Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych dyrektorów. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Tydzień temu uaktualniłem bios w swojej X670E od Gigabyte, a tu patrzę, że już jest kolejny, właśnie z Ultra Low Latency :D

Płyta, której za chwilę minie 3 lata u mnie, a jeszcze firma wspiera ją i dodaje obsługę kolejnych CPU (9800X3D/9950X3D2)

OperaZrzutekranu_2026-06-14_185555_www.gigabyte_com.thumb.png.654b7ae376850c3fca4adb9cee2e73ba.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
45 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Jeszcze chwila i będzie wystarczyło przejść się na strych aby rozwiązać temat finansowania zakupu mieszkania czy nowego samochodu xD Chwila grzebania w starych skrzynkach ;) 

Wfekt będzie odwrotny od zamierzonego bo jak nawet padnie komuś platforma na ddr4/5 to poskłada coś na ddr3(na płycie od chińczyka) i będzie ok do napisania cv i grania w emulatory ps1 i snes'a.

Ja sam siedzę na tym forum na telefonie a jak może bateria nie wyjmowalna i najszybciej podlegająca degradacji to bebechy prócz nowych ficzerów których nawet nie wiem jak używać nie robią już takiego skoku. 

Jak się uprę to nawet to cv napiszę i wydrukuje.

Pierwszy człon postu ma już odzwierciedlenie w rzeczywistości bo mało kto już robi upgrade. Kilku zasiedzeńców i panikarzy że już taniej(per gigabajt) i bardziej kompatybilne i wydajniej nie będzie ;)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ket_rab napisał(a):

Jak z kawałku plastiku co ktoś by się dziwnie na ciebie spojrzał gdybyś mu je próbował za darmo wcisnąć na 100zł to faktycznie skok. Oczywiście takie topowe pojemnościowo znajdą wariatów co będą jak za dobre ddr3 wystawiać a nóż jakiś laik i naiwniak się znajdzie.

3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

@areczek1987 Zwykli ludzie idą do sklepu i kupują skrzynkę. Jak ktoś tankuje za stówę, to mimo podwyżek nadal będzie tankował za stówę, z tym, że mniej dostanie. Jak ktoś kupował skrzynkę za 3K, to nadal kupi za 3K ale będzie miała gorsze bebechy. 

A tu taka sugestia by się wstrzymać z upgrade i poczekać co się z tym wszystkim stanie. 2 lata obiecywali? Cofneliśmy się o kilka lat i co najwyżej będzie pc trochę krócej zdatny do użytku do gierek no chyba że próg wejścia w jakieś narzędzia dla profeski kogoś boli. Tak btw jak ktoś chce 14900k na ddr4 to ja chyba mogę zrobić upgrade ;)

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
3 minuty temu, areczek1987 napisał(a):

A tu taka sugestia by się wstrzymać z upgrade i poczekać co się z tym wszystkim stanie. 2 lata obiecywali? Cofneliśmy się o kilka lat i co najwyżej będzie pc trochę krócej zdatny do użytku do gierek no chyba że próg wejścia w jakieś narzędzia dla profeski kogoś boli. Tak btw jak ktoś chce 14900k na ddr4 to ja chyba mogę zrobić upgrade ;)

Moim zdaniem od dawna jedyną sensowną drogą upgrade jest AM5 bo przyszłościowa i podstawka przeżyje parę generacji procesorów. To samo miałem z AM4 i to było świetne.
A co do zastoju rozwojowego - z jednej strony kiepsko i brak skoków wydajności z generacji na generacje - z drugiej, dzięki temu nasz sprzęt trzyma wartość i na dłużej wystarcza. Coś za coś.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Am5 leci z ceny. Nie jest to ostatnia dopasiona rewizja z tych płyt a procesory z racji rynku zbytu "dla oszczędnych" i "szukających okazji" na rynku używek przy premierze zen6 z połową więcej wątków będzie chodził w przeciwieństwie do tego ostatniego(zen6) za śmieszne pieniądze. 14 gen jak jeszcze ogarniesz płytę na niższym chipsecie bez zabawy z uv jest prawie na poziomie arrowlake w czymś więcej niż gry. Jak ktoś znajdzie boxa w mało zaporowej cenie z jeszcze gwarancją wydłużoną to chyba będzie dobry ruch :P tylko promocji jak pół roku temu przy wyprzedażach nie ma...

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano

Jak składałem, to jeszcze trafiłem na końcówkę ostatnich dobrych cen . Wtedy jeszcze ram np. Good Ram 2X16 6000/cl30 kosztował 400 zł nawet taniej można było kupić.

2x32 okolice tysiąca, dyski 4tb Samsunga za 1000. Więc było warto.;)

2tb Samsunga okolice 500.

Opublikowano
40 minut temu, AudRob napisał(a):

Jak składałem, to jeszcze trafiłem na końcówkę ostatnich dobrych cen . Wtedy jeszcze ram np. Good Ram 2X16 6000/cl30 kosztował 400 zł nawet taniej można było kupić.

2x32 okolice tysiąca, dyski 4tb Samsunga za 1000. Więc było warto.;)

2tb Samsunga okolice 500.

Z tego co pamiętam, to jeszcze w październiku 2025 ceny były normalne. Potem to już wybiło w kosmos.
Szkoda ludków co się nie załapali, bo 1,5K+ za 2x16GB DDR5 to niezły cios.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Z tego co pamiętam, to jeszcze w październiku 2025 ceny były normalne. Potem to już wybiło w kosmos.
Szkoda ludków co się nie załapali, bo 1,5K+ za 2x16GB DDR5 to niezły cios.

Dokładnie składałem w połowie września 2025. Sprawdziłem na Amazon wtedy chłodzenie kupowałem. :D

Opublikowano
1 minutę temu, AudRob napisał(a):

Dokładnie składałem w połowie września 2025. Sprawdziłem na Amazon wtedy chłodzenie kupowałem. :D

Dzisiaj to chyba trzeba kombinować i brać 2x12GB (https://vist.eu/pl/p/DDR5-Patriot-Premium-24GB-2x12GB-5600MHz-CL46/349228)
Pójdą na 6000MHz CL38 lub nawet CL36 co już parę osób zgłaszało. Chociaż cenę trochę wybiło w górę, bo dało się je kupić za ok. 840zł.
Pod koniec października 2025 sprzedałem Goodramy 2x16GB 6000 CL30 za 350zł. Aż mi się śmiać chce - ale niech komuś służą. Najbardziej jest łyso tym januszom co próbowali się targować na 300zł (paru było i "uświadamiało mnie", że 300zł to uczciwa oferta xD).

Opublikowano
4 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Dzisiaj to chyba trzeba kombinować i brać 2x12GB (https://vist.eu/pl/p/DDR5-Patriot-Premium-24GB-2x12GB-5600MHz-CL46/349228)
Pójdą na 6000MHz CL38 lub nawet CL36 co już parę osób zgłaszało. Chociaż cenę trochę wybiło w górę, bo dało się je kupić za ok. 840zł.
Pod koniec października 2025 sprzedałem Goodramy 2x16GB 6000 CL30 za 350zł. Aż mi się śmiać chce - ale niech komuś służą. Najbardziej jest łyso tym januszom co próbowali się targować na 300zł (paru było i "uświadamiało mnie", że 300zł to uczciwa oferta xD).

Bo taka jest prawda, mam jeden komplet w drugim kompie 5600 ustawione na 6000Mhz CL40 , testowałem w grach i między 6000/cl30 była różnica raptem 1-2 fps.

Ale tu dużą rolę odgrywa 9800X3D . Myślę że jakby był słabszy procesor bez X3D różnica by była odczuwalna.

9 minut temu, Lameismyname napisał(a):

2x16GB 6000 CL30 za 350zł

W lutym takie sprzedałem za 1480 używki😉

Teraz już tyle by nie zapłacili.

Opublikowano
Teraz, AudRob napisał(a):

Myślę że jakby był słabszy procesor bez X3D różnica by była odczuwalna.

Na pewno większa ale zwykły zjadacz chleba jej nie odczuje. Od czasów podwyżki cen ramu już się tak restrykcyjnie nie patrzy na timingi i częstotliwości, bo można nadrobić ręcznie, a i tak na fabrycznych ustawieniach nie ma przepaści.
Gdyby mi ktoś wcześniej powiedział, że z cenami ramu będą jaja jak przy kartach graficznych swojego czasu, to popatrzyłbym z niedowierzaniem. A tu psikus.
Dobrze, że mam wystarczającą ilość i nie muszę przepłacać.

• Like 1
Opublikowano

Haha czekali a potem zapłacili powyżej tysiąca.

No pewnie tak było, bo szybko ceny urosły.
Takie prawo handlu - nikt nikogo nie zmusza.
Nie powiem - jeżeli pamięci stały za 350zł, a ktoś wyskoczył z propozycją 300zł, to się mieści w granicach dobrego smaku.
Wyobraź sobie, że jak wystawiłem 5070 Ti, to pisał do mnie koleś "Czego tak drogo - widziałem taką samą za 1100zł" xD 
Niektórzy nie znają umiaru ale co poradzić.

Opublikowano

Gdyby mi ktoś wcześniej powiedział, że z cenami ramu będą jaja jak przy kartach graficznych swojego czasu, to popatrzyłbym z niedowierzaniem. A tu psikus.
Dobrze, że mam wystarczającą ilość i nie muszę przepłacać.

No mi się trafiły Kingstona 2x32 za 1500 , to wziąłem a swoje Good Ramy 2x16 opchnąłem za tyle samo, więc było warto zmienić.

Opublikowano

No mi się trafiły Kingstona 2x32 za 1500 , to wziąłem a swoje Good Ramy 2x16 opchnąłem za tyle samo, więc było warto zmienić.

Najważniejsze w przesiadkach aby do biznesu nie dokładać. Ew. jak robisz parę przeskoków, to żeby ogół Ci wyszedł przynajmniej w okolicy "na zero".
Mi 2x16GB wystarczy ale jak miałeś okazję i Ci się przydadzą to czemu nie.

Opublikowano

Czego tak drogo - widziałem taką samą za 1100zł"

Może widział na OLX u kogoś co ma konto ukradzione, i dla jaj wystawia śmiesznie niskie ceny.

Na pewno widziałeś , nie raz na OLX np 5800X3D za 400zł , czy RTX 4080 za 1500 , bez żadnego kontaktu , wysyłki i na świeżym koncie:kwasny:

Najważniejsze w przesiadkach aby do biznesu nie dokładać. Ew. jak robisz parę przeskoków, to żeby ogół Ci wyszedł przynajmniej w okolicy "na zero".
Mi 2x16GB wystarczy ale jak miałeś okazję i Ci się przydadzą to czemu nie.

Nie miałem planu zmieniać na 2x32 , ale wymiana wyszła bez żadnej dokładki , więc musiałem .

Jest więcej jeść nie prosi. 

Opublikowano
1 minutę temu, AudRob napisał(a):

Może widział na OLX u kogoś co ma konto ukradzione, i dla jaj wystawia śmiesznie niskie ceny.

Na pewno widziałeś , nie raz na OLX np 5800X3D za 400zł , czy RTX 4080 za 1500 , bez żadnego kontaktu , wysyłki i na świeżym koncie:kwasny:

Tak bywa ale sprawdzałem i nie widziałem takiej karty. To był blef.
Na olx trzeba być ostrożnym bo oszustów nie brak. Bezpieczniej na allegrolokalnie ale tam znowu prowizje i mało ofert.
Najlepiej trafić coś nowego na jakiejś promce z dużego sklepu ale niezbyt często to bywa.