Skocz do zawartości

HAGS + IOMMU - Windows 10/11 - jak poprawnie skonfigurować

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko

Szukajac rozwiazania innego problemu, natrafilem na Reddit na pewien wpis traktujacy o HAGS - a konkretnie - o tym, co nalezy zrobic w swoim komputerze aby dzialal sprawniej i w pelni swych mozliwosci
Chodzi o funkcje IOMMU
Przeanalizowalem to, poszukałem informacji, przestudiowałem informacje odnosnie samego IOMMU i faktycznie - jest ogromna korelacja miedzy HAGS a IOMMU

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/drivers/display/iommu-based-gpu-isolation

Do HAGSa (planowanie sprzetowe akceleracji grafiki) + IOMMU - potrzebujemy nastepujacych rzeczy

- wlączony HAGS

- włączone IOMMU

- wpis w rejestrze (flagi konfiguracji IOMMU)

- włączona wirtualizacja w UEFI (ważne dla IOMMU)

- Re-Bar (opcjonalnie ale zalecane)

- CMS disabled

HAGS

Włączamy w systemie, w ustawieniach "Grafika" - pozycja nazywa się "Planowanie sprzętowej akceleracji grafiki". Po wlączeniu - wymagany jest restart

IOMMU

Wlaczamy opcje IOMMU w UEFI, nazwa jej moze sie roznic ale na pewno w nazwie ma IOMMU. Domyslnie moze byc ustawione na "auto". Zmieniamy na "Enabled". Po zmianie - moga pojawic sie dodatkowe opcje zwiazane z funkcja. Nie ruszamy ich, pozostawiamy na "auto"

IOMMU - wpis do rejestru

W kluczu 

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers

dodajemy wartosc DWORD32

IOMMUFlags

oraz wartosc ustawiamy na 7 lub 0x0000007 w trybie szesnastkowym

Wirtualizacja w UEFI

Wirtualizacja dla naszego procesora (Intel vt-d lub AMD-V) musi byc włączona w UEFI

Re-Bar ON

Włączany w UEFI Resizable Bar (jesli mozemy, mamy taka opcje oraz GPU obsluguje)

Aby moc korzystac z Re-Bar - CSM (legacy BIOS) musi byc wylaczone, system musi sie bootowac z UEFI, partycja musi byc GPT

Jak to wyglada z mojej perspektywy po testach? Opisze słownie. Nie chcialo mi sie robic screenow itd :E 

Testy wykonane z wlaczonym HAGS bez IOMMU oraz z wlaczonym HAGS + IOMMU

3DMark (Solar Bay, Solar Bay Extreme, Nomad, Fire Strike Extreme) oraz Unigine SuperPosition Benchmark

Solar Bay to wzrost ok ~3%, SB Extreme, ok ~2. Reszta ok. 1%
Najwiekszy wzrost przy SuperPosition - 5%. Wzrost min, śr, maks FPS spory

Gry: The Division 2, Ghost of Tsushima, AC: Shadows, RDR2, Wiedzmin 3 (nextgen)

Tutaj skupilem sie nie tyle na FPS a glownie na frametime i stwierdzic musze, ze w kazdym z tytulow - widac roznice. Frametime mniej lub bardzie - robi sie stabilniejszy

To tyle, jak dokopie sie jeszcze do czegos w tej materii - zrobie update

• Thanks 2
  • Upvote 3
Opublikowano
2 godziny temu, eNeSik napisał(a):

Wirtualizacja dla naszego procesora (Intel vt-d lub AMD-V) musi byc włączona w UEFI

Kurcze, nie mogłem znaleźć tego w biosie. Procek 9800x3d, płyta GB b850 eagle Wifi6e. Ale w menedżerze zadań / wydajność / CPU widnieje, że mam włączoną jakąś wirtualizację. To to?

Opublikowano
15 minut temu, j4z napisał(a):

Kurcze, nie mogłem znaleźć tego w biosie. Procek 9800x3d, płyta GB b850 eagle Wifi6e. Ale w menedżerze zadań / wydajność / CPU widnieje, że mam włączoną jakąś wirtualizację. To to?

Tak, jesli masz tam informacje, ze wlaczona to tak - masz wlaczona :)

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, j4z napisał(a):

To się SVM nazywa.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, eNeSik napisał(a):

@SebastianFM IOMMU wymaga z tego, co wyczytałem
A konkretnie - powinna byc wlaczona aby IOMMU dzialal w pełni

Rozumiem, tylko że HAGS nie wymaga IOMMU, więc nie wymaga też włączonej wirtualizacji.

Ja nie neguję tego, że IOMMU wpływa na wydajność, jednak to są osobne funkcje.

Opublikowano
39 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Rozumiem, tylko że HAGS nie wymaga IOMMU, więc nie wymaga też włączonej wirtualizacji.

Ja nie neguję tego, że IOMMU wpływa na wydajność, jednak to są osobne funkcje.

Napisalem, ze chodzi mi o pelnie mozliwosci HAGSa ale ok, masz racje - poprawilem poczatek aby bylo jasne

• Like 1
  • eNeSik zmienił(a) tytuł na HAGS + IOMMU - Windows 10/11 - jak poprawnie skonfigurować
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, j4z napisał(a):

To co  opisał eNesik nie poprawi ci działania gier jak coś :E od razu mówię xD 

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ja zacząłem ustawiać, tak jak pisał, ale zrezygnowałem i zresetowałem bios. Tyle z tej przygody wyciągnąłem, że na końcu jeszcze wyłączyłem hags. 😀

Edytowane przez j4z
  • Haha 2