Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Jak to jest z tym podkręcaniem jeżeli chcę utrzymać powiedzmy te 2000-2100 MHz na rdzeniu? Tutaj raczej nie wystarczy przesunąć suwaka na + w MSI Afterburner. Trzeba bawić się krzywą częstotliwości i napięć? Np. dla napięcia 1.0 V dam +133, a dla 1.15 V już +160 i w ten sposób podnosić średnią częstotliwość powyżej 2000 MHz? 

Na tę chwilę pomijam kwestie temparatury, limitu mocy itd.

Opublikowano (edytowane)

No to nie możesz pomijać, bo pchanie za wysokiego V na rdzeń to proszenie się o problem.

Generalnie najlepszy jest OC przez undervolting. Przy RTX3 nie ma co się szarpać o 2ghz, bo 1950mhz jest wolniejsze o może procent a pracuje już zupełnie stabilnie na uV rzędu 0,9-0,95v. Przykładowo mój MSI 3080 potrafi przy 950mv pracować stabilnie na 1980Mhz, a utrzymuje temperatury poniżej 65C i obroty na poziomie 45% rpm.

Kwestia jeszcze jaki vendor karty.

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 1
Opublikowano

Wiem o co chodzi i wszystko rozumiem:) Na dobrą sprawę wystarczy na maksa podnieść power limit i dodatkowe OC niewiele już daje.. jednak.. korci mnie, żeby pokonać berto19 i chociaż podeptać po piętach vonMISTRZowi:D hahaha:D

Teraz trochę straciłem zapał, ale na dniach spróbuję dokładniej zbadać problem i jak coś dam znać.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Huh, narobiłeś mi smaku i potestuję swoją "mini" wersję :E Dual na GDDR6x. "Mini", bo ma 230mm, ale prawdziwe mini powinno mieć 200mm.
Gdzie testujesz stabilność to podobne warunki jej zapewnię? U siebie wcześniej machnąłem na ślepo +176mhz w okolicy 950mv, więc w teorii powinno łapać ~2010mhz

Edit. Zrobiłem OC + UV, ale przy użyciu power limitu na 90% i +176mh.
Cyberpunk wywalił się, gdy nieograniczone taktowanie skoczyło na chwilę do 2115mhz. Obciąłem krzywą na 2100mhz i już jest dobrze.
Taktowanie przeważnie trzyma się w okolicy 1980-2000mhz, skacze wyżej, gdy potrzebuje i power limit akurat jest wolny.
W obecnym szczycie było 2070-2080mhz, ale gddr6x ciągnie więcej prądu, więc u ciebie przy ~200w może będzie lepiej.
Cyberpunk miał zoptymalizowane ustawienia, 1440p DLSS P, RR, CNN, RT ultra, aby trzymał ~60fps w teście.

Edit.2 Właśnie porównałem z tranformerem i wydajność spadła o 2-4fps, a taktowanie również, trzymając się w oklicy 1950-1995mhz, ze skokami do ~2020mhz. Pewnie spadły przez mocniej obciążone tensory lub niższy FPS oraz ich niedomaganie.
Effective clock z HWinfo jest jakieś 15-35mhz niższy niż podany przez kartę. 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Wszedłem, bo chciałem się właśnie dopytać jak w sumie działają te boosty, bo do końca nie ogarniam..  jak chcesz sobie zobaczyć jaki masz średni zegar, to chyba najlepiej odpalić Steel Nomad i sprawdzić w wynikach. Jak natomiast odpalam Unigine Heaven i patrzę na taktowanie to najczęściej mam powyżej 2000 MHz, ale w takim Steel Nomad średni pokazuje mi około 1950 MHz..

Jeżeli chodzi o podkręcanie to do tej pory ustawiałem +130 (+/- 3 MHz), pamięci +1900 MHz (maks), ale ostatnio próbowałem trochę zmodyfikować krzywą napięcia i taktowania. Może to jest jakaś droga ku wyższej średniej.., bo inaczej nie da rady wyjść mi ponad te 133 MHz dla na przykład 0.975 V (dalej dla innych napięć za bardzo nie sprawdzałem).

Jak odpalam Heaven Benchmark, to mogę sobie zresztą wejść w tę krzywą i widzę jak po zadanych punktach karta zmienia taktowanie.

Szczerze, to na prawdę trochę tego wszystkiego, tych boostów nie rozumiem.. 

image.png

image.png

image.png

Opublikowano (edytowane)

Ja to tylko dla zabawy w te benchmarki.. hrumhrum:D:) Jeżeli chodzi o granie, to samo zwiększenie power limitu na maksa daje już .. maksa.

Póki co nie mam na to siły.. kartę mam od ponad 2 lat i chyba ja i ona jesteśmy już zmęczeni tym wszystkim:) .. zacznę chyba grać w gry..;)

Edytowane przez CozyHog
  • Haha 2
Opublikowano
18 minut temu, CozyHog napisał(a):

zacznę chyba grać w gry..;)

I to polecam ;) 
Pobawiłem się jeszcze chwilę, ale moja karta nie lubi być blisko 2100mhz lub to napięcie podskoczyło. 
Te same ustawienia co na +176mhz 90%, ale przy power limit 100%, z ograniczeniem krzywej na 2100mhz i niestety już wykrzacza się CP2077.
Więc moje szybkie ustawienia jednak trafiły w jakiś złoty środek i niepotrzebnie kombinuję. :E 
Tak jak wcześniej pisali, nie warto dla tych ~50mhz męczyć karty, bo przy ~950mv działa bardzo dobrze. 

Opublikowano
8 godzin temu, CozyHog napisał(a):

Jak odpalam Heaven Benchmark, to mogę sobie zresztą wejść w tę krzywą i widzę jak po zadanych punktach karta zmienia taktowanie.

Szczerze, to na prawdę trochę tego wszystkiego, tych boostów nie rozumiem.. 

Ostatnia wersja tego bencha wyszła 7 lat przed premierą 3060Ti :E on od lat nie nadaje się do testowania karty po OC/UV, słabo obciąża i karta wrzuca wysokie boosty, strata czasu bo nastaw który zrobisz stabilny pod ten benchmark wywali się po chwili w pierwszej lepszej gierce ;) 

• Thanks 1