyć. RAM ma znaczenie. Ja sam tuninguje ramy od lat i to zajmuje długo.

Moim zdaniem musisz tego far cry primal ogarnąć, on czasem 15zł kosztuje i będziesz miał benchmark na lata. 

Pobrałem gotowca do tego afterburnera i teraz jest czytelniejszy obraz, wybrałem tez mape na której więcej sie dzieje. 

Edytowane przez Mosiu92
Opublikowano (edytowane)

Nadal jednak nie masz virtual memory zaznaczone (available i load), jednak jak widzę akurat B6 jest bardzo złą grą do testowania, bo inni nawet na lepszych procesorach mają podobny problem. https://steamcommunity.com/app/2807960/discussions/0/591784592221186948/

Nawet ze słabszymi grafikami, więc można się zdziwić nawet jakbyś wymienił na 9800X3D a i tak miałbyś problem :D 

Kombinują https://en.overclocking.com/how-i-halved-cpu-usage-on-battlefield-6/

Mało kto jednak pisze tam o pamięciach, więc może coś by poprawił tuning.

Edytowane przez Keller