Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Myślę którą z kart zakupić do poniższego zestawu. Dostałem bon na 2k do xkom. Mogę dolozyc z 7 stówek do tego ale wiem że będę potrzebował nowego zasilacza.

Oczywiście w przyszłości chce rozwijać jednostke o płytę, ram i tak dalej.

Jakie są wasze rady?

FB_IMG_1764624147409.jpg

Opublikowano

Wydajność w rasteryzacji bardzo zbliżona, w RT (jeżeli ci na tym zależy) 5060Ti będzie znacznie lepsza, 9060XT kupisz też nieco taniej, ogólnie jak możesz wydać 2tys to lepszym wyborem będzie 5060ti 16gb.

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Wydajność w rasteryzacji bardzo zbliżona, w RT (jeżeli ci na tym zależy) 5060Ti będzie znacznie lepsza, 9060XT kupisz też nieco taniej, ogólnie jak możesz wydać 2tys to lepszym wyborem będzie 5060ti 16gb.

Tylko to jest B450 więc PCI 3.0 Nie wiem czy bym jednak jakiegoś taniego 9060XT nie poszukał i drugiego zestawu 2x8 ramu.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Grolshek napisał(a):

Tylko to jest B450 więc PCI 3.0 Nie wiem czy bym jednak jakiegoś taniego 9060XT nie poszukał i drugiego zestawu 2x8 ramu.

Właśnie też mi bardziej polecali trgo radeona do tego zestawu i zamowilem już od sapphire nitro + i do tego zasilacz 1000W od endorfy na promce na 450zl. I nie wiem czy zmieniac zamówienie na rtxa czy też nie

Opublikowano (edytowane)

Ten vero 500w normalnie wystarczy do 9060xt w połączeniu z r5 5600 niepotrzebnie kupowałeś nowy, lepiej było zainwestować w drugi zestaw 2x8 o czym Grolshek wspomniał :thumbup: więc jak chcesz dokonać jakiś zmian to zrezygnuj z nowego psu i kup do tego radka ram ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Send1N napisał(a):

Ten vero 500w normalnie wystarczy do 9060xt w połączeniu z r5 5600 niepotrzebnie kupowałeś nowy, lepiej było zainwestować w drugi zestaw 2x8 o czym Grolshek wspomniał :thumbup: więc jak chcesz dokonać jakiś zmian to zrezygnuj z nowego psu i kup do tego radka ram ;) 

Pytałem na fb właśnie na grupach i że będzie slaby także brałem 1000w już na przyszłość, a jeśli chodzi o ram to musi być identyczny tak? Bo nie mogę znaleźć już nigdzie od team group, czy aby mhz i cl musi się zgadzać?

Opublikowano

Jak ten vero ma na linii 12v 492w jakim cudem może być za słaby? :E 9060xt 160w + ten ryzen w grach z 80w + reszta sprzętu i w grach pobór będzie w okolicy 300w więc zostaje jeszcze spory zapas mocy... nie musi być identyczny ale będzie zapewne jeszcze większy problem aby to ustabilizować. Przy 4 modułach w większości przypadków trzeba pogrzebać w ustawieniach bo xmp nie chce być stabilne nawet jak dokupisz te same a co dopiero przy różnych ;) 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Send1N napisał(a):

Jak ten vero ma na linii 12v 492w jakim cudem może być za słaby? :E 9060xt 160w + ten ryzen w grach z 80w + reszta sprzętu i w grach pobór będzie w okolicy 300w więc zostaje jeszcze spory zapas mocy... nie musi być identyczny ale będzie zapewne jeszcze większy problem aby to ustabilizować. Przy 4 modułach w większości przypadków trzeba pogrzebać w ustawieniach bo xmp nie chce być stabilne nawet jak dokupisz te same a co dopiero przy różnych ;) 

A nie lepiej się wstrzymać z ramem az sie ceny uspokoja I kupić jakies mocniejsze? Kiedyś te ceny muszą spaść 😅

Opublikowano

Dobra panowie załóżmy że na ugrade tego zestawu mamy 2.5k zł, jakie macie pomysły, bo ja już 2 dzien oglądam te benchmarki i myślę którą karta a tak naprawde której bym nie wzial będzie lux. 

Opublikowano (edytowane)

9060xt od saphire bierze 180W ( 20W więcej niż inne ) ale to i tak mniej niż takie 6700xt, też miałem 5600 i taki zestaw nie bierze nawet 300W cały, tak jak ci chłopaki piszą, z paluszkiem w pupce

kup sobie kartę, z pamięciami się wstrzymaj, nitro świetny wybór, jedynie to że xkom przepłacone, ale jak mus tam to mus

nitro+9600 z 7600, zobacz ile bierze cały zestaw przy obciążeniu, dośc realny pomiar bo z UPSa, nie programowy, tylko jak z gniazdka:

7600 9600xt.jpg

Edytowane przez miro
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, miro napisał(a):

9060xt od saphire bierze 180W ( 20W więcej niż inne ) ale to i tak mniej niż takie 6700xt, też miałem 5600 i taki zestaw nie bierze nawet 300W cały, tak jak ci chłopaki piszą, z paluszkiem w pupce

kup sobie kartę, z pamięciami się wstrzymaj, nitro świetny wybór, jedynie to że xkom przepłacone, ale jak mus tam to mus

To może w te miejsce jakąś obudowa bo ogólnie mam na procku fere 3 czy tam 5 i się nie zamyka xD myślałem nad endorfy ventum  200

• Haha 1
Opublikowano

zawsze możesz wziąć jakąś tańszą wersję 9600xt, generalnie one wszystkie są dość chłodne i ciche

wtedy nawet z obudową jakąś byś się pewnie zmieścił w tych 2K

nitro+ w x-kom obecnie to zdzierstwo okropne.. nawet steel legend to 200zł mniej..

obudowa to np 300 air, wszystko ci się zmieści, chłodno będzie, ale to już muszi sam co ci pasuje, co chcesz mieć itd itp