Skocz do zawartości

Przebudowa komputera przy obecnych cenach RAM - upgrade na LGA 1700 przy 4070 Super

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Dirian napisał(a):

Jak ogranicza to głównie w grach co siedzą mocno na CPU, jakieś strzelanki multiplayer, wybrane strategie, czy jakieś MMO w stylu WoW-a. W reszcie gier raczej szczególnie nie ogranicza, w końcu 11400 ze zdjetymi limitami jest niewiele wolniejszy od Ryzena 5 5600 / i5 12400.

Typowo pod gierki to raczej bym takiej przesiadki nie robil bo skok wydajnosci bedzie, ale nie jakis wielki. Myslalem, ze bardziej pod prace potrzebujesz wydajniejszy CPU.

Jeszcze do niedawna bym potrzebował głównie pod prace ale branża 3D jest coraz mocniej żarta przez AI i zleceń jak kot napłakał, na szczęście to side-job.. 

Opublikowano

No to pod gierki moim zdaniem taki przeskok nie ma wielkiego sensu, chyba ze jak pisalem grasz glownie w gry co mocno na CPU siedza, ale wtedy to raczej szukałbym czegoś z "k", może używka i5 13600k w dobrej cenie jakby sie udało dorwac. Przy nim nie trzeba tak kombinowac bo az tak sie nie grzeje jak 14600K, montowalem kilka sztuk na B660 / B760 i z dobrym chlodzeniem (najczesciej jakies AIO) nigdy problemow nie bylo z temperaturami.

Opublikowano
16 godzin temu, Dirian napisał(a):

może używka i5 13600k w dobrej cenie jakby sie udało dorwac. Przy nim nie trzeba tak kombinowac bo az tak sie nie grzeje jak 14600K

To są bliźniacze procesory, natomiast problem z grzaniem, mają głównie Ci co "podkręcają" (ściągają lub mają domyślnie ściągnięte limity mocy choćby). Poza tym kupno używanego 13600K to duże ryzyko, że będzie znacznie zdegradowany (poprawione BIOS pojawiły się stosunkowo niedawno i generalnie nie wiadomo jak kto użytkował takiego 13600K - zwykle źle).

• Like 1
  • Upvote 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Podjazd do tej apteki było możliwy jedynie przez przejście plus te małe stragany. Parkowałem tu gdzie stoją auta na zdjęciu z dostawą do apteki. Utrzymanie łańcucha temperatur, przepisy, niektóre produkty pod ciągłą kontrolą. Nie mogliśmy sobie od tak stawać na środku miasta i na piechotę wszędzie dostarczać. Dzień po dniu 15kt i mamy 30. Nie trzeba być wariatem drogowym, aby kwity zatrzymali naprawdę 😉 Ale to dłuższy temat przechodzący w kłótnie między komendą w Siedlcach a komendą w Lublinie, którzy stanęli po mojej stronie. Koniec końców bardziej opłacało mi się na nowo podejść do egzaminu niż kierować sprawę do sądu i walczyć latami. 
    • Ale pierwszy kwiecień już był  Dlaczego, co się dzieje ?
    • Miałem coś podobnego z jednym obozem, trafiłem samemu, i w zadaniach miałem go odhaczonego ale nie skończonego... potem zrobiłem questa i teraz nawet specjalnie sprawdziłem, działa jest zrobiony. Przy okazji podczas przeglądania zadań coś innego podobnego mi się pojawiło i też zapewne muszę wziąć questa od NPCa by to zakończyć. Zadanie jakby się resetowało i musiałem od nowa ich wytłuc.  Nie ma tu zbugowanego zadania.   Aktualnie siedzę w otchłani.   
    • Podobno właśnie tyle łącznie trafia na rynek co roku w Polsce i już właśnie mowa o wszystkich rodzajach butelek PET, także tych, które do systemu nie należą.   @Fatality na podstawie tego kontynuując, spośród wszystkich takich butelek, bez systemu kaucyjnego w ogóle do recyklingu wracało między 45 a 50% butelek PET. Czyli spośród wszystkich butelek PET małych i dużych średnio wracało 48% w ogóle jako frakcja wydzielona, reszta trafiała do niewłaściwych pojemników i innych śmieci. Czyli odzyskiwano około 6 mld z tych 12 mld. Natomiast około 37% wracało do obiegu jako rPET czyli recyklat, który można było wykorzystać w przemyśle spożywczym do ponownej produkcji opakowań. Te 37% to szacunkowy realny wskaźnik recyklingu połączony z ilością produkowanego rPET produkowanego w Polsce. System kaucyjny ma za zadanie zamknąć obieg podstawowych opakowań z PET by zwiększyć % odzysku jako rPET. Te opakowania PET które objęto obecnie kaucją stanowią nawet 90% całego wolumenu butelek PET. Zatem jeżeli na starcie systemu osiągnięto 78% zbiórki opakowań PET, to i tak jest bardzo dobry wynik, który podwaja ilość zebranego surowca (w porównaniu do dotychczasowego poziomu) do produkcji rPET.     
    • W obecnych czasach prawko bardzo łatwo stracić, kiedyś trzeba było się mocno postarać. Ale gratuluje takiej kolekcji Audi. Osobiście wolę A6 C6 w sedanie niż w kombi, co do 1.8T jako użytkownik - nie pchaj się powyżej 250 KM, nie warto.   
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...