Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, ShaDow_Pro napisał(a):

A mi po 13 latach nie zdechł, i jeszcze go sprzedałam miesiąc temu :hihot:

Shift za to zdechł, także to loteria, jak ze wszystkim. 

U sąsiada z bloku wysypał się dwa razy w ciągu roku, 3 miesiace po złożeniu zestawu reklamowałem mu pierwszy raz, po 2 tygodniach dostał nowy i za pół roku znów zaczeły się restarty pod obciążeniem i to w konfiguracji i3 4160 + gtx 750 :E zareklamowałem 2 raz, dostał 3 raz nowy który sprzedałem na allegro a jemu zostawiłem wtedy już 11 letniego chiefteca 560w bo już miałem dość ;) 

• Haha 3
Opublikowano
10 godzin temu, Send1N napisał(a):

Fractal ion słyną z tego że wentylator w nim terkotał z resztą jak 90% wentylatorów tej firmy :E nie wiem jak w tym nowym ale jest ryzyko że będzie podobnie xD 

Tak było z pierwsza obudową Fractal, wentylatory od razu poleciały na allegro, a w drugiej obudowie siedzą do dzisiaj i nie sprawiają problemów. 

Żeby przez jeden przewód robić takie problemy, to trzeba mieć talent. :E

• Upvote 2
Opublikowano
9 godzin temu, leven napisał(a):

To nie wentylator w zasilaczu słyszysz, tylko z karty lub obudowy. Wentylator w tym zasilaczu jest wyłączony, aż do osiągnięcia poboru mocy 50%, a to u Ciebie ponad 500Wat ! Potencjometr jest na OFF ? 

To PSU, chyba czujnik jest walnięty.

Opublikowano (edytowane)

Po pierwsze primo: Twój zestaw nie ma szans na uruchomienie wentylatora, bo nie pobierze ponad 500Wat.

Po drugie primo: Nawet, gdyby wentylator zaczął kręcić, to ruszyłby bodajże od 650RPM, co przy wentylatorze 140mm tak wysokiej klasy oznacza niesłyszalność. 

A Ty piszesz, że wcześniej terkotał, a teraz szumi. Dobrze to zrozumiałem ?

Możesz nagrać fonem, jak to jest w rzeczywistości ?

Jak masz Watomierz, taki, który wkładasz do gniazdka sieciowego i do niego wtyczkę z zasilacza komputerowego, to podaj odczyt mocy pod obciążeniem.

Czujnik powiadasz ? Kto wie, tylko jak usłyszeć wentylator, który ledwo kręci łopatkami :hmm:

EDIT: sorry, że tak naciskam, ale chcę zrozumieć temat. Też mam Corsarza z tej linii, tylko 850W i jestem po prostu ciekawy :) 

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

Jak się włącza to jest szuuuu przez 1-2 sekundy a potem lekko szumi, ja to słyszę, ale ja mam bardzo dobry słuch (tak, na 2070S terkotał, na 5070Ti lekko szumi ; d). No włącza się gdy przeglądam neta, nie poradzę ; d I słyszę jak szumi, ale i tak jest o wiele ciszej niż jak chodził przy 2070 Super, bo tam terkotał na niskich obrotach.

Ja nie potrafię w pomiary. I w ogóle po zmianie na 5070Ti dodatkowo jakiś wentyl zaczął głośniej chodzik, albo z obudowy albo z ARCTIC Liquid Freezer II 360 A-RGB. Dziwne. Wentyle GPU się nie włączają się w necie, widzę to przez szybę.

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano

@leven Ja tam słyszałem wentylator w rm850x 2024 na pulpicie jak bawiłem się pokrętłem, ustawiony na minimum. Jak odpalałem na podłodze żeby sprawdzić czy sztuka nie jest DOA i warto wogle montować to faktycznie bardzo cichy, ale już po włożeniu do budy i pod biurko robi się echo/pogłos i go słychać. W tych warunkach jakie opisałem arcticow P12 i P14 ustawionych na bardzo niskie obroty nie słychać z 50cm, rm850x już tak. Słuch każdy ma inny, to i niesłyszalność subiektywna. 

Inna sprawa, że ma tryb pasywny, a jak PC weźmie tyle W, żeby odpalił się wentylator, to zapewne GPU i tak będzie głośniejsze.

To co @Zas, jednak nie RM850x? 😛

Opublikowano

@fuzz ja mam cały czas ustawione na minimum i pc stoi obok na biurku i nigdy go nie słyszałem. Ale juz jakis felerny wentyl albo terkoczacy w budzie odrazu. Zresztą moze być z PSU jak sie trafi, ja juz miałem przygody z zasilaczami i tego co mam kupiłbym ponownie

Opublikowano (edytowane)

Nie, chyba jednak Fractal Ion 3, z uwagi na ładne i giętkie kabelki z grzebykami, Corsair nie daje grzebyków i jeszcze wiązki przy wtyczce są poplątane niczym spaghetti na talerzu... Może Focus GX nie spali mi całego sprzętu, jeśli trafię na wadliwą sztukę albo OCP na 5VSB za późno zadziała? :E

A tak poważnie, to patrząc na opinie chyba nic nie wybija się awaryjnością ponad resztę, obok jeszcze dyskusja o terkoczących RMx (chociaż moja G2 od lat terkocze i w sumie nadal bardziej przeszkadza(łby) mi szum - G2 wkurzała mnie głównie, gdy komputer stał blisko szafki i dźwięk się odbijał, teraz PC ma więcej wolnego miejsca dookoła i nie słyszę terkotania dopóki nie nachylę się do obudowy)... No to wybieram co tanie, ładne i wciąż chyba dobre?

No, chyba że jednak przedłużka... :E Teraz już nie mam dysków SATA ani kontrolera obrotów wentylatorów, ani napędów, więc w teorii jest gdzie ten nadmiar kabla 24-pin upchnąć.

Edytowane przez Zas