Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Hard Reset napisał(a):

Używanie DLSS poniżej wersji 4 oraz FSR , mija się dla mnie z celem , za duże mydło na ekranie. Więc np AlanWake2, The Medium i na nvidii chyba nie obsługuję nowego DLSS , wiec bez grzebania i tak sie nie da.

Nie zawsze. W AlanWake 2 była bardzo dobra implementacja FSR2 bez mydła. Jedynie shimmering przeszkadzał. W ogóle to FSR rzadko kiedy robił mydło, raczej to była domena DLSS1-3, a obecnie role się odwróciły bo DLSS się wyostrzył i dodał shimmering, a FSR4 wygląda jak "mydło". Ciekawe co będzie w następnym odcinku :E

11 godzin temu, DrLecture napisał(a):

9070xt w końcu fajna karta AMD w zasadzie od 5700xt… tylko AMD za długo kisi jej potencjał przez fsr. Raz, że wciąż zbyt mało tytułów, dwa, że obecnie jak robią krok do przodu, dlss robi dwa. W jakiejś dłuższej perspektywie może jednak jeszcze pokazać pazur jeśli AMD w końcu się za to sensownie weźmie. Ja akurat zmieniłem na 5070ti z 9070, bo ile można czekać, miało być we wrześniu potem w listopadzie…

Z tą małą ilością tytułów to już tak zostanie na zawsze. Nikt nie będzie wracał do starych gier implementować FSR i to jest ten benefit który ma DLSS że on był wcześniej. Obecnie no to praktycznie każda gra debiutuje z FSR4. Chyba że mówisz o Redkamień no to on nie miał de fakto nadal premiery w całości... :heu: I to jest faktycznie problem bo FSR4 można sobie załadować optiscalerem a jeśli RR niet. A co ma powiedzieć Intel który chyba nie wie co to jest RR :E

Edytowane przez HappyLittleGamer
Opublikowano (edytowane)

@DrLecture gdy prawie 3 lata temu kupowałem 6950xt czytałem na jeszcze labie jakim to błędem jest bazowanie na rasterze , niecałe 2 lata później gdy kupowałem 9070xt też to czytałem, pewnie za kolejne 2 lata też to przeczytam, a raster nadal będzie "żył"  ;) 

Oczywiście nie ujmuję tu zielonym w kwestii upscalerów...ale na radeonach według wielu nie da się grać od przynajmniej rx5700xt którego miałem i czytałem te bzdury, dziś po 6 latach okazuje się że jednak ciągle się da  :D 

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, Krzysiak napisał(a):

ale na radeonach według wielu nie da się grać od przynajmniej rx5700xt którego miałem i czytałem te bzdury, dziś po 6 latach okazuje się że jednak ciągle się da  :D 

Ludzie sami ograniczenia sobie stwarzają. 
Dla niektórych nie ma innych telefonów jak apple iphone czy jedzenia jak wegańskie xD 

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Nie zawsze. W AlanWake 2 była bardzo dobra implementacja FSR2 bez mydła. Jedynie shimmering przeszkadzał. W ogóle to FSR rzadko kiedy robił mydło, raczej to była domena DLSS1-3,

Chyba żartujesz ;) wszystkie wersje fsr poniżej 4 to był dramat a co dopiero 2 :E dlss w starych wersjach dawał o niebo lepszy obraz niż fsr

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Oczywiście nie ujmuję tu zielonym w kwestii upscalerów...ale na radeonach według wielu nie da się grać od przynajmniej rx5700xt którego miałem i czytałem te bzdury, dziś po 6 latach okazuje się że jednak ciągle się da  :D 

To włącz Indianę na 5700XT :D

Da się grać oczywiście. Brzydko lub wolno ale tanio. Karty dla tych którzy się z tym godzą.

Edytowane przez Grolshek
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysiak napisał(a):

@Grolshekchodzi mi ogólnoe o Radeony a nie 5700xt ;) On był przykładem karty przy której już mi wmawiano że na Radeonach nie da się grać. 

Przed wyjściem Indiany to była kozak karta. Mieliśmy we dwóch z Młodym. Niestety wspaniała 1080Ti i też świetna 5700XT umarły. Natomiast 2060S do dziś włączę wszystko.

Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Chyba żartujesz ;) wszystkie wersje fsr poniżej 4 to był dramat a co dopiero 2 :E dlss w starych wersjach dawał o niebo lepszy obraz niż fsr

W porównaniu do innych gier to był w Alanie bardzo używalny ten FSR2. Z tym że jak deszcz padał w Nowym Yorku no to faktycznie trzeba było robić FSR Native bo było słabo, przez ten shimmering. I ogolnie to ja mam inną perspektywę, bo głównie grałem w Tarkova i DLSS2-3 robił takie mydło że dosłownie nie dało się na to patrzeć i to akurat nie tylko moja opinia bo nikt DLSS tam przez lata nie używal. Za to FSR był spoko to obraz pozostawał ostry. Potem wszedł FSR3 który znacznie polepszył sprawę a DLSS nadal podawał mydło.

Opublikowano

To ja nie widziałem jeszcze gry w którym fsr poniżej 4 wyglądał dobrze w takim razie :E wszędzie gdzie sprawdzałem była tragedia za to na dlss 3 obraz był przyzwoity przynajmniej w porównaniu do starych wersji fsr ;) 

Opublikowano

Doom Dark Ages musiałem sprawdzić, co to jest, bo w menu dla niepoznaki jest tylko FSR. DLSS3 miał takiego smeara (jakbym grał na starym VA a nie 144Hz IPS) że to się wyć chciało i grałem z FSR często, bo na 15 calach 1080p i tak gówno widać jeśli idzie o detale. Za to DLSS4 no proszę państwa, proszę państwa, to co najmniej przeskok jak z FSR3 na 4  

Opublikowano
9 godzin temu, HappyLittleGamer napisał(a):

DLSS2-3 robił takie mydło że dosłownie nie dało się na to patrzeć

To jest kwestia tylko tego, ile wyostrzenia zaaplikowali twórcy gry i nie ma nic wspólnego z jakąś rzekomą słabością DLSS 2/3 względem FSR 2 od strony ostrości.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Wyostrzenie można było sobie wrzucić we własnym zakresie ze sterownika czy reshade i przykładowo na dlss 3 była znacznie lepsza jakość obrazu niż na fsr 3, dla mnie wszystko poniżej fsr4 w przypadku amd było nieużywalne i jak tylko włączyłem testowo w jakimś tytule to za chwile to wyłączałem, za to na 2070S czy 3060Ti często korzystałem z dlss za czasów jak jeszcze się ogrywało więcej gier :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
13 godzin temu, Send1N napisał(a):

W AW2 aktualnie nie było wcale źle jak na FSR2 tylko tam trzeba było którąś z opcji na maxa, bo inaczej był taki shimering, że oczy piekły. Byłem tam 3000 lat temu gdy Nvidia przedstawiła RR a AMD musiało korzystać z defowego denoisera, który mordował wydajność na już zamordowanej karcie :E
 Do dziś skończyłem tylko ścieżkę Murzynki i pierdziele dalej. Goście z Remedy za dużo tripowali, że ukręcili taką historię. Do lasu na grzyby bym z nimi na pewno nie poszedł xD 

Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Wyostrzenie można było sobie wrzucić we własnym zakresie ze sterownika czy reshade i przykładowo na dlss 3 była znacznie lepsza jakość obrazu niż na fsr 3, dla mnie wszystko poniżej fsr4 w przypadku amd było nieużywalne i jak tylko włączyłem testowo w jakimś tytule to za chwile to wyłączałem, za to na 2070S czy 3060Ti często korzystałem z dlss za czasów jak jeszcze się ogrywało więcej gier :E 

Ja mam w drugim kompie 3060ti na monitirze 1080p i nie, tylko nie dlss. Jak się długo gra z dlss to oczy sie mogą przyzwyczaić, ale jak się wyłączy to jak by mi się wzrok naglę poprawił XD . Dlatego używa go córka, bo dla niej nie ma znaczenia %-)