Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Edit 2 : Dobra jednak OC działa 

Czyli założyłeś temat twierdząc że nie masz reakcji na podkręcanie bo po prostu nie widzisz różnicy w wydajności bez OSD w rogu ekranu podczas gry ;D a nie dlatego że faktycznie karta nie reaguje na zmiany w sofcie 

facepalm-really.gif

8 godzin temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

500 + na rdzeniu i wywala.

Zacznij od 300 jak będzie ok to będziesz podnosił delikatnie w górę najwyżej, +500 to najlepsze sztuki robią

• Like 1
  • Haha 5
  • Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Przeczytałem "nic nie mówią jeśli MASZ ustawione MAX" :E 

ok zaraz ogarne 

edit. max bez oc podczas gry i zaraz wstawię z OC czy będzie różnica.

Edit 2 : Dobra jednak OC działa ale najwidoczniej za mało żeby była różnica w grze :E drugi SS w grze po OC  (111% limit mocy max , + 300 mhz core clock i + 1500 mhz memory clock) a dam jeszcze więcej i zobacze :blant:

5080 max.gif

5080 max OC.gif

W 3DMark łatwiej byłoby ci po cyferkach zobaczyć wzrost wydajności, niż podczas grania. 

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

+500 to najlepsze sztuki robią

Tak 460 myślę bylo ok nie wywaliło w grze po 5 minutach w obciążających lokacjach więc chyba nie wywaliło by później :E

3 godziny temu, Doamdor napisał(a):

W 3DMark łatwiej byłoby ci po cyferkach zobaczyć wzrost wydajności, niż podczas grania. 

Co to za interes xD jak w 3dmarka sie nie gra.

3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Czyli założyłeś temat twierdząc że nie masz reakcji na podkręcanie bo po prostu nie widzisz różnicy w wydajności bez OSD w rogu ekranu podczas gry ;D a nie dlatego że faktycznie karta nie reaguje na zmiany w sofcie 

No raczej fps na osd wypada mieć włączony przy oc :p 

Możliwe ze silnik gry jest skopany jakoś ze oc nic nie daje? To jest wgl możliwe fizycznie? 

Wrócę dam 460 i 2300 2400 i czy wywali.

Jeśli widac w cpu z ze zegary idą do góry w max na nowych nastawach to nie ma problemu że potrzebna jest krzywa napięcia do ustawienia? 

Że ja nie znam osobiście nikogo kto robi oc uv i takie tam eeh :blant:

Edytowane przez Mistrz zakonu Paladynów
Opublikowano

Cały czas pitolisz o tym 3dmarku że się nie gra ale to był najszybszy sposób abyś sprawdził czy gpu score podskoczy i czy karta reaguje na zmiany w sofcie :E :boink:

fps miałeś włączony ale podgląd na taktowanie rdzenia gpu już nie skoro nie zauważyłeś wcześniej różnic w zegarze? ;) 

• Upvote 3
Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

fps miałeś włączony ale podgląd na taktowanie rdzenia gpu już nie skoro nie zauważyłeś wcześniej różnic w zegarze? ;) 

W sumie zapomniałem że afterburner ma na osd do ustawienia zegary to sprawdzę.

Porównywałem max wartości z gpu z ze byly większe po oc.

3 minuty temu, Send1N napisał(a):

Cały czas pitolisz o tym 3dmarku że się nie gra ale to był najszybszy sposób abyś sprawdził czy gpu score podskoczy i czy karta reaguje na zmiany w sofcie :E :boink:

Dobra zrobię :E

Opublikowano

Zacznijmy od pytania o rozdzielczość. O/C większe czy mniejsze ma przełożenie dopiero wtedy, kiedy obciążona jest odpowiednio karta graficzna. Jeżeli masz monitor 4k to najlepiej by to było widać właśnie w 4k, gdzie karta gra pierwsze skrzypce a nie np. proc, który w 1080p każde o/c zdławi. Podskoczy Ci tylko, i to pewnie wyraźnie, 1%, ale tego zwykle w fpsach nie widać tylko w płynności rozgrywki - gdzie przy 5080 i 1080p ta płynność i tak zwykle jest na wysokim poziomie :E 

Sam więc widzisz, że postępy oc, chcąc lub nie chcąc, weryfikuje się na syntetykach a dopiero później patrzy na wyniki z gier.

• Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Możliwe ze silnik gry jest skopany jakoś ze oc nic nie daje? To jest wgl możliwe fizycznie? 

Nie no, coś tam jednak daje.

Z oc 

Zrzutekranu2026-01-08094326.thumb.png.5ee95de1e1abfd7f0e8e39b8276ae48b.png

Tu bez oc

Zrzutekranu2026-01-08094452.thumb.png.717c35f598dde27ac9795b757893394a.png

• Like 1
  • Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Pablloo napisał(a):

Z oc 

Tu bez oc

Może dlatego że masz 3440x1440 a ja mam 2560x1440?

Też planuję kupno UW ale w połowie lutego jak wyjdą nowe oledy asus i msi 5 gen 3440x1440 QD oled do sklepów.

2 godziny temu, Keleris napisał(a):

Jak patrzę na zrzut z gpu-z to w sumie nie dziwię się że nie widać różnicy w danej grze bo nawet bez OC karta często gęsto nie idzie na 100% użycia.

Bo SS jest 2-3 sek po zminimalizowaniu, w grze afterburner pokazuje 95-99% zużycia gpu.

Opublikowano (edytowane)

U mnie na 5080 FE uderza w limit na bazowym zegarze przy 450 więc zbity do 420, pamięci idą +2000 i nie znam jeszcze sufitu ale póki co zostawiłem

Tu masz wynik w 3d marku jeśli będziesz sobie chciał porównać poźniej, mamy bardzo podobny hardware

nomad+420+2000.jpg

timespy+420+2000.jpg

Edytowane przez Marvf
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, j4z napisał(a):

A low 0.1%?

Zrzutekranu2026-01-08220037.png.ac5be1cab8e087892ec7aa947e2d5aa9.pngZrzutekranu2026-01-08215826.png.a43cbe0bc3cad5c68fb58f0101b46525.png    Na ten max nie patrz 141 bo wszedłem niechcący do jaskini gdzie nic nie ma :E

Z ciekawości odpal ultra RT z DLAA i idż do tego lasu w nahantu obok kryjówki dla najemników albo bazar w kurast i pokaż fps ile masz na UW :E

Opublikowano (edytowane)

Wybacz, ale pluje (i nie posiadam na pc) na D4 i na wszystkie przyszłe odsłony. 

Widać różnice na lowach i użyciu karty. 

Akurat dla mnie lowy są mega ważne. :hihot:

Edytowane przez j4z
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@j4z

Tak się przyglądam i faktycznie w tych najbardziej dowalonych lokacjach gra chodzi płynniej mimo takiego samego fps głownego

pomyliłem cię z @Pablloo :wariat: z tym d4.

Dobra temat uważam za zamknięty, nie widzę sensu UV skoro na takim oc karta ma niecałe 65 stopni.

Rozumiem że do póki nie crashuje kompa to OC jest bezpieczne dla sprzętu? (w sumiej jak crashuje to i tak zeruje zegary) 

Opublikowano
12 godzin temu, Pablloo napisał(a):

Z oc 

Tu bez oc

Screenshot(12).thumb.png.536833c08bcd92863c9943722621179e.pngScreenshot(14).thumb.png.842374282ee8bda6b5590964e1ddb697.png

Do diablo polecam zaaplikować DLSS 4.5 M tutaj na powyzszych screenach wymakoswane wszystko DLAA vs DLSS Q. Gra nigdy nie wygladala lepiej. Działa tez nieźle, chociaz w kryptach vs na zewnatrz sa duze roznice FPS, tzw na quality jest z 350 a wejdziesz do krypty i spada do 240. 

• Like 1