Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema

Jak w temacie.

Chciałem skorzystać z Allegro a mi wywala blokadę. Nie mam VPNa, stale IP, ostatni raz się logowałem z pół roku temu, a tu "podejrzana aktywność z tego IP" :lol2:

Wygooglowałem i ludzie się na to wkurzają od 2022, a allegro ma to w dupie.

Odpaliłem najnowsze Ubuntu Live CD, włączyłem Firefoxa i dupa.

Rady:

- przestaw przeglądarkę na język polski

- powyłączaj blokady fingerprintu w przeglądarce (wyłączyłem w ogóle wszystko) 

nic nie dały.

W ogóle system jest super

- wpisuję poprawne hasło. Puszcza dalej.

- przechodzę 2FA kodem na telefon. Puszcza dalej.

- wyświetla CAPTCHA. Przechodzę poprawnie.

myśli myśli i... block. Dopiero tutaj.  No po prostu brawa dla Allegro. :boink:

Przecież to logiczne, że ktoś zalogowany i zweryfikowany 2FA, łączący się raz na rok z normalnego adresu IP jednego z wiodących dostawców netu w Polsce, to na pewno będzie bot jak nic! :lol2: No ale czego się spodziewać po firmie, która nawet wyszukiwarkę potrafi spierd(zie)lić.

Opublikowano

U mnie działa :E

Jak kominikat jest o ip to słaba reputacja ipka. To że ip jest z jakiegoś dużego opr nie znaczy że ktoś nie zrobił z niego botneta ;)

Najprościej sprawdzić z netu z telefonu. Ja znam przypadki kiedy cyber tarcze blokują ruch do vpa albo w vectrze czasem brakuje routingu do ovh albo pewnych usług google...

Opublikowano
2 godziny temu, gotrunks napisał(a):

U mnie działa :E

Jak kominikat jest o ip to słaba reputacja ipka. To że ip jest z jakiegoś dużego opr nie znaczy że ktoś nie zrobił z niego botneta ;)

Ale ja dosłownie niemal permanentnie mam te same IP, możliwe że to samo od lat, a problem dopiero w tym roku.

I nie, najpierw szukałem aukcji po numerze i już tu mi wywaliło YOU ARE BLOCKED.  Co ciekawe po angielsku, ale może przez Live CD Ubuntu i pobrało język. 

Na początku pomyślałem, że może jakiś wirus czy coś, bo przecież nie musi być w kompie, ale spojrzałem na numer IP i to jest mój, typowy dla providera z którego mam.

Cytat

Najprościej sprawdzić z netu z telefonu. Ja znam przypadki kiedy cyber tarcze blokują ruch do vpa albo w vectrze czasem brakuje routingu do ovh albo pewnych usług google...

Aha. No widzisz. Vectra. Bingo. Czyli allegro blokuje osoby, którym nie może wydoić danych googla. Genialnie. No to w takim razie :fuck: obejdzie się bez allegro. I tak wcale nie byłem przekonany do kupowania używanego sprzętu od randomowego Janusza. Z cenami też ich posrało. Albo jakieś śmieci z Niemiec, albo krzyczą 1000zł za 17" z niemal dekadą na karku i przepaloną dedykowaną kartą Nvidii :hahaha:

Ma ktoś laptopa na intelu gen 6 albo nowszego? 300-900zł 15-17"  Jak coś to na priv zapraszam.

2 godziny temu, rzymo napisał(a):

Może logowanie się raz na kilka miesięcy wyzwoliło jakiś 'bezpiecznik'...

Nie, wcześniej się logowałem pierwszy raz od chyba 2021 na wiosnę tego roku i wywaliło mi CAPTCHA po rozwiązaniu puściło dalej normalnie. 

Wygląda na to, że to te usługi googla, bo pasuje do porady znalezionej w necie, że ktoś miał w przeglądarce blokowanie szpiegowania (fingerprinting) i jak to wyłączył to od razu problem zniknął.

Kretyni*

(mowa o specach w Allegro)

Opublikowano

Instalowanie innej przy systemie odpalanym z Live CD zajmuje drobne 20 minut, więc nie sprawdzałem :E

Jak coś to dopiszę aktualizację tutaj, za kilka dni będę stawiał system na kompie. Chyba. Tak planuję już od października :lol2:

Opublikowano

Routera przypadkiem nie maz tp linka? bo ostatnio było chyba kilka cve 10/10 i było wiele takich co update już nie dostały a potem stają się cześcia jakiejś pochodnej mirai...

W każdym razie warto sprawdzic firmware routerze i reputacje swojego ip rblach.

• Thanks 1
Opublikowano

No to tak. Sprawdziłem kilka z googli, sprawdziłem większość polecanych przez GPTa (cut-off z 2023)

I wywaliło tak:

blacklistmaster.com albo dnsbl-3.useprotect.net (nie wiem na którym ten raport, bo źle spisałem, oops)

3 detected: wszystkie to Spamhouse, czyli PBL, ZEN, XBL, na innej do tego dodało jeszcze Spamhouse CBL i SBL.

reszta czysto

Abuseipdb - czysto

IPvoid - czysto

po kliknięciu w te detected na Spamrats mam tak:

Z dwóch jedno OK, a drugie FAILED przy "reverse hostname naming conversion.

I status: WORST OFFENDER

ale z tego co czytam to raczej normalne bo choć mam bardzo podobne a czasem dokładnie to samo IP przez pół roku, to jednak jest to Vectra bez wykupionego stałego IP.

Za to mam pytanie: Sprzęt od Vectry jest wiekowy. Router zmienię, ale jak ich sprzęt ma wiele lat, to czy to coś w ogóle pomoże? Chodzi o modem kablówki, z niego idzie kablem do mojego własnego routera.

Opublikowano

Jakieś tam szanse są, ale od roku niczego dziwnego nie instalowałem, a to co instalowałem według reddita nie jest niebezpieczne i po roku nadal tam tak piszą. Defender w W10 włączony.

No chyba, że to jakimś cudem było kilka lat temu a allegro pół roku temu mnie traktowało lepiej niż teraz. 

Torrenta czy cracka to nie widziałem na oczy od wielu lat, na strony XXX nie wchodzę, w "chętne panie w twojej okolicy" nie klikam ;)

Ale 2 lata temu pobierałem jakieś pierdoły z XDA forum przy rootowaniu telefonu, czasem jakieś gówno się pobiera jak się szuka np. programu do partycji czy odzyskiwnia danych, bo akurat poprzedni przestał być darmowy, więc pewności nie ma.

Ale raczej nie, bo jak piszę - dużo czasu minęlo. Defender by chyba coś wykrył.

Opublikowano
18 godzin temu, gotrunks napisał(a):

To że ip jest z jakiegoś dużego opr nie znaczy że ktoś nie zrobił z niego botneta ;)

I co z tego? Co zwyrodnialcom przeszkadza, że sobie przeglądasz? A zwyrodnialcom z google tak. Ja rozumiem zakupy, ale już dokładne zakupy a nie samo przeglądanie (praktyka by się wylegitymować przy wejściu do sklepu to kryminał, dopiero gdy kupisz kartą to poznają twoje dane, a szczególnie jeśli coś ukradniesz).

15 godzin temu, VRman napisał(a):

Aha. No widzisz. Vectra. Bingo. Czyli allegro blokuje osoby, którym nie może wydoić danych googla.

Wczoraj Google nie pozwalało mi oglądać youtube (domagając się logowania).

1 godzinę temu, VRman napisał(a):

jakimś cudem było kilka lat temu a allegro pół roku temu mnie traktowało lepiej niż teraz.

Teraz mamy AI czyli IQ = 0. Fajny artykuł jak bandziory z Google banowały znane konta bez powodu: https://antyweb.pl/algorytm-youtube-splash-plate - bo AI łączyło je bezsensownie z kimś innym itp. A to dopiero początek, bo AI się czepia bogactwa jak 500 zł w rok z Allegro itp. Już teraz ludzie mają blokowane konta do 0 gr. Dawanie władzy komuś o IQ = 0 jest szalone, nawet jeśli ktoś jest zwolennikiem depopulacji.

PS. co do twojego problemu to masz stałe IP. Po co to komu? Jeśli już wpadniesz to się nie wywiniesz, dzisiaj google już nie wymaga ode mnie logowania (ta sama lokalizacja VPN). Ale podobnie jeśli uczepią się hakerzy (w tym trolle z gier online, wtedy potrafią atakować rok aż się znudzą). W każdym razie AI nie przekonasz.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, sino napisał(a):

PS. co do twojego problemu to masz stałe IP. Po co to komu?

Nie mam wykupionego stałego. Zwykła Vectra. Ale oni zdecydowali, że mam przez całe miesiące ten sam a przez 2 lata z tej samej puli (ostatni numerek IP różniący się bardzo nieznacznie)

A jak google mnie prosi o logowanie bo inaczej nie pozwoli mi obejrzeć durnego filmiku na YT, to mu pokazuję :fuck: przepinając się na inny kraj VPNa.

(nie, VPNa nie używam do łączenia się ważnymi stronami, do tego mam właśnie linuxa na pendrive'ie, żeby się nie stresować, że jakiś syf mi przejmie konto, a allegro przy okazji tam odpalam, bo w sumie jakby mi przejęli konto na allegro to też mogliby narobić problemów)

Edytowane przez VRman