Skocz do zawartości

Druk 3D, czyli wszystko o drukowaniu i drukarkach FDM.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podpory można zrobić po prostu z materiału, który słabiej łączy się materiałem właściwym figurki i tak dla PLA, z którego się je drukuje, będzie to PETG. Tylko tak, wtedy 2 głowice to mus, inaczej ilość zmian filamentu jest abstrakcyjna. Równocześnie to w sumie niewielka poprawa jakości i dodatkowe kłopoty, bo PETG i ogólnie każdy materiał podporowy, może przez niższą adhezję odrywać się od materiału właściwego przy bardziej skomplikowanych modelach - takich jak właśnie figurki. Jako że i tak trzeba będzie bawić się w postproces, lepiej jechać jednym filamentem i eksperymentować z ustawieniami podpór, choćby zwiększając ich odległość od modelu.

Opublikowano
17 minut temu, Vulc napisał(a):

Tylko tak, wtedy 2 głowice to mus, inaczej ilość zmian filamentu jest abstrakcyjna.

Nie koniecznie. Slicer ma możliwość ustawienia materiału na interface, czyli bezpośredni styk modelu z podporą. Ja mam ustawione 3 warstwy i zerowy odstęp, więc w wypadku modeli z małą ilością podpór (albo małej ilości warstw wymagających podpory) zmian nie będzie tak dużo jak w wypadku, gdyby całe podpory były z PETG a model z PLA. Jednak w takim wypadku trzeba pamiętać, że purge musi być znacznie większy, niż przy zmianie kolorów, aby w dyszy nie pozostała mieszanka PLA/PETG. Nie jest to rozwiązanie idealne, ale w niektórych modelach ma sens.

Opublikowano (edytowane)

O tym właśnie mówiłem, może przesadziłem ze słowem abstrakcyjna, ale że figurki charakteryzują się najczęściej dużą, a nie małą ilością podpór, tych zmian będzie naprawdę dużo. Żeby nie być gołosłownym:

https://makerworld.com/pl/models/2345252-lord-inquisitor-protector-of-the-faith?from=search#profileId-2564106

Taka 10 cm figurka przy top interface layers ustawionym na wspomniane przez Ciebie 3 warstwy, to 318 zmian filamentu. Dodatkowym problemem jest fakt, że przy figurkach - z powodu stosunkowo skomplikowanej konstrukcji - styk dwóch materiałów prawie nigdy nie jest w jednej płaszczyźnie, co utrudnia prawidłowe położenie warstwy PETG i jej utrzymanie na miejscu. Choćby przez różnicę w temperaturze pracy dla obu materiałów, co może mieć znaczenie przy źle ustawionym chłodzeniu.

Mam X2D i drukowałem już dziesiątki figurek w ten sposób, używając bowdena do materiału supportowego, jak i puszczając PETG normalnie przez AMS z wyższym purgem, aby należycie wypłukać dyszę. Wyniki są między dobrymi a przeciętnymi. W moim odczuciu często jest to gra niewarta świeczki.

Edytowane przez Vulc
Opublikowano

Sprawdziłem ten model co @Vulc wrzuciłeś.

Najcieńsza warstwa jaką mogę puścić to 0,08mm. Trzeba sporo mocy obliczeniowej żeby to pociąć w slicerze.

Zrobiłem założenie że podpory jednego filamentu, model z drugiego, ale to też będzie zmienne w zależności od materiału obu filamentów. Ale to mało istotne, bo te liczby tylko wzrosną. 

image.png.94351f919b47fb1066894b031ee05a3c.png

image.png.944c335c6225f294907e0aee9767a8ee.png

1072 zmiany filamentu, pół kilograma odpadu. Samo drukowanie modelu 12 godzin, samo płukanie i zmiana filamentu ponad 2 dni.

Totalnie nieopłacalny interes. 

Robiąc podpory z jednego filamentu z jednej szpuli mamy 10 godzin drukowania, bez dodatkowego odpadu prócz tego co wywalone zostanie w podporach.

Opublikowano

W przypadku podpór wystarczy ustawić tylko warstwy styku z drugiego filamentu, co mocno ograniczy ilość jego zmian. Przy jednej dyszy i dwóch filamentach różnego rodzaju, faktycznie nie ma to najmniejszego sensu.