Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, mam pewien problem w grach, dzieje się to nawet w Roblox, gdzie ten komputer powinien śmigać jak głupi, w ETS 2 to samo mam. Ale do rzeczy. Podczas grania co kilkadziesiąt, czasem częściej sekund pojawiają się takie ''ścinki obrazu i utraty płynności na sekundę, jak gra muzyka w grze to z lekkim przycięciem muzyki czasem nawet. Sterowniki Nvidia zaktualizowane, od systemu mam powyłączane aktualizacje, ale czy to tego wina może być? Specyfikacja: RTX 5060 16GB, AMD Ryzen 5 7500F, 32 GB Ram, dysk 1 TB, komputer jest nowy złożony w lipcu, dodaje fotkę z SS podczas gry w ETS jak wyglądają mniej więcej temperatury z zakładki Nvidia. Ktoś podpowie czego to wina i co zrobić mam, albo jakich jeszcze informacji udzielić do pomocy?32.thumb.png.792fdaa90de64e05276a4c689ed0c867.png

Edytowane przez gruber99
Opublikowano (edytowane)

Okej, nie wiem czy to dobrze zrobiłem, jak coś to mówcie i postaram sie poprawić. Pograłem koło 25min w ETS 2. Pare ścinek wyczułem. Choć mam wrażenie, że lepiej niż wczoraj, bo zdarzyły sie dziś w odstępie może kilku minut, ale no wysyłam te logi do sprawdzenia.  
Edit, bo patrze tak w menadżerze zadań i znowu mam prędkość 4800 mt/s, choć przestawiałem w lipcu na 6000 mts/, czy to samo z siebie mogło się przestawić i tu jest cały szkopuł i znowu czeka wizyta w bios mnie?

hw log.zip

Edytowane przez gruber99
Opublikowano
7 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Mogło się samo przestawić i jest to normalne. Jeśli przy 6000MT trenowanie ramu się nie powiodło to za którymś razem BIOS zrzuci ustawienia do najniższych stabilnych (tzw tryb JEDEC).

I tak co jakiś czas bede zmuszony to przestawiać?

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Jeśli przy 6000MT trenowanie ramu się nie powiodło to za którymś razem BIOS zrzuci ustawienia do najniższych stabilnych (tzw tryb JEDEC).

To raczej nie zrzuca do "najniższych stabilnych" tylko po prostu wyłącza XMP. ... a że kolega ma tak nisko taktowany profil JEDEC w swoich pamięciach, to zrzuca do 4800 MT/s (gdyby miał wyższy profil JEDEC w SPD RAM, to przy tym Ryzen 7500F by zrzucał do 5200 MT/)

18 minut temu, gruber99 napisał(a):

I tak co jakiś czas bede zmuszony to przestawiać?

Może natrafia na niestabilność. Jak masz RAM podkręcony do 6000 MT/s, to obniż OC do 5800, lub innego 5600 - może jak złapie pełną stabilność, to nie będzie zrzucał.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

A te logi i parametry pod obciążeniem okej są? ;) 

No i dalej niestety te takie przycinki zdarzają się, jak i w ETS 2, tak i w FS22, co mogę zatem jeszcze zrobić, by to zniwelować? Grzebać w BIOSIE i w tych PCI?

Opublikowano (edytowane)

Wyłącz wszystkie dodatki od  Nvidi typu skalowanie, input lag, i inne wodotryski itp. I sprawdź. Pobaw  się synchronizacją monitora włacz / wyłącz lub ustaw na dana wartość jeżeli monitor ma 144 Hz zablokuj na dokładnie tyle, ewentualnie jak masz MSI Afterburner oniż fps  o 2 klatki do 142. Analogicznie z niższymi częstotliwościami. Bo widzę że masz 166 fpsów wiec jeżeli monitor obsługuje tylko 144 Hz mogą od czasu do czasu pojawiać się przeskoki wszystko zależy od synchronizacji. 

Edytowane przez shakal84