Skocz do zawartości

Zmiana karty Radeon na Radeon a sterowniki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, w sumie nic nie musisz robić, ale zalecane użycie chociaż czysta instalacja w adrenaline i przeinstalować dla spokoju albo użyć ddu. Ja zmieniałem rx7900gre na RX9070XT włożyłem nową kartę i wszystko działało od razu.

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano (edytowane)

Otóż niekoniecznie będzie działać. Tzn. karta będzie działać, ale panel kontrolny Adrenalin nie. RDNA3 i RDNA4 mają inne dostępne opcje w panelu, głównie związane z bajerami z FSR Redstone. Wystarczy przeinstalować. Z autopsji.

Dotyczy 25.12.1.

Edytowane przez Lypton
Opublikowano

Osobiście uważam, że najlepiej użyć DDU, mimo wszystko zmiana z RDNA 3 > 4.

Usuń sterowniki za pomocą DDU jak masz podpiętą starą kartę jeszcze, potem włóż kartę nową i zainstaluj sterowniki.

Opublikowano

W większości przypadków po zmianie karty graficznej na lepszą nie trzeba od nowa reinstalować sterowników. Lepiej po wymianie jest zaktualizować bo kiedyś kilka lat temu kupiłem nową kartę to często podczas grania były błędy i wraz z kolejnymi aktualizacji nie było już problemu. W przypadku bardzo starych sterowników które nie działają na nowych kartach system powinien się przełączyć na sterownik od Microsoftu i jak się zainstaluje sterowniki do nowej karty to instalator sam powinien informować że musi odinstalować poprzednie wersje sterowników zanim zainstaluje nowe.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Krystian03 napisał(a):

W większości przypadków po zmianie karty graficznej na lepszą nie trzeba od nowa reinstalować sterowników. Lepiej po wymianie jest zaktualizować bo kiedyś kilka lat temu kupiłem nową kartę to często podczas grania były błędy i wraz z kolejnymi aktualizacji nie było już problemu. W przypadku bardzo starych sterowników które nie działają na nowych kartach system powinien się przełączyć na sterownik od Microsoftu i jak się zainstaluje sterowniki do nowej karty to instalator sam powinien informować że musi odinstalować poprzednie wersje sterowników zanim zainstaluje nowe.

Ważne na jakich sterownikach kolega siedzi , bo jak na starych np z przed roku a nie 25.12.1 to przesiadka na nowszą kartę może stworzyć problemy .

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano (edytowane)

żadnych windowsowych

albo instalujesz nowe na stare, z doświadczenia, mogą, nie muszą wyjść schody, np z oc cpu jeśli mamy ryzena, tak jest taka zakładka w adrenaline ( nie każdy ją ma )  szerzej opisane, dyskusja w wątku zbiorczym..

1. pobierasz na dysk ddu

2. pobierasz na dysk najnowsze adrenaline

3. odpinasz net

4. wchodzisz w tryb awaryjny

- uruchamiasz DDU i kasujesz wszsytko dotyczące GPU

5. uruchamiasz windows ( cały czas odpięty net ) , właśnie po to żeby windows nie zainstalował/pobrał swoich

6. instalujesz pobrane wczesniej ( pkt2 )  sterowniki

- zapewne system się przeładuje

- możesz podpiąć net, tyle

Edytowane przez miro
  • Upvote 2
Opublikowano

wąż jest z biedronki za 15 zl, na zwykle USB, wychodzi na zewnątrz najniższym śledziem ;-)

a co do krzywej fery - tak mnie też to denerwuje, wiec juz mam zamówione coś nowego ;-) ale bez przesady, to CPU 65W (r7 7700). 

dziekuje wam za pomoc.