Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem byłym fanem intela, przyszedł czas na AMD bo w mojej opinii dla graczy to wydajniejsze i tańsze platformy, złożyliście mi juz 2 kompy z których jestem  zadowolony 

rozmyślam nad zmianą płyty głównej i procesora wraz z pamięcią 

moj obecny komputer to

image.png.04b7c5a7e9d50df7825825599052c81f.png 

Chciuałęm was prosić o doradzenie mi na co od AMD sie rzucić , póki co zostałbym przy obecnej karcie i zmieniłbym ją z czasem 

zależy mi na wydajności w grach i ew zmianie procesora w przyszłości na mocniejszy przy zostaniu na tej samej płycie głownej 

płyta głowna musiałaby mieć sporo M2 na sobie obecnie moja Z490 aorus ultra ma ich 3 ale niestety jak je włączam to analogicznie wyłącza mi gniazda sata 

ponoć nowe płyty już tak nie mają lubie chomikowac dane i potrzebuje dużo złącz sata jak i M2 

więc tak procek , płyta , chłodzenie, ram , ew zasilacz choć mam jakiegoś bequiet GOLD 750 850W ale moge kupic inny 

jeśli jakiś danych nie napisałem dajcie znać co by lepiej dobrać sprzęt btw myślałem na szybko jeszcze o karcie 4070 super ale róznica chyba nie będzie wielka

btw grywam na rozdzielczości 1440p większośc lata super ale czasem mam drop fps np w hunt showdown ...(crytek) na tę chwile procek to wąskie gardło ...

Opublikowano (edytowane)

Jak chcesz ładować 3xSSD bez ucinania linii, no to najlepiej wziąć płytę X870E. 

Co do CPU to brałbym 7800X3D lub jak budżet pozwala to 9800X3D:

https://www.x-kom.pl/lista/fyvsahkm9

I z czasem wymienić GPU, ale jak masz RTX 3080 to poniżej RTX 5070 Ti / RX 9070 XT nawet nie ma sie co rozglądać.

Ewentualnie lepiej wyposażona płyta:

https://www.x-kom.pl/p/1282694-plyta-glowna-socket-am5-gigabyte-x870e-a-elite-wifi7.html

- masz więcej radiatorów na M.2 

Edytowane przez Dirian
Opublikowano
22 godziny temu, preston81 napisał(a):

płyta głowna musiałaby mieć sporo M2

17 minut temu, Dirian napisał(a):

Jak chcesz ładować 3xSSD bez ucinania linii,

A co jakby wzial te jak to sie nazywa... to na PCI co pozwala na podlaczenie 3 lub wiecej dyskow - adapter na m.2, warto w to isc czy juz lepiej dowalic w plyte

Opublikowano (edytowane)

kurde nie myślałem że az tak dużo trzeba wywalić w mobo do amd nie mozna by troszkę taniej ?? czy ten przywilej w postaci 3 lub 4 slotów na M2 tyle kosztuje ?

podesle jeszcze w wolnej chwili konkretny model mojego zasilacza czy moglibyście też ocenić czy sie nada do tego nowego kompa ? 

mój dotychczasowy zasilacz bequiet 80 plus gold straight power 750W premium

Edytowane przez preston81
Opublikowano

MSI X670E Gaming+ ma 4x m2 i 4xsata, okazjonalnie cenę w granicach 8-9 stów, obsługuje i 7 i 9 gen, dość szybkie ramy, ma pci5 i wifi6e. Generalnie fajna płytka. Do tego wspomniany 7800x3d i 2x16gb ddr5 6000MT i masz spokojnie fpsy x2 - szczególnie min. 3080 wprawdzie nie jest jakos specjalnie dławiony przez tego intela, ale żeby pracował na 100% to też raczej nie. Cenowo w 2,5k powinieneś się zamknąć z takim zestawem. Ja obecnie w coś takiego celuję, jedzie do mnie x670e - obecnie najgorzej jest z ramem. Podrożał o 2-3 stówy w zależności od modułów tydzień w tydzień :/ 

Opublikowano (edytowane)

Polecam wywalić magazyn na dane do drugiego, taniego komputera lub dyski zewnętrzne.
Ale tak to Asrock B650m Pro RS ma 3x m2 i 4x sata, z tego co pamiętam to nie odcinało sata. Jeśli dalej jest dostępny to powinien być tanio, bo ludzie unikają teraz asrocka, ale b650m raczej było w porządku.

Edytowane przez musichunter1x
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 29.10.2025 o 20:55, Dirian napisał(a):

Straight Power? tak

chyba jednak zdecydowalbym sie na ten najmocniejszy procesor od AMD 9800x3d , fajna ta płyta co kolega wyżej polecił która ma 4x M2  MSI X670E Gaming+ ale chyba ten chipset 870 lepszy co nie ? 

Opublikowano (edytowane)

No właśnie nie, X670E to z reguły lepiej wyposażony chipset od X870, m.in. więcej linii PCI-e.

X870 to takie B650E pod inną nazwą.

Tyle że tej MSI już raczej nie kupisz, z tego co widzę nie jest już w sprzedaży. Kiedyś poniżej 1000 zł była to była dość spoko opcja.

Ale jest nastepca X870E w przyzwoitej kasie: https://www.ceneo.pl/184654761

Edytowane przez Dirian
Opublikowano

dzięki za informacje , znalazłem wczoraj procek 9800x3d za niecałe 1500 zł nowy wysyłka z PL  https://www.pepper.pl/promocje/procesor-amd-ryzen-7-9800x3d-1143187

btw czy pokusić się o wodne chłodzenie mam takie teraz nie zalezy mi specjalnie nie wiem czy te procki sie mocno grzeja czy też nie , czy w zupelności wystarczające by było to co zaproponowaliście 

poprzednio w podanym linku do zestawu , kurde jeśli bym wyhaczył płyte z 4x M2 byłoby super , ta płya która podałes ma tylko 3x m2 :( w amazonie juz za 1037 zł 

Opublikowano (edytowane)

nie odetnie mi sata jak bede podłączał M2 ? jak ta technologia sie nazywa, innaczej co plyta musi miec by nie odcinało sata przy podpinaniu m2 ? 

Edytowane przez preston81