preston81 2 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października Witam, jestem byłym fanem intela, przyszedł czas na AMD bo w mojej opinii dla graczy to wydajniejsze i tańsze platformy, złożyliście mi juz 2 kompy z których jestem zadowolony rozmyślam nad zmianą płyty głównej i procesora wraz z pamięcią moj obecny komputer to : Chciuałęm was prosić o doradzenie mi na co od AMD sie rzucić , póki co zostałbym przy obecnej karcie i zmieniłbym ją z czasem zależy mi na wydajności w grach i ew zmianie procesora w przyszłości na mocniejszy przy zostaniu na tej samej płycie głownej płyta głowna musiałaby mieć sporo M2 na sobie obecnie moja Z490 aorus ultra ma ich 3 ale niestety jak je włączam to analogicznie wyłącza mi gniazda sata ponoć nowe płyty już tak nie mają lubie chomikowac dane i potrzebuje dużo złącz sata jak i M2 więc tak procek , płyta , chłodzenie, ram , ew zasilacz choć mam jakiegoś bequiet GOLD 750 850W ale moge kupic inny jeśli jakiś danych nie napisałem dajcie znać co by lepiej dobrać sprzęt btw myślałem na szybko jeszcze o karcie 4070 super ale róznica chyba nie będzie wielka btw grywam na rozdzielczości 1440p większośc lata super ale czasem mam drop fps np w hunt showdown ...(crytek) na tę chwile procek to wąskie gardło ...
Dirian 669 Opublikowano 25 Października Opublikowano 25 Października Trudno coś doradzić nie znajac budżetu.
preston81 2 Opublikowano 26 Października Autor Opublikowano 26 Października 2-3 tys zł chyba ze warto dołożyc więcej ? doradzcie coś proszę by nie wyrzucic sporo kasy i miec 15 fps więcej czy może jeszcze poczekać ?
Dirian 669 Opublikowano 26 Października Opublikowano 26 Października (edytowane) Jak chcesz ładować 3xSSD bez ucinania linii, no to najlepiej wziąć płytę X870E. Co do CPU to brałbym 7800X3D lub jak budżet pozwala to 9800X3D: https://www.x-kom.pl/lista/fyvsahkm9 I z czasem wymienić GPU, ale jak masz RTX 3080 to poniżej RTX 5070 Ti / RX 9070 XT nawet nie ma sie co rozglądać. Ewentualnie lepiej wyposażona płyta: https://www.x-kom.pl/p/1282694-plyta-glowna-socket-am5-gigabyte-x870e-a-elite-wifi7.html - masz więcej radiatorów na M.2 Edytowane 26 Października przez Dirian
Pan Mateoo 447 Opublikowano 26 Października Opublikowano 26 Października 22 godziny temu, preston81 napisał(a): płyta głowna musiałaby mieć sporo M2 17 minut temu, Dirian napisał(a): Jak chcesz ładować 3xSSD bez ucinania linii, A co jakby wzial te jak to sie nazywa... to na PCI co pozwala na podlaczenie 3 lub wiecej dyskow - adapter na m.2, warto w to isc czy juz lepiej dowalic w plyte
Dirian 669 Opublikowano 26 Października Opublikowano 26 Października A tego to nie wiem bo nie rozkminiałem tematu takich przejściówek, ale adapter chyba nie doda ci linii PCI-e?
preston81 2 Opublikowano 26 Października Autor Opublikowano 26 Października (edytowane) kurde nie myślałem że az tak dużo trzeba wywalić w mobo do amd nie mozna by troszkę taniej ?? czy ten przywilej w postaci 3 lub 4 slotów na M2 tyle kosztuje ? podesle jeszcze w wolnej chwili konkretny model mojego zasilacza czy moglibyście też ocenić czy sie nada do tego nowego kompa ? mój dotychczasowy zasilacz : bequiet 80 plus gold straight power 750W premium Edytowane 26 Października przez preston81
Pan Mateoo 447 Opublikowano 26 Października Opublikowano 26 Października 2 godziny temu, Dirian napisał(a): A tego to nie wiem bo nie rozkminiałem tematu takich przejściówek, ale adapter chyba nie doda ci linii PCI-e? a no tak, ale mi sie totalnie to myli jak te dzielenie dziala. W taikm razie ciezko o tansza plyte
preston81 2 Opublikowano 29 Października Autor Opublikowano 29 Października dziękuje za pomoc będe update'ował temat , czy moj zasilacz będzie ok ?
Dirian 669 Opublikowano 29 Października Opublikowano 29 Października (edytowane) Jesli to Be Quiet jakiś w Goldzie nie starszy niż ten komp co masz to jest ok, mozna zostawic. Pewnie jakis Pure Power albo Straight Power? Edytowane 29 Października przez Dirian
Qrdello 826 Opublikowano 29 Października Opublikowano 29 Października MSI X670E Gaming+ ma 4x m2 i 4xsata, okazjonalnie cenę w granicach 8-9 stów, obsługuje i 7 i 9 gen, dość szybkie ramy, ma pci5 i wifi6e. Generalnie fajna płytka. Do tego wspomniany 7800x3d i 2x16gb ddr5 6000MT i masz spokojnie fpsy x2 - szczególnie min. 3080 wprawdzie nie jest jakos specjalnie dławiony przez tego intela, ale żeby pracował na 100% to też raczej nie. Cenowo w 2,5k powinieneś się zamknąć z takim zestawem. Ja obecnie w coś takiego celuję, jedzie do mnie x670e - obecnie najgorzej jest z ramem. Podrożał o 2-3 stówy w zależności od modułów tydzień w tydzień
musichunter1x 1 309 Opublikowano 29 Października Opublikowano 29 Października (edytowane) Polecam wywalić magazyn na dane do drugiego, taniego komputera lub dyski zewnętrzne. Ale tak to Asrock B650m Pro RS ma 3x m2 i 4x sata, z tego co pamiętam to nie odcinało sata. Jeśli dalej jest dostępny to powinien być tanio, bo ludzie unikają teraz asrocka, ale b650m raczej było w porządku. Edytowane 29 Października przez musichunter1x 1
preston81 2 Opublikowano 31 Października Autor Opublikowano 31 Października W dniu 29.10.2025 o 20:55, Dirian napisał(a): Straight Power? tak chyba jednak zdecydowalbym sie na ten najmocniejszy procesor od AMD 9800x3d , fajna ta płyta co kolega wyżej polecił która ma 4x M2 MSI X670E Gaming+ ale chyba ten chipset 870 lepszy co nie ?
Dirian 669 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października (edytowane) No właśnie nie, X670E to z reguły lepiej wyposażony chipset od X870, m.in. więcej linii PCI-e. X870 to takie B650E pod inną nazwą. Tyle że tej MSI już raczej nie kupisz, z tego co widzę nie jest już w sprzedaży. Kiedyś poniżej 1000 zł była to była dość spoko opcja. Ale jest nastepca X870E w przyzwoitej kasie: https://www.ceneo.pl/184654761 Edytowane 31 Października przez Dirian
preston81 2 Opublikowano 1 Listopada Autor Opublikowano 1 Listopada dzięki za informacje , znalazłem wczoraj procek 9800x3d za niecałe 1500 zł nowy wysyłka z PL https://www.pepper.pl/promocje/procesor-amd-ryzen-7-9800x3d-1143187 btw czy pokusić się o wodne chłodzenie mam takie teraz nie zalezy mi specjalnie nie wiem czy te procki sie mocno grzeja czy też nie , czy w zupelności wystarczające by było to co zaproponowaliście poprzednio w podanym linku do zestawu , kurde jeśli bym wyhaczył płyte z 4x M2 byłoby super , ta płya która podałes ma tylko 3x m2 w amazonie juz za 1037 zł
Dirian 669 Opublikowano 1 Listopada Opublikowano 1 Listopada Dobre powietrze wystarczy pod 9800X3D, ale jak dasz AIO to też mu się nudzić nie będzie szczególnie przy większym obciążeniu (jakaś kompilacja shaderów, itp). Na 4 SSD-ki to chyba pozostaje tylko dopłata do: https://www.ceneo.pl/173804476
preston81 2 Opublikowano 1 Listopada Autor Opublikowano 1 Listopada (edytowane) nie odetnie mi sata jak bede podłączał M2 ? jak ta technologia sie nazywa, innaczej co plyta musi miec by nie odcinało sata przy podpinaniu m2 ? Edytowane 1 Listopada przez preston81
bofff 127 Opublikowano 1 Listopada Opublikowano 1 Listopada no właśnie M2B_CPU (5x4) and M2C_CPU (5x4) share bandwidth with PCIEX16 (5x16); using either will cause PCIEX16 to run at x8 przytnie GPU linie
preston81 2 Opublikowano 1 Listopada Autor Opublikowano 1 Listopada heh z deszczu pod rynne ok dajcie mi w takim razie najlepsza plyte pod 3x M2 odetnie sata to trudno ale nie chce przycinac GPU
preston81 2 Opublikowano 4 Listopada Autor Opublikowano 4 Listopada i cena pamięci wyrwała mnie z kapci .... 1
Rekomendowane odpowiedzi