Skocz do zawartości

Problemy z 1% low fps mam np fps który trzyma się 162 fps powiedzmy bo na tyle blokuje rtss, lub sterownikiem amd freesync włączony ale przez ogromne spadki czy to fps ogólnego średniego czy 1% low nie da się grać.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

@Maciusza dużo rozkminiasz a za mało robisz :E No na logikę jeśli u mnie było 140fps a grało się jakby było 40, po włączeniu tego nagle gra się jakby było 140 to problemem był stutter wywołany przez tę opcję ;) 

Mam wrażenie że nic nie robi tylko narzeka ;D

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, Macius napisał(a):

Robię przełączyłem z Disabled i nie widzę różnicy 

Z uefi do amd nie pomogę bo od dawna żyje w świecie intela. 

Ale pisałem czy masz zmieniony porfil zasilania, czy włączyłeś afmf2.1 i echo,  więc szkoda strzępić ryja w tym wątku %-)

Opublikowano
Teraz, Krzysiak napisał(a):

Nawet w walhalla?

U mnie z niegrywalnego stutteru zrobiła się idealna płynność.

A gdzie miałeś stuttering tylko Valhalla? U mnie było zazwyczaj w każdej grze mniej bądź bardziej Valhalli nie pobrałem na ten dysk bo testowałem wt i jest ok pobiore po pracy i ci powiem czy coś się zmieniło wcześniej było git do momentu jak nie było jakieś walki z większa ilością postaci czy też większych lokacji wtedy było zacięcie i wyrzucało z gry a tak to stuttering co jakiś czas zmroziło

4 minuty temu, Hard Reset napisał(a):

Z uefi do amd nie pomogę bo od dawna żyje w świecie intela. 

Ale pisałem czy masz zmieniony porfil zasilania, czy włączyłeś afmf2.1 i echo,  więc szkoda strzępić ryja w tym wątku %-)

Afmf2.1 nic nie zmieniło dodało tylko opóźnienie zmiana na wydajność podobnie jak zróżnicowany działa zminimalizowalem stuttering 1% fps  jedynie nie chce podskoczyć pewnie sprzętowo lub software dalej coś mam ustawione źle 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Macius napisał(a):

zminimalizowalem stuttering 1% fps  jedynie nie chce podskoczyć

Czy Ty w ogóle wiesz, co to są te lowy?

PS Bardzo Cię proszę, używaj interpunkcji.

Edytowane przez j4z
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, j4z napisał(a):

Na lowy nie patrz, jeżeli nie widzisz okiem na ekranie spadków płynności. A czym mierzysz te lowy w ogóle? 

CapframeX kiedyś miałem MSI Afterburner, ale  mniej intuicyjny według mnie. 

Opublikowano (edytowane)

Ponoć programy przekłamują, choć ja używam osd z afterburner i jak nie ma spadków na ekranie, lowy 0,1% są sztywniutko. Jeżeli jakoś mocno nie spadną, też nie zawsze moje oko wychwyci. 1% już nie mierze. 

Pograłem wczoraj w GTA5 enhanced i jak na razie jest ok. Zawsze było w miarę, ale raz na jakiś czas ścięło. 

Dzisiaj postaram się odpalić WRC, które na PS5 chodziło bezbłędnie, a jak odpaliłem na PC, się załamałem. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano
4 minuty temu, j4z napisał(a):

Ponoć programy przekłamują, choć ja używam osd z afterburner i jak nie ma spadków na ekranie, lowy 0,1% są sztywniutko. Jeżeli jakoś mocno nie spadną, też nie zawsze moje oko wychwyci. 1% już nie mierze. 

Pograłem wczoraj w GTA5 i jak na razie jest ok. Zawsze było w miarę, ale raz na jakiś czas ścięło. 

Dzisiaj postaram się odpalić WRC, które na PS5 chodziło bezbłędnie, a jak odpaliłem na PC, się załamałem. 

Masz 120hz monitor że 116 zablokowane? No wydaje się mega płynnie. 

Opublikowano

Lowy są od tego żeby być niżej inaczej by się tak nie nazywały. Każda klatka jest renderowana co kilka ms, prawie zawsze będą jakieś wahania.

Jak są duże to wtedy jesteśmy w stanie wychwycić okiem po prostu.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja robiłem jakiś czas temu kilka testów z CapxFrame, był to CS2 i BF6, w CS miałem sporo FPSów, a pokazywało mi 1%low fps w zależności od trybu,

dla przykładu mam DM: prawie idealny wykres

image.thumb.png.91da786837baf7d21dbf2d1221d5efca.png

Tutaj mam mapę z warsztatu, strzelanie do Botów: wszystkie skoki to zmiany broni, pozycji itd. to skoki na wykresie:

image.thumb.png.b756c334837fabcfb96be4ee7ab79364.png

W BF6 jest jeszcze inaczej, bo po śmierci FPSy spadają do równych 100, tak jak w lobby/ chociaż nakładka steam pokazywała mi kilkadziesiąt

image.thumb.png.8328ecb9d498e11f32a693068056cbec.png

Edytowane przez matakujce
Opublikowano

Nie gram w BFa, ale w wielu gierkach online po śmierci czy coś jak wyskakują wtedy dodatkowe okienka, gra przemiela i wtedy pojawiają się duże wahania fps.

Jak się posiłkować softem w szukaniu problemów i mierzenie to mierzyć na czystym gameplau tylko.

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, matakujce napisał(a):

Ja robiłem jakiś czas temu kilka testów z CapxFrame, 

No to jesteś rekordzistą. Takiego statteru (prawie 23s na środkowym zrzucie) jeszcze nigdzie nie widziałem. Sprawdzałeś też przy Game Mode on?

Opublikowano
3 minuty temu, toska78 napisał(a):

No to jesteś rekordzistą. Takiego statteru (prawie 23s na środkowym zrzucie) jeszcze nigdzie nie widziałem. Sprawdzałeś też przy Game Mode on?

Nie, ogólnie chyba specyfika mapy warsztatowej, generalnie w żadnej grze nie odczułem żeby rwało obraz albo coś było nie tak. Game Mode mam na OFF 

Opublikowano

Jestem po 3-4h testowania c-state na Enabled i Disabled. Wniosek opcja wyłączona działa znacznie lepiej nie wiem dlaczego. Przy włączonej tej opcji jakby gra łapała większe zadyszki + spadek o 1-2 fps powodował zamrożenie obrazu.