Skocz do zawartości

Zakup karty graficznej RTX 5090. Kupować teraz czy się wstrzymać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Send1N napisał(a):

Ty robisz tak samo przecież xD trafił swój na swego :E 

No jak Kabor odkrył - nie chcę mieć konkurencji! :lol2:

A na serio to trochę się poczułem winny, bo mu kazałem konkretnie, więc walnął ścianę -  a komuś mogłoby się nie spodobać, że tak zawalił wątek. Stąd sugestia, żeby nie było narzekań. ;)

Teraz, peterchen86 napisał(a):

O ile przeciętnie RTX 5090 jest szybszy od zwykłego RTX 4080? 

Jest jakieś 2x, ale w grach z tego zostaje +50-70%, chyba że karta jest jakimś cudem wykorzystywana na max nonstop. Ogólnie różnica jest bardzo duża jak na obecne czasy. A co do cen. Ponoć te najtańsze mają drożeć z powodu widzimisię samej Nvidii, która woli pchać chipy do AI a nie do 5090tek. Ale to może być ściema, żeby podbić szał na zakupy "bierz pan bo zaraz nie będzie!". Myślę, że 60%/40%, z 60% że faktycznie podrożeją.

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

O inno to pewnie przeczytałeś opinie na temat tego że cewki są ciche a nie samo chłodzenie ;) 

Prawdopodobnie tak ;) 

2 godziny temu, VRman napisał(a):

Jest jakieś 2x, ale w grach z tego zostaje +50-70%, chyba że karta jest jakimś cudem wykorzystywana na max nonstop. Ogólnie różnica jest bardzo duża jak na obecne czasy. A co do cen. Ponoć te najtańsze mają drożeć z powodu widzimisię samej Nvidii, która woli pchać chipy do AI a nie do 5090tek. Ale to może być ściema, żeby podbić szał na zakupy "bierz pan bo zaraz nie będzie!". Myślę, że 60%/40%, z 60% że faktycznie podrożeją.

To spora różnica w wydajności szczególnie przy graniu w 4K. Może jednak warto poczekać jeszcze tydzień lub dwa i szukać jakiejś okazji żeby kupić taniej niż te 11,5 k?

Opublikowano
4 minuty temu, bofff napisał(a):

to  chyba na logikę raczej po świętach

nikt nie obniży ceny przed najlepszym sezonem sprzedaży

inno3d frostbite 5090 skoczył z 12,5 na 14,5k pln

To ten co kupiłeś? I tak i nie na Black Friday też były pojedyncze okazje (jak tam Twoja) ale bardzo szybko się wyprzedawały.

Co myślicie o kartcie Zotac GeForce RTX 5090 AMP Extreme Infinity? Warto kupić ten model? 

Opublikowano

nie, frostbite czyli  z gotowym blokiem wodnym był za 12.5, teraz 14.6k czy  coś

z cen przystępniejszych  ostatnio były

ventus za 9k na amazonie - tylko pod wodę

windforce xkom/neonet - 9700 ( w neonecie kod na 300 dawał 9400)

inno3d x3 - tego  wziąłem - był w xkomie, neonecie i  mediaexpert po 9800 chyba -  w dwóch  ostatnich po kodach 150-200 taniej

reszta powyżej 10k

mnie zastanawia najbardziej gdzie wywiało  wszytskie TUFy, które miały być po 10k

z innych  ciekawostek na alie kupiłem blok bykskiego (chyba zrzynka z heatkillera) za 141 usd, a mają pokrycie większości  PCB. alphacool ma 180eur tylko  strasznie nudny  design

także taki ventus z blokiem za 9500 all in to  byłby najsensowniejszy zakup

wszystkie termometrem na wtyczce oczywiście, a najlepiej jak już powstaną wtyczki  z monitorowaniem natężenia w sensownym design i cenie

Opublikowano

Czytam o tej karcie PNY GeForce RTX 5090 ARGB EPIC-X RGB Overclocked Triple Fan 32GB GDDR7 512bit DLSS 4 i generalnie ma dobre opinie. Czy ktoś z Was może ją ma? Albo podobny model: RTX 5070/5080? Jeśli tak to jak się sprawuje (wydajność/kultura pracy/temperatury)?

Opublikowano

Tak, miałem 2x 5080 i do około 1000rpm huczały, o ile mnie pamięć nie myli. Terkotały za to na każdych obrotach. Ale kojarzę wpis na forum, który pojawił się na dniach, że tam jakiś kabelek ocierał i terkot da się na własną rękę, łatwo wyeliminować. xD