Skocz do zawartości

Problemy z 1% low fps mam np fps który trzyma się 162 fps powiedzmy bo na tyle blokuje rtss, lub sterownikiem amd freesync włączony ale przez ogromne spadki czy to fps ogólnego średniego czy 1% low nie da się grać.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Macius napisał(a):

nie sprawdzałem bez limitu , teraz sprawdzałem na 6000 mhz + hwinfo patrzyłem to nie wyskakiwało niż żeby jakieś błędy wykrył jedynie co to 1% kurde niska bo np 60-70 fps miejscami albo 80-90 1% fps przy 140-162 fps to jednak spora przepaść dająca się w czucie mimo że wykres w miarę chyba płaski ? zaraz dam linka nie patrzeć na grę jestem pomidorem :hihot:

Tu filmik mniej więcej 1% stoi poniżej 90-100 fps zazwyczaj a czasem nawet bliżej 60-70 fps 1% low 

Jak dla mnie jakieś tragedii z 1%low nie ma. Czasami obniżenie jakichś detali w grze pomaga. No i zobacz bez blokady 162FPS czy nie wzrośnie też 1%low. 

Zobacz tu , tak to się grać nie da :hihot:.

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano
6 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Jak dla mnie jakieś tragedii z 1%low nie ma. Czasami obniżenie jakichś detali w grze pomaga. No i zobacz bez blokady 162FPS czy nie wzrośnie też 1%low. 

Tu to życie sobie żarty robi z chłopa :boink:

Opublikowano
5 minut temu, Hard Reset napisał(a):

A i widzę na tym filmiku że grze można wybrać Vulcan , DX12. Zmień i sprawdz.

Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

@Macius Zacznijmy od tego, czy Ty faktycznie widzisz te przycinki na ekranie i czujesz podczas grania czy po prostu, patrzysz na cyferki i te wydają ci się za niskie i stąd problem

Czuje nawet jak nie widzę wykresu to czuje wiec wątpię że to kwestia psychologiczna 

1 minutę temu, Hard Reset napisał(a):

A i widzę na tym filmiku że grze można wybrać Vulcan , DX12. Zmień i sprawdz.

Masz tylko dx 11 i 12 na 12 ścierwi jak nwm ogólnie właśnie zmieniłem na freesync off, vsync off i limit fps też off 1% się nie zmieniła okolice 100 fps przy 170-180 fps nie wydają się na płynne czuć to po prostu w grze brat patrzył też mówił że czuje 

Opublikowano

Ale jesteś świadomy tego że raportowaną wartość 1% LOW która tak uprzykrza życie wielu osobom można o kant :dupa: rozbić? :E próbowałeś zamknąć całkowicie afterburner razem z RTSS tak aby nic nie ingerowało w api gry i bez tego typu softu w tle też czujesz te ścinki których na filmiku który wrzuciłeś swoją drogą nie widać? :P 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

O ile ktoś nie ma wrodzonej wady, a ma monitor radzący sobie dobrze z ruchem, spadki będą odczuwalne przez każdego. 

Może odpal jakąś inną starszą grę, która słynie z dobrego i stabilnego framerate'u i zobacz czy tam też będą problemy. Edit: w sensie spróbuj np. zablokować 120fps. Przy tylu spokojnie będzie wiadomo, że coś nie tak, jeśli na 2x gorszym sprzęcie z takimi samymi ustawieniami komuś nie spadało wcale u Ciebie będzie spadać. 

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Send1N napisał(a):

Ale jesteś świadomy tego że raportowaną wartość 1% LOW która tak uprzykrza życie wielu osobom można o kant :dupa: rozbić? :E próbowałeś zamknąć całkowicie afterburner razem z RTSS tak aby nic nie ingerowało w api gry i bez tego typu softu w tle też czujesz te ścinki których na filmiku który wrzuciłeś swoją drogą nie widać? :P 

Sam miałem taki przypadek, że monitoring i ogólnie MSI w premierowym KCD2 mi bruździł i stutter był prze okrutny, dopiero całkowite wyłączenie MSI zlikwidowało problem, jak ręką odjąć stutter zniknął. 

Po jakimś czasie już nie było tego problemu, ale nie wiem czy to po aktualizacji gry czy MSI. Swoją drogą z softami i na intelu mi się zdarzały problemy, konkretnie właśnie z MSI w np. Forzie Horizon w określonej wersji gry.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, VRman napisał(a):

O ile ktoś nie ma wrodzonej wady, a ma monitor radzący sobie dobrze z ruchem, spadki będą odczuwalne przez każdego. 

Może odpal jakąś inną starszą grę, która słynie z dobrego i stabilnego framerate'u i zobacz czy tam też będą problemy. Edit: w sensie spróbuj np. zablokować 120fps. Przy tylu spokojnie będzie wiadomo, że coś nie tak, jeśli na 2x gorszym sprzęcie z takimi samymi ustawieniami komuś nie spadało wcale u Ciebie będzie spadać. 

No teraz odblokowałem licznik i wyłączyłem freesync go 150-180 fps ok i ten sam 1% low 

Opublikowano

Może nie do końca poprawnie jest skonfigurowany freesync. To tez może powodowac wrazenie "scinek".
Sproboj wylaczyc tez SAM w sterowniku AMD , albo zrobic mu taki ala reset. Wylaczyc, reset kompa, wlaczyc reset kompa.

Opublikowano
4 minuty temu, Nex1M napisał(a):

Może nie do końca poprawnie jest skonfigurowany freesync. To tez może powodowac wrazenie "scinek".
Sproboj wylaczyc tez SAM w sterowniku AMD , albo zrobic mu taki ala reset. Wylaczyc, reset kompa, wlaczyc reset kompa.

1% jak jest bliżej i ma mniejsze spadki jest ok bo nie czuc ale różnica 60-80 fps 1% jest wyczuwalna przy 160 fps 

A  czasem i większa

Na 120fps zablokowanych jest lepiej bo mniejsza różnica względem głównego fps ale teraz włączyłem dc 1% to 50-80 fps + ścina co chwile 

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, sideband napisał(a):

W zarządzaniu energii wbił by procek leciał pełnym mnożniku i tyle.

No nie tyle bo oprócz ustawienia minimalnego stanu CPU na 100%, w biosie potrzeba wyłączyć Speed Shift.

Edytowane przez toska78