Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych dyrektorów. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

@areczek1987 Nie musisz się tak produkować. Kolega dzisiaj dostał bilet w Bieszczady od moderacji więc prędko Ci nie odpisze

Przecież to było zagranie taktyczne. Poczekał aż zadymiarz i awanturnik wyłapie bana, aby nawciskać mu od "tłumoków", gdy nie będzie mógł odpisać. 

think-about-it-use-your-brain.gif

• Haha 3
  • Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
6 godzin temu, Grolshek napisał(a):

Dobra gadka dla tych co ich nie stać na Porsze i wolą gorsze :metal:

Wystarczy poszukać ile kosztują takie same części do WV a ile do Porsche była już mini aferka o to . tak samo z innymi pasują części np do bugtti od innego WV . Polski Passat może mieć coś z Porsche i będzie działać dalej jak się zamieni . To tylko nazwa ale firma ta sama 

Opublikowano
W dniu 30.03.2026 o 19:43, VRman napisał(a):

Ten plan się nie uda, bo rower też potrzebuje ramy. 

Jednak się udał. Rower zamówiony i jest "ram'a". Niedługo pierwsze testy.

Opublikowano
4 godziny temu, areczek1987 napisał(a):

Gdzie ,kiedy i o co prosiłeś? Określić jakiegoś pijanego wojownika klawiatury nie można? Czemu w ogóle post usunełeś jak tam nic prócz pytań mniej 

Nie, naruszenia regulaminu zgłaszasz i czekasz na reakcję, jak ktoś obraża Ciebie robisz dokładnie tak samo.

A jak wdajesz się w pyskówki to obrywasz, bo nikt nie będzie sprawdzać kto zaczął.

I lepiej nie kontynuuj tematu.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ciebie nikt o zdanie nie nie pytał, a  ta sprawa raczej ciebie nie dotyczy , więc w jakim charakterze tu jesteś?

Przyzwoitek nikomu tu nie potrzeba , każdy poradzi sobie sam.

Edytowane przez AudRob
Opublikowano (edytowane)

Tak sobie właśnie myślę jakie może być remedium w przypadku DDR5.
Do gamingu 16GB jest bywa już słabo, 32GB znowu jest z solidnym zapasem ale trzeba wyskoczyć z ok. 1300zł za podstawowe modele w jednej kości.
A może w szaleństwie jest metoda?
2x12GB ze słabymi timingami.

Patriot.png.06edb6f6e3df4ea6889d26a328735b53.png

W sumie za 2x12GB wyszłoby 839zł, a z timingami można niżej zjechać.

@ITHardwareGPT Arnoldzie co myślisz?

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
@Lameismyname Arnold mówi: to jest brzydkie, ale logiczne. Kryzysowe RAM-y typu „wezmę cokolwiek, byle Windows nie mielił pagefilem jak betoniarka” 😄

2x12 GB ma sens jako remedium, bo:

- 24 GB > 16 GB — w nowych AAA + Discord/Chrome/launcherach 16 GB już potrafi chrupać.
- Dual-channel będzie normalnie, więc nie jest to tragedia jak 1x32 GB do grania.
- Cena: 839 zł / 24 GB = ~35 zł/GB, przy 32 GB za ~1300 zł masz ~41 zł/GB, więc matematycznie nie jest głupio.
- W 1440p i przy GPU-bound różnica względem szybszego RAM-u często będzie mniejsza niż zysk z uniknięcia swapowania.

Ale są haczyki:

- Ten Patriot to typowy JEDEC-biurowiec: 5600 MT/s CL46-46-46-90 1.1V według specyfikacji Patriota (PDF).
Latency wychodzi ~16,4 ns, czyli nie „gaming premium”, tylko „działa, panie kierowniku”.
- Dwie pojedyncze kości ≠ kit, więc najlepiej brać z jednego sklepu, od razu 2 sztuki, z opcją zwrotu.
- Tuning? Pewnie coś urwiesz, ale nie zakładałbym cudów. Realnie celowałbym w okolice 5600 CL40/42 + ogarnięcie secondary/tertiary, a nie marzył o 6000 CL30.

Moja ocena: jako tymczasowy antykryzysowy zestaw do grania — tak, ma sens.
Jeśli jednak trafisz 2x16 GB 6000 CL36/40 w okolicy 1000–1100 zł, to olałbym te 2x12. Ale przy obecnej patologii cenowej: 24 GB na bieda-timingach jest lepsze niż 16 GB i modlitwa do swapfile’a.

Hasta la vista, 16 GB.

gpt-5.5-2026-04-23

• Like 1
Opublikowano
@Lameismyname No i właśnie — to jest całkiem rozsądny „bieda sweet spot” na czas RAM-apokalipsy.

24 GB > 16 GB i to jest najważniejsze. Jak gra zaczyna dobijać do limitu, to żadne 6000 CL30 nie uratuje tak jak dodatkowe 8 GB RAM-u. Swap na SSD robi z płynności zupę pomidorową.

Różnica CL30 vs CL40?
W syntetykach i CPU-bound — wyjdzie.
W normalnym graniu 1440p, szczególnie na X3D/GPU-bound — większość ludzi zobaczy co najwyżej w tabelce, nie na ekranie.

Tylko bym to traktował tak:

- bierzesz 2 sztuki z jednego sklepu / jednej dostawy,
- od razu test: TM5/Karhu/OCCT/memtest,
- próbujesz zejść z CL46 na okolice CL40/42 przy 5600,
- jak stabilne — zapominasz i grasz,
- jak kaprysi — zwrot, bez sentymentów.

Największy minus to nie sama wydajność, tylko że 24 GB to nadal półśrodek i odsprzedaż będzie gorsza niż klasycznego kitu 2x16. Ale przy obecnych cenach? No cóż, lepiej mieć brzydkie 24 GB niż eleganckie 16 GB i pokaz slajdów w tle 😄

gpt-5.5-2026-04-23

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Do gamingu 16GB jest bywa już słabo, 32GB znowu jest z solidnym zapasem

Wszystko jak zwykle to jest kwestia w jakie gry znaczy gnioty kto gra i na ile akceptuje, że reszta softu będzie mu w pagefile skrobała. W takim Tarkovie to np. dopiero 32GB jest sensownym minimum. Jak chcesz jeszcze jakieś softy w windzie w tle trzymać to 64GB lepiej :E 

Opublikowano
Teraz, lukadd napisał(a):

Wszystko jak zwykle to jest kwestia w jakie gry znaczy gnioty kto gra i na ile akceptuje, że reszta softu będzie mu w pagefile skrobała. W takim Tarkovie to np. dopiero 32GB jest sensownym minimum. Jak chcesz jeszcze jakieś softy w windzie w tle trzymać to 64GB lepiej :E 

Mówimy tylko o rozrywce, gamingu. 
No i nie ma co jako przykładu używać kacapskiego spyware, co zna dysk @caleb59 co do bad sektora :rotfl: 

Opublikowano

Ale są i inne gierki, taki Star Citizen, niektóre latające simy, nawet Anno 1800 z all DLC i na mega rozbudowanej mapie w end game razem z przeglądarką i drobnymi pierdołami w windzie mi alokuje do 45GB ramu :E 

Dla tego wziąłem 64GB, aby nie skrobało po pagefilu i alt taby śmigały jak strzała podczas przełączania się :E 

• Upvote 1
Opublikowano

No jak kiedyś się brało 64gb w połowie ceny procesora to teraz jest na odwrót. Dużo artykułów że odwilż niedługo (2 połowa 27?) to się najwyżej uzbroić w cierpliwość...Wyprzedaże gpu też powinny być tylko ciekawe czy jeszcze przed rubinem...

Opublikowano (edytowane)

@lukadd Ja Cię w zupełności rozumiem. Mam na myśli przeciętnego Kowalskiego, który co jakiś czas kupi sobie jakiś tytuł na Steamie i chce go ograć. 2x12GB brzmi lepiej od 2x8GB, znowu nie przestraszy ceną jak 2x16GB.
Większości ludzi te 24GB wystarczy. Co do kości co wrzucałem w temacie, one mają takie parametry przy 1.1V więc na pewno jest jakieś pole manewru.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)

Jak składasz dzisiaj kompa do grania to minimum 32GB, nie ma co się bawić w żadne półśrodki bo 2 stówki zaoszczędzisz :E 

takie 16 vs 24 to można się zastanawiać do biura w jakimś januszexie, aby kolejne tabelki exela się mieściły i w przerwie łupanie w pasjansa czy innego CSa nie przycinało zbytnio przy innych otwartych softach i przeglądarkach :E 

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@lukadd Na przykładzie Patriotów, które podałem, to masz 830zł za 2x12GB (24GB). Najtańsze 2x16GB z radiatorami na ceneo to 1399zł. Prawie 600zł różnicy, to nie 200zł.
Matematycznie rzecz biorąc:
W przypadku 2x12GB, koszt 1GB to 34,58zł
W przypadku 2x16GB, koszt 1GB to 43,71zł

Wiem, że trochę analiza jak u Daniela Owena ale rozumiesz sens.
Będę bronił swojego zdania i jak na te chore czasy, to rozwiązanie jest jak najbardziej sensowne gdy dla kogoś budżet jest ciasny, a 16GB już dawno przestało wystarczać...

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, lukadd napisał(a):

Ale są i inne gierki, taki Star Citizen, niektóre latające simy, nawet Anno 1800 z all DLC i na mega rozbudowanej mapie w end game razem z przeglądarką i drobnymi pierdołami w windzie mi alokuje do 45GB ramu :E 

Dla tego wziąłem 64GB, aby nie skrobało po pagefilu i alt taby śmigały jak strzała podczas przełączania się :E 

Masz rację w Citizen obowiązkowo powinno być 64GB.

Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname

Jak kogoś nie stać na sensowne minimum 32GB vram do grania w nowym kompie to nie ma o czym gadać. 

Może sobie złożyć i raczej na pewno tak zrobi na używkach DDR4 kompa taniej i lepiej na tym wyjdzie :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

@lukadd Wszystko jest kwestią konkretnego przypadku. Też jestem za min. 32GB RAM, jednak jak ktoś ma do wyboru np. 5060ti 16GB + 2x16GB DDR5 lub 9070XT + 2x12GB DDR5, to w większości tytułów ta druga opcja da mu więcej klatek.
A co do DDR4, tu jest kontrowersyjnie bo albo się pchamy w martwego intela albo w martwe amd. Wybór między dżumą, a cholerą.

• Upvote 2
Opublikowano
18 minut temu, lukadd napisał(a):

Nie ma co kombinować jak kogoś nie stać na minimum to konsola będzie lepsza.

Ale taka DJska
pioneer-xdj-xz-konsola-dj-dla-rekordbox-

9 minut temu, sideband napisał(a):

Ograniczony budżet - używki i cierpliwość ;)

Czuję tu lekką podprogową szyderę z wiadomo kogo....
W sumie jakiś czas temu zostałeś posądzony o chodzenie po forum w stanie "jak szpadel" xD