Skocz do zawartości

Zbędny kit DDR5 - prośba o pomoc, bo nie wiem za ile to sprzedać, czy może czekać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam nadmiarowe RAM jak niżej i chcę się pozbyć przynajmniej jednego z poniższych zestawów. W kompie mam teraz inny RAM więc te poniżej są mi niepotrzebne, no może jedne bym zostawił na wypadek awarii tego co jest w kompie. Drugie bym sprzedał i składam powoli na jakiś sprzęt do postawienia dedykowanego AI lokalnego.

Ile można dostać za takie jak niżej? Chodzi o to żeby zeszły w około dwa tygodnie. Wiem że mogę sobie sam poszukać cen, ale ja zawsze po zbadaniu ofert, wymyślam cenę taką, że jestem bardzo sporo stratny. Może coś ktoś podpowie? 

1. G.SKILL RIPJAWS M5 RGB DDR5 96 GB (2x48GB), 6400MHz, CL32 (F5-6400J3239F48GX2-RM5RK), XMP 3.0 (u mnie na am5 wpisane na liste kompatybilności mobo i działały z ryzen 9). Jest faktura z marca 2025 od morele przez allegro, pudełko w dobrym stanie.

2. KINGSTON FURY 64 GB (2x32GB) KF564C32BBEK2-64 DDR5 64000 MT/s CL32-39-39 1.4V EXPO / XMP - mam pudełko, nie mam dowodu zakupu (kupione w czerwcu 2024 od komputronik przez allegro ale zapomniałem zaznaczyć że chcę fakturę. Nie mam paragonu. 

Edytowane przez Ravenik
  • Ravenik zmienił(a) tytuł na Zbędny kit DDR5 - prośba o pomoc, bo nie wiem za ile to sprzedać, czy może czekać?
Opublikowano (edytowane)

Jak chcesz nie stracić, to czekaj i sprzedaj drożej.

Jak chcesz stracić to sprzedaj mi te 2x32 za cenę sprzed podwyżek. 

A przy okazji też zapytam:

2x 32GB laptopwe DDR 4 2666, ale Microna (Crucial), mozliwe że jakoś tam lepsze, bo bardziej kompatybilne czy coś, ale się nie znam. Za ile to by dziś poszło? Nieużywane, ale przeleżało dobre kilka lat. Gwarancji chyba nie ma, bo kolega kupił w Niemczech, choć może i by była jakby poszukać.

Edytowane przez VRman
  • Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, VRman napisał(a):

To taki żart z Twojej strony rozumiem w dodatku mało śmieszny🤔

6 godzin temu, Ravenik napisał(a):

KINGSTON FURY 64 GB (2x32GB) KF564C32BBEK2-64 DDR5 64000 MT/s CL32-39-39 1.4V EXPO / XMP

około 2k powinieneś wziąć.

. G.SKILL RIPJAWS M5 RGB DDR5 96 GB (2x48GB), 6400MHz,

2,5k myślę że spokojnie.

• Thanks 1
Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi :witojcie2: . W międzyczasie wysłałem do Komputronika prośbę o wysłanie jeszcze jednego egzemplarza dowodu zakupu tych Kingstonów, może uda się to uzyskać. Ale chyba Kingstony sobie zatrzymam a będę sprzedawał G.Skill.

• Upvote 1
Opublikowano

(F5-6400J3239F48GX2-RM5RK),

te kosztują najtaniej powyżej 3k

krsystem.pl/adata_xpg_lancer_blade_ddr5_6000_64gb_2x32_cl30_czarna_xmpexpo-item-76004.html?64336&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=a8c3ddd9-72cb-cf91-d126-85eee398e55e

Opublikowano
32 minuty temu, VRman napisał(a):

Jak chcesz nie stracić, to czekaj i sprzedaj drożej.

A przy okazji też zapytam:

2x 32GB laptopwe DDR 4 2666, ale Microna (Crucial), mozliwe że jakoś tam lepsze, bo bardziej kompatybilne czy coś, ale się nie znam. Za ile to by dziś poszło? Nieużywane, ale przeleżało dobre kilka lat. Gwarancji chyba nie ma, bo kolega kupił w Niemczech, choć może i by była jakby poszukać.

Brak zysku =/=strata. Ogólnie rozbija się czy możesz znaleźć kogoś na swoją ofertę i czy ta sytuacja będzie długo trwać. Do późnej wiosny może... Ewentualnie w lato jak wystawi za cenę jak na paragonie a dalej będą się bili w górę to pewnie sprzeda. Gorzej jak przestaną. Laptopowe jeszcze trzymają cenę prócz kilku marzycieli bo na wiosnę po ces będzie nowa oferta wchodziła i będą wyprzedaże całych lapków to sobie bardziej promocyjne wskoczysz na nowsze cpu/gpu.

Opublikowano
4 minuty temu, VRman napisał(a):

Nie no co ty. W pełni poważnie. Ja i żarty? Wykluczone! Na pewno mi sprzeda za 700zł przecież!

Błąd odda ci za darmo i jeszcze opłaci przesyłkę , w końcu łaski nie robi musi oddać tu nie ma że boli:hihot:

Opublikowano (edytowane)

To już jest sport dla bogatych a 32gb większości co może pogra jak nie będzie sklejał cv i jakiejś pracy dyplomowej w Wordzie starczy.

Godzinę temu, AudRob napisał(a):

To taki żart z Twojej strony rozumiem w dodatku mało śmieszny🤔

około 2k powinieneś wziąć.

2,5k myślę że spokojnie.

64 są do wyrwania przed jakimś spekulantem za te 2k w sklepie. Spodziewamy się że zaraz będą je wystawiać za 4k?

Dodaj 10-20% do ceny i czekaj na odzew. W takim olx jak wujek to możesz nie potwierdzać sprzedaży...

Edytowane przez areczek1987
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, areczek1987 napisał(a):

64 są do wyrwania przed jakimś spekulantem za te 2k w sklepie.

Pokaż mi za 2 koła w sklepie te ramy

KINGSTON FURY 64 GB (2x32GB) KF564C32BBEK2-64 DDR5 

Czekam

Opublikowano (edytowane)

Moje są czarne i M5 96GB 6400, ale dzięki za wysiłki. Niestety musze się wstrzymać ze sprzedażą OLX do nowego roku ze względu na dyrektywę DAC-7 UE. Już bym przekroczył limit w tym roku.

Edytowane przez Ravenik
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, AudRob napisał(a):

to  co masz te ramy za 2 koła😫

Godzinę temu, areczek1987 napisał(a):

Masz amatora to go :sex:

Nie każdy taki sport uprawia jak ty🤣

14 minut temu, Ravenik napisał(a):

uż bym przekroczył limit w tym roku.

Wystaw bez przesyłki tylko w opisie napisz że przesyłka paczkomatem albo kurierem, wtedy ominiesz OLX😊

I nikt nic ci nie będzie naliczał.

Zresztą po nowym roku podobno jeszcze podrożeją więc jak hajs nie pilny to przetrzymaj👍

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, areczek1987 napisał(a):

To masz te  KINGSTON FURY 64 GB (2x32GB) KF564C32BBEK2-64 DDR5 za 2 koła w sklepie co pisałeś?

Opublikowano
3 minuty temu, AudRob napisał(a):

To masz te  KINGSTON FURY 64 GB (2x32GB) KF564C32BBEK2-64 DDR5 za 2 koła w sklepie co pisałeś?

A gdzie ja ci maniaku pisałem że mam te kingstone?

Tak cię ugryzło spekulancie?

Masz tańsze kity do zabawy w ŵątku ramgaden'owym :hihot:

Już pewnie i je złapałeś...

Udław się nimi.

Opublikowano (edytowane)

Generalnie to ich nie ma na wyciągnięcie ręki jak dobrze nie poszukasz. Trzeba polować. Ja nigdy od osoby prywatnej nie wezmę czegoś powyżej tego co on wydał jak chwali się gwarancją itp. Pytać o dowód zakupu i dołożyć 10-20% max a jak nie to zadaje sobie pytanie czy mi to potrzebne. Kupując od takich osób co chwilę przed tobą usłyszeli że coś ma rosnąć 10 a faktycznie 30% by zaraz sama dystrybucja i detal wywindował przed tymi golddigerami sami to napędzacie. Ktoś widocznie musi mieć pc a mu się zepsuł to może siedzieć i się pytać. To nie boom krypto że każdemu trzeba całą koparkę ramu a nie ma co robić. Kto kupił coś drogiego i bardzo na zapas niech się cieszy że ktoś to odkupi a on nie straci. Zwykle na luksusie się traci. Niektórzy próbują zarobić. Ja się z tego śmieje. Ddr4 dalej tanie jak barszcz.

To wiecznie nie potrwa a coś jeszcze będzie musiało być albo cała branża się zawinie...

Edytowane przez areczek1987
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

No niestety. Tym gorsze w tym wszystkim to, że ludzie się nakręcają, kupują i sprzedają jak poyebani - a sklepy mając na 10000000% jeszcze stock sprzed pierwszych podwyżek mają teraz wyjebajango na wszystko, w dodatku ustalając cenę o 1000% wyższą niż powinny :D to musi yebnąć, albo yebnie cała branża jak mówisz @areczek1987

Opublikowano
16 minut temu, Qrdello napisał(a):

ustalając cenę o 1000% wyższą niż powinny

To teraz eksperyment myślowy: prowadzisz sklep, masz u siebie RAM kupiony jeszcze za 400 zł + VAT. 

Aktualnie w hurtowni cena to 1200 zł + VAT. 

Za co kupisz następną dostawę, gdy wspaniałomyślnie zrobisz dobrze klientom i pogonisz towar po cenie sprzed 3 miesięcy?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

A no widzisz, tylko że do każdego zakupu jest odpowiednia marża. Więc kupując za 1200 i tak sprzedasz z marżą. Nie ma więc większej różnicy czy kupujesz za 400 czy za 1200, jeżeli procentowo masz marżę ustawioną - jedynie to, że zarobisz na droższym produkcie więcej.

Pośrednio, tak bezczelnie atakując idące w tysiące procent podwyżki sklepy same się zapętlają. Janusze na olxach szybko by się wyjaśnili, gdyby sklepy nie panikowały i nie podnosiły ceny zdecydowanie ponad stan.

@Ravenik a komputer to towar pierwszej potrzeby? 

Umrzesz bez 64gb ram? :D 

Zresztą, przerabialiśmy to razy kilka w ciągu ostatnich 8 lat - do tej pory ludki mają kontenery srajtaśmy pod strzechą, albo kilogramy masła i drożdży skitrane po zamrażarkach.

Trzeba przeczekać, kto nie musi koniecznie teraz usprawniać kompa. Mniejsze zainteresowanie automatycznie obniży ceny.

Edytowane przez Qrdello