Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Co za czasy, tak btw, gdzie ram kosztuje tyle ile proc czy płyta :E Co gorsza to pewnie potrwa :/ co gorsza dotknie pewnie znów rynku GPU :/ i znów chyba spowoduje spowolnienie w kontekście rozwoju grafiki - jeżeli obecnie mid-high endowa skrzynka to ca. 8-10k, to za pól roku to może być spokojnie +30% :/ 

Edytowane przez Qrdello
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Qrdello napisał(a):

Co za czasy, tak btw, gdzie ram kosztuje tyle ile proc czy płyta :E Co gorsza to pewnie potrwa :/

@Qrdello nie bierz do głowy nam to nie grozi my się w czas zaopatrzyliśmy 😊PcBuildCorsairComponentsGIF.gif.95cc50521686f36642a0daac3fc9f7f7.gif

Edytowane przez AudRob
Opublikowano
2 godziny temu, Qrdello napisał(a):

Co za czasy, tak btw, gdzie ram kosztuje tyle ile proc czy płyta :E Co gorsza to pewnie potrwa :/ co gorsza dotknie pewnie znów rynku GPU :/ i znów chyba spowoduje spowolnienie w kontekście rozwoju grafiki - jeżeli obecnie mid-high endowa skrzynka to ca. 8-10k, to za pól roku to może być spokojnie +30% :/ 

Ja myślę, że przeżyliśmy różne podwyżki ale w końcu przyjdzie taka, dzięki której wszystko pójdzie w górę. Jakieś niedobory krzemu, miedzi - you name it xD 

Opublikowano (edytowane)

Taka uwaga na przyszłość dla kupujących płyty matx.
Patrzcie czy slot na kartę graficzną jest w pierwszy, czy drugim śledziu ;) 
Gigabyte b450m ds3h miało pcie x16 w drugim miejscu.... Czasem jest to przydatne, ale w kartach ~3 slotowych można zdziwić się. Jeśli ktoś planuje obudowę z zasilaczem na froncie to taka płyta pozwoli zachować dystans od zasilacza lub władować tam większy.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
21 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Taka uwaga na przyszłość dla kupujących płyty matx.
Patrzcie czy slot na kartę graficzną jest w pierwszy, czy drugim śledziu ;) 
Gigabyte b450m ds3h miało pcie x16 w drugim miejscu.... Czasem jest to przydatne, ale w kartach ~3 slotowych można zdziwić się. Jeśli ktoś planuje obudowę z zasilaczem na froncie to taka płyta pozwoli zachować dystans od zasilacza lub władować tam większy.

Ta płyta na początku obsługiwała Ryzena 5 2600 i Radeona RX580 4gb Asus dual i nie przewyidywałem aż takich upgradów na taką kartę ale trafiła się okazja na 9070xt za 2500 to szkoda było nie wziąć.

Stare graty zostaną prawdopodobnie w rodzinie kosztem większego zarobku i teraz kolejne pytanie.Co kupić do 2,5k(CPU,mobo i cooler).myślałem o CPU z ali ale to wchodzi tylko pod uwagę coś do 700zł żeby w razie w dużo nie stracić na tym interesie a w tym budżecie może uda się 7800x3 wrzucić bo na 9800x3d to w tym budżecie chyba nie ma co liczyć.

Opublikowano
9 minut temu, Afasz napisał(a):

myślałem o CPU z ali ale to wchodzi tylko pod uwagę coś do 700zł żeby w razie w dużo nie stracić na tym interesie

ale co masz stracić ? przesyłka idzie z Francji, w dwa dni masz procesor, zwroty bezproblemowe

jak się boisz to 7800x3d tray poniżej 1300 z polskiego sklepu , tu poczekałbym do piątku.. może wskoczy coś poniżej 1200 na BF