szarik 4 Opublikowano Niedziela o 17:22 Opublikowano Niedziela o 17:22 Cześć, Złożyłem nowy komputer z 9800x3D oraz RTX 4090 na pokładzie i zastanawiam się nad wymianą aktualnego monitora. Aktualna Iiyama 34" GB3467WQSU-B1 na VA nie oddaje w pełni możliwości nowego sprzętu, stąd poszukiwania, ale też bez ciśnienia. Zestaw raczej na kolejne 4-6 lat bez upgrade'u. Chodzi mi po głowie 49" Samsung G9 OLED, ale obawiam się czy np. za 3 lata nie okaże się, że w najnowszych tytułach GPU już nie wyrabia z taką rozdzielczością. Może lepiej iść w stronę Dell'a AW3425DW skoro aktualne 34" jest mi wystarczające. I tu kolejne pytanie, bo jeżeli ten kierunek jest lepszy, to może lepiej poczekać do przyszłego roku i kupić coś na matrycy Tandem OLED w rozmiarze 34?
kamilos69 317 Opublikowano Poniedziałek o 06:52 Opublikowano Poniedziałek o 06:52 Biorąc pod uwagę fakt że AW3425DW to jeden z najlepszych monitorów uwqhd to wybór jest dość oczywisty. 13 godzin temu, szarik napisał(a): to może lepiej poczekać do przyszłego roku i kupić coś na matrycy Tandem OLED w rozmiarze 34? LG ma w ogóle takie plany? Zresztą znając LG to jak już taki monitor wypuszczą to dowalą debilne zakrzywienie 800R.
szarik 4 Opublikowano Środa o 19:55 Autor Opublikowano Środa o 19:55 Czy ktoś z Was ma porównanie jak wypada Dell AW3425DW vs. MSI MPG 341CQPX? W sieci w zależności od recenzji wygrywa albo 1, albo 2 w tym segmencie, a różnice między nimi są minimalne. Jedynie KVM i port USB z opcją ładowania w MSI. Podobno MSI ma lepsze odwzorowanie kolorów, a Dell lepsze chłodzenie (aż tak się grzeją?). O ile się nie mylę, oba są na panelu 2. generacji, tak? Może pod kątem serwisu, któryś wypada lepiej?
Pan Mateoo 460 Opublikowano Środa o 21:08 Opublikowano Środa o 21:08 dell jest nowszy. oba bazuja na panelu samsunga. msi nie ma lepszych kolorow tylko ma je bardziej przesycone? Nasycone? bardziej oversaturated - o to jest to https://www.displayspecifications.com/en/comparison/9b642fbbd8 tu masz porownanie ich
kamilos69 317 Opublikowano Czwartek o 07:15 Opublikowano Czwartek o 07:15 (edytowane) 11 godzin temu, szarik napisał(a): Podobno MSI ma lepsze odwzorowanie kolorów, a Dell lepsze chłodzenie (aż tak się grzeją?). Właśnie że Dell ma lepiej odwzorowane kolory zaraz po wyjęciu z pudełka. Oby są chłodzone pasywnie czyt. nie mają wiatraków. 11 godzin temu, szarik napisał(a): O ile się nie mylę, oba są na panelu 2. generacji, tak? Może pod kątem serwisu, któryś wypada lepiej? Oba są na panelach 1gen z podbitym odświeżaniem. Traktuj to jako panel 1.5 gen Generalnie oba monitory są bardzo podobne. Weź tego który jest obecnie tańszy. Edytowane Czwartek o 07:16 przez kamilos69
zozolek 313 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) W dniu 23.11.2025 o 18:22, szarik napisał(a): Cześć, Złożyłem nowy komputer z 9800x3D oraz RTX 4090 na pokładzie i zastanawiam się nad wymianą aktualnego monitora. Aktualna Iiyama 34" GB3467WQSU-B1 na VA nie oddaje w pełni możliwości nowego sprzętu, stąd poszukiwania, ale też bez ciśnienia. Zestaw raczej na kolejne 4-6 lat bez upgrade'u. Chodzi mi po głowie 49" Samsung G9 OLED, ale obawiam się czy np. za 3 lata nie okaże się, że w najnowszych tytułach GPU już nie wyrabia z taką rozdzielczością. Może lepiej iść w stronę Dell'a AW3425DW skoro aktualne 34" jest mi wystarczające. I tu kolejne pytanie, bo jeżeli ten kierunek jest lepszy, to może lepiej poczekać do przyszłego roku i kupić coś na matrycy Tandem OLED w rozmiarze 34? Siedziałem 1.5 roku na G9 49 - JEŻELI NIE GRASZ W SYMULATORY, to zakup totalnie bez sensu. Do fps się nie nada - to jest jamnik wsród monitorów. Teraz wskoczyłem w lg45 ultra gear 800r i jestem zachwycony - na simy dobry i o wiele wiele lepszy w innych geach od G9 49. Najbliższa zmiana gdzies pod tandem oled 5k2k 🫠 Edytowane 15 godzin temu przez zozolek
Rekomendowane odpowiedzi