Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam
mój sprzęt

ryzen 7 5700x3d

rtx 4070ti super inno3d

msi b550 a-pro

32 gb ram
seasonic focus gx 850
mam taki problem że nie które gry nie właczaja mi się na windows 11 w tej chwili taką grą jest steelrising 
po kliknięciu graj nic sie nie dzieje nie wyskakuje żaden błąd itd poprostu jest wyszarzony przycisk a po paru sekundach można go włączyć normalnie
mam najnowsze sterowniki wszystkie aktualizacje
probowałęm odistalowac aktualizacje windowsa
wgrałem czystego windowsa
wyłaczałem pbo
wyłaczałem wszystkie antywirusy i zabezpieczenia windows
te gry co się nie uruchamiaja na windowsie uruchamiaja się na linuksie
czym to spowodowane oraz co mogę jeszcze zrobic sprawdzić by one działały?

Edytowane przez desspo
Opublikowano (edytowane)

Kolega miał problem z podobnymi objawami i się okazało, że stara gra korzystała ze starego systemu anti-cheat i nie dało się z tym nic zrobić, bo producent olał zrobienie łatki dla Win10. Na Win11 też był problem, ale tam od razu pierwsze sugerowane kroki (znalezione na forach w necie) pomogły. 

Pewnie jest jakiś problem z softem, a nie sprzętem. Może mocno pomóc... chatgpt

Tylko traktuj go jak detektywa. Podaj tyle info ile tylko możesz. Np. jakie trzy gry mają ten problem, bo może coś je łączy (np. właśnie system anti-cheat)

Przynajmniej do roku 2025 miał zasysane wszystkie wątki z reddita, a to spora kopalnia wiedzy o problemach tego typu.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

temat do zamkniecia
okazało sie że miałem zainstalowany system windows 11 home n a ta wersja nie posiada pakietów multimedialnym i microsoft zablokował możliwości pobrania tych pakietów na wersje home n
po formacie i zainstalowaniu windows 11 home wszystko jak narazie sie uruchamia

• Confused 1
Opublikowano
3 godziny temu, desspo napisał(a):

temat do zamkniecia
okazało sie że miałem zainstalowany system windows 11 home n a ta wersja nie posiada pakietów multimedialnym i microsoft zablokował możliwości pobrania tych pakietów na wersje home n
po formacie i zainstalowaniu windows 11 home wszystko jak narazie sie uruchamia

Ale jakie pakiety multimedialne? Może chodzi prędzej o visual basiki. To często do instalek gier jest dołączane.

https://www.techpowerup.com/download/visual-c-redistributable-runtime-package-all-in-one/

https://github.com/abbodi1406/vcredist

Opublikowano (edytowane)

Te Nki nie mają media playera itp. bo się Łunia nie zgodziła, bo zbyt monopolowo. ;)

O to pewnie chodziło. 

Tylko że takie rzeczy, jak kodeki to można doinstalować bez konieczności reinstalki systemu. Jakby gry nie chodziły na Nkach to by "trochę" ticketów z Europy leciało do supportów (różnych gier) ;) 

Edytowane przez VRman