Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się czy jest coś co może przebić Bequiet Pure Base 500 Window w której podoba mi się że praktycznie nie zbiera ona kurzu w środku. Myślę że to zasługa zabudowanego przedniego panelu do którego wchodzi powietrze tymi otworami po lewej i prawej przedniego panelu - a te otwory są ofiltrowane podwójnym filtrem. Po 3 latach na wentylatorach nadal nie ma kurzu, a jak otwieram co 1.5 roku skrzynkę aby wymienić GPU to praktycznie nawet dmuchać sprężonym powietrzem nie muszę bo nie ma czego wydmuchiwać, karta wygląda jakby nieużywana leżała xD 

Raczej szukam czegoś co pomieści ATX lub microATX, bo ITX to już chyba będzie piekarnik?

Nie istnieje Pure Base 501 low-airflow Window, a Silent Base 802 jest strasznie duża i droga, ale widzę:

- Fractal Define 7 (ale wydaje mi się że te wloty powietrza na front panelu są słabo ofiltrowane więc wejdzie kurz...?)

- Fractal Pop Silent TG (usb A na front panelu xD Ale jest usb-c addon do kupienia). Strasznie otwarty tył, ciekawe czy powietrze nie wkrada się do środka bez filtrów.

- NZXT h400i - chyba już nie produkowana, jak coś jest dobre to umiera.

Zakładam że dobra obudowa to taka która przy prędkości wentylatorów max 800rpm ogarnie procka 9800X3D + GPU 250W na 1000rpm i do takiego setupu wystarczy z nawiązką wyciszony low-airflow. ITX mnie kusi ale chyba za dużo kompromisów z wyborem komponentów by było. Ja omijam wszystkie high air-flow "zbieracze kurzu" i okazuje się że nie ma dużego wyboru. Ja coś czuję że nie ma sensu zmieniać Pure Base 500 jak tak szperam.

• Like 1
Opublikowano

Wystarczy ustawić tak wentylatory aby po wyjściu z gry podczas przeglądania neta i innych zajęć nie obracały się wcale (0rpm) i nie ma problemu ze zbieraniem się kurzu nawet w budach z otwartym frontem   (wiem bo tak mam zrobione w 4000d airflow) natomiast w tego typu zamkniętych frontach w obudowach o których piszesz z jakimiś psedo wlotami po bokach zatkanymi gęstymi jak gąbka filtrami to wentylatorów mogło by w ogóle nie być skoro i tak nie mają skąd zassać powietrza :E także trochę dziwne podejście ;) Kolejna sprawa że kurz wlatuje do budy też przez inne miejsca jak np wentylowane śledzie, ja mam wszystkie pozaklejane czarną taśmą izolacyjną, ogólnie wszystkie miejsca na których nie jest przykręcony żaden wentylator już od lat tak uszczelniam ;) 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Define 7 słabo ofiltrowane? Panie, tam jest filtr od dołu, od frontu i od góry. Wydaje mi się, że na tyle dobry, że zatrzymuje większość kurzu, ale nie blokuje całkowicie przepływu powietrza (choć i tak pewnie zauważalnie spada przepływ w porównaniu do zdjęcia filtrów). Podstawa to tak skonfigurować ilość wentylatorów zasysających i wyciągających i ich prędkości, aby zasysane było więcej powietrza niż wyciągane. Wtedy kurz nie powinien się już tak bardzo zbierać

Define_7_TGD_Black_Vented_Top_Floating_Layers.jpg

Edytowane przez JohnyWol
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Myślę że Define 7 Compact i Define 7 Mini może być spoko, bo pomieści każde GPU (Define 7 Nano już nie), a zwykły Define 7 to trochę overkill i niepotrzebne puste miejsce w środku. Tylko skoro jest seria Define, to po co Fractal zrobił serię Pop Silent... ? :hmm: Tak sobie myślę że pewnie dlatego że jest cichsza :magik: 

Ale nikt tego nie potwierdza, a GamersNexus wyśmiał wersję Silent i stwierdził że przetestuje tylko Air chociaż miał obie xD Ehhh mi to zawsze wiatr w oczy. Ale też z drugiej strony przyznał że w budzie silent można pominąć ustawianie wentylatorów i nadal osiągnąć dobry efekt.

3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Wystarczy ustawić tak wentylatory aby po wyjściu z gry podczas przeglądania neta i innych zajęć nie obracały się wcale (0rpm) i nie ma problemu ze zbieraniem się kurzu nawet w budach z otwartym frontem   (wiem bo tak mam zrobione w 4000d airflow) natomiast w tego typu zamkniętych frontach w obudowach o których piszesz z jakimiś psedo wlotami po bokach zatkanymi gęstymi jak gąbka filtrami to wentylatorów mogło by w ogóle nie być skoro i tak nie mają skąd zassać powietrza :E także trochę dziwne podejście ;) Kolejna sprawa że kurz wlatuje do budy też przez inne miejsca jak np wentylowane śledzie, ja mam wszystkie pozaklejane czarną taśmą izolacyjną, ogólnie wszystkie miejsca na których nie jest przykręcony żaden wentylator już od lat tak uszczelniam ;) 

No jest to jakiś pomysł, ale może lepsze efekty da buda silent + wentyle 0 rpm ;)  Tzn w Pure Base 500 na pewno działają te wentyle z przodu bo czuć jak się rękę przyłoży że zasysa powietrze. 2x 140mm wystarczają. No i buda silent na pewno lepiej poradzi sobie z piszczącymi cewkami. 

Edytowane przez HappyLittleGamer
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 18.10.2025 o 11:34, Send1N napisał(a):

A w czym? Jak ustawić żeby podczas grania wentyle działały a na pulpicie 0rpm?

Opublikowano (edytowane)

W argus monitor lub fan control pod windą, jak wentylatory nie mają funkcji 0 rpm to wystarczy ustawić dwa profile jeden do idle z 0% rpm i drugi do obciążenia z jakimi tam komu pasuje i przełączać je ręcznie kombinacją klawiszy na klawiaturze ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
  • Upvote 1