Skocz do zawartości

DDR2 i DDR3 - żylka Janusza w obliczu kryzysu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Ale na DDR3 już mało kto patrzy, to podobnie jest jak z prockami Intela gdzie ludzie też wystawiali i dalej wystawiają stare i5 i i7 w chorych nieadekwatnych cenach do realiów, a z DDR3 podłapali temat z cenami DDR4 i 5 to już jest czysty idiotyzm i próba januszerstwa i jak mówię w temacie DDR3 nie ma co panikować i nie ma co tego porównywać do cen DDR4 i 5. 

Jest masa osób takich jak ja co ma stos gier na steam z lat 2010-2020 I nigdy w nie nje grał. I Nie będzie grać do dziennie, ale raz na parę miesięcy coś włączy. I taka osoba jak ja ma starego kompa, na której na wysokich lub średnich działa każda gra, ale może chcieć wymienić ram. To nie jest tak, że na i7 47x0 żadna gra Nie dziala. Płynnie działa większość gier sieciowych I większość gier z lat przeze mnie podanych. I zakup dodatkowego ramu to mały wydatek, a zmiana platrofmy na całkowicie nową przy obecnych cenach kart graficznych, a teraz też ramu, nie jest wart świeczki. Nawet jak ktoś ma pieniądze. 

Ostatnio kupiłem zasilacz be quiet pure power 13m 750w I zachciało mi się dorzucić ramu to kupiłem 2x8gb 2133mhz cl9 Za 140 zl. Ale 2400mhz to już przynajmniej 250 zł, a w sklepie ponad 500 🤣

I kto mi zabroni? Mam obudowę wartą tysiaka, wentylatory warte 400 zł, zasilacz za 500 zł nowiutki, a w środku szrot wart 800 zł. I 1-2 razy w roku włączę principle of talos 2,a ostatnio włączyłem fallout 1. 

20260126_230521.thumb.jpg.1c202acf5fdc17e1f0e4915afd9991ff.jpg

• Upvote 1
Opublikowano

Ja mam w gratach 4790k, obecnie rozbebeszony, ale mam komplet razem z 4x4gb trident x 2400mhz cl10.

Ogolnie w starsze gierki i wiele sieciówek idzie na tym pograć jeszcze. Nawet niektóre mniej wymagające AAA nowsze przy odpowiednich nastawach polecą

Opublikowano
20 minut temu, lukadd napisał(a):

Ja mam w gratach 4790k, obecnie rozbebeszony, ale mam komplet razem z 4x4gb trident x 2400mhz cl10.

Ogolnie w starsze gierki i wiele sieciówek idzie na tym pograć jeszcze. Nawet niektóre mniej wymagające AAA nowsze przy odpowiednich nastawach polecą

Ja mam takiego bez k reszta to samo ale GTX 960 i naprawdę da się pograć.

Opublikowano
11 godzin temu, lukadd napisał(a):

@hubio

Przecież to są pamięci do serwerów ECC rejestrowane. 

Do gierek patrz 2400Mhz CL10, jeszcze czasami idzie wyrwać "tanio". Bo ktoś wystawia mniej ogarnięty, ale ogólnie ceny poszły i DDR3 :E 

A tak z ciekawości bo nie znam tematu: jakby włożyć takie pamięci, oczywiście do odpowiedniej płyty głównej to jakby to działało w grach?

Opublikowano (edytowane)

@hubioSłabo by działało, to są wolne pamięci + straty związane z korekcją ECC.

Jak składać coś dla zabawy na ddr3 to na szybkich pamięciach co dadzą kopa, najlepiej coś ~2400 CL10/9 lub chociaż 2133 CL9

Edytowane przez lukadd
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@lukadd ale tak teoretycznie - jakby chodziło wyłącznie o pojemność np. do gier strategicznych czy ekonomicznych typu Cities Skylines (które wymaga dużo RAMu) i samego działania windowsa i programów w tle? To by się nadało? Bo szczerze mówiąc ja nigdy nawet nie słyszałem dotąd o jakiś rejestrowanych pamięciach do serwerów :) Rozumiem, że fizycznie można je włożyć jako DDR3? Pytam z ciekawości bo mam szybkie  32GB RAMU DDR4 kupione 2 lata temu za ok 700zł :) 

Bo być może z uwagi na tą zapaść cenową ludzie zaczną w ten sposób kombinować. Może pojawią się jakieś softwarowe pomysły żeby te pamięci dostosować bardziej pod gry. Cenowo kosztują po 200zł jak wysłałem wcześniej linki. W sumie jak ktoś się zna mógłby zrobić na tym biznes :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano

@hubio Cities Skylines to dość mocno siedzi na procesorze, więc mocniejszy proc i szybsze pamięci wskazane nie tylko ilość.

Do jakichś mniej wymagających gierek indyków tak, ale ogólnie to raczej nie ma sensu się pakować w takie stare serwerowe graty. 

• Upvote 1
Opublikowano

@michasm oczywiście, ale Ty sprzętu nowego nie potrzebujesz, masz na starym to jedziesz na takim, i ludzie jak mając kupować nowy sprzęt pod gry czy inne zastosowania to nie popatrzy nawet na DDR3 bo raz albo taki sprzęt posiadają albo nie chce starego "szrota" o to mi chodzi, że ceny DDR3 może i pójdą/poszły do góry, ale one realnie mają znaczenie mniejszy % zbytu/zapotrzebowania niż DDR4 czy 5. Ja tam nikomu nic nie bronię, tylko gównie rozchodzi mi się o to że DDR3 to jest już niszowy towar 🙂

• Upvote 1
Opublikowano

@AndrzejTrg no Przez obecne ceny ddr5 ludzie zaczęli kupować Ddr4 I one podrożały, więc osoby co mają ddr3 zamiast zmienić kompa dokupija ddr3. Dlatego ceny ddr3 skoczyły. Koszcie 4gb Są warte grosze, bo jedyna opcja żeby mieć więcej niż 16gb ddr3 to kości 8gb 

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Harddrinkingman napisał(a):

Sygnatura plus drugi set oparty o 5675C.

No to nieźle, że jeszcze komuś chce się składać tak leciwe komputery. 

Miałem ten sprzęt za czasów kiedy był najnowszy, wracać do tego za bardzo nie ma sensu. 

Przez ten kryzys z pamięcią DDR5, ludzie rzucili się na dyski SATA. :E

https://www.pepper.pl/promocje/dysk-sandisk-ssd-plus-1-tb-sata-mozliwe-272-zl-dla-wybranych-1214002

Jak tak dalej pójdzie, to ludziom faktycznie zostanie do wyboru DDR2 i DDR3. :E

Edytowane przez Doamdor
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To to jeszcze pikuś, miliony ludzi na świecie siedzą i regularnie pakują kasę w retro sprzęt ze sporo  starszymi gratami, zobacz co się dzieje nawet tutaj na forum w temacie hydepark,retro ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano

Złożyłem komputer z Phenomem II X4 965 BE, Radeonem  Pro WX2100 2GB i 32 GB pamięci RAM 1600 MHz oraz  dyskami SSD SATA i M.2 NVME 256 GB z adapterem. Do tego jest zasilacz Cooler Master 600W Gold, który kupiłem kilka lat temu jako używany. Muszę dograć obsługę NVME do Biosu żeby mógł pracować jako systemowy. Niedawno dołożyłem Asusa Xonar DX, który nie działa pod Windows 11, ale Linux go obsługuje.

Taka trochę sztuka dla sztuki, ale pod Mintem dobrze sobie radzi w zadaniach biurowo - internetowych.

Teraz piszę z i7-4790K 16 GB DDR3 i GTX 1080 z wymuszoną aktualizacją do Windows 11. Ryzen 3600 MHz dopiero czeka na swoją kolej. Z 3-4 lata będę z niego korzystał na zmianę z Mini M4.

i7-4790K i GTX 1080 wystarczają do prawie wszystkich gier, które mam.