Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A na 4k dam znać  jak będę miał dostęp do oleda bo na razie jest okupowany przez rodzinę ;-)

Spodziewałem się, że cudów nie będzie, ale w 2k, w 4k uwierzcie jest i przepaść.

Edytowane przez RadekRak
  • Like 1
Opublikowano

@Fenrir_14

Interesuje mnie bardziej wydajność bez DLSS i fg. Lub z DLSS quality bez fg.

No ale z tego co ty piszesz już jasno wynika że będzie problem aby osiągnąć nawet 60 FPS bez fg nawet z DLSS q z fg już powinno być powyżej. Oczywiście piszę o maksymalnych detalach, wyższych od overdrive. 

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

@Fenrir_14

Interesuje mnie bardziej wydajność bez DLSS i fg. Lub z DLSS quality bez fg.

No ale z tego co ty piszesz już jasno wynika że będzie problem aby osiągnąć nawet 60 FPS bez fg nawet z DLSS q z fg już powinno być powyżej. Oczywiście piszę o maksymalnych detalach, wyższych od overdrive. 

No w 4k z patch tracing bez dlss i bez frame generator X2 to tak. Tu już 5090 potrzeba, ale po co? Czy Ja na tym zarabiam, żyje z tego? Nie. Jeśli bym z tego żył to i 3 bym kupił jeśli była by taka potrzeba.

Opublikowano

Ale jak autor zadowolony to najważniejsze.

W 1440p to 70 Ti jeszcze jako tako sobie radzi, wiec 5080 do tej rozdziałki jest spoko.

Różnica miedzy 70 Ti a 80 w 4K będzie taka ze podniesiesz DLSS z balanced na quality, możesz użyć MFGx3/x4 (niedługo x6 dynamic) i masz 4GB pamięci więcej.

Czuć niedosyt.

Opublikowano

Na dzień dzisiejszy 5070Ti to jest najsensowniejsza opcja do GRANIA. Piszę to bo mam lub miałem wszystkie 3 karty od 70Ti w górę. 

5090 nie jest zupełnie opłacalny - no może w sytuacji gdy musisz spieniezyć kapitał a resztę sprzętu masz w topce i faktycznie Cię to jara. Ale w cenie 5090 kupujesz top proca, top płytę, bardzo dobrą 5070Ti, Oleda w ultrawide i jeszcze zostanie na jakieś pierdoły. 

5080 jak trafisz w cenie 5500 jakiegoś TUF'a albo Trio to jest spoko zakup ale dzisiaj to raczej fikcja :/

• Upvote 1
Opublikowano

Gdyby 5080 miała wydajnosc 4090 + 10% na stock, było 24GB pamięci to i za 7 kola bym był w stanie kupić tam jakiegoś TUF'a czy innego Astrala... a tak, smuteczek.

Nie chce moich pieniedzy Nvidia to nie. Trudno.

Az mi się przypominają czasy Turinga gdzie wtedy tez nie było karty która by mnie zainteresowała jako upgrade.

Ostatnio testowałem DLSS Performance/Ultra performance i biorąc pod uwagę ich jakość z tranformerem v2 posiedzę chyba na tej mojej 70 Ti jeszcze trochę czasu. :D 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Gdyby 5080 miała wydajnosc 4090 + 10% na stock, było 24GB pamięci to i za 7 kola bym był w stanie kupić tam jakiegoś TUF'a czy innego Astrala... a tak, smuteczek.

Nie chce moich pieniedzy Nvidia to nie. Trudno.

Az mi się przypominają czasy Turinga gdzie wtedy tez nie było karty która by mnie zainteresowała jako upgrade.

Ostatnio testowałem DLSS Performance/Ultra performance i biorąc pod uwagę ich jakość z tranformerem v2 posiedzę chyba na tej mojej 70 Ti jeszcze trochę czasu. :D 

Jak by nie to 4k z HDR to bym też siedział na 4070ti :-) ale kuźwa to robi robotę jednak.

Ps. U kolegi 7900xtx idzie jak dzik w 4k, ale żre prądu jak dwa dziki i wyje ;-)

Edytowane przez RadekRak
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No, jeszcze się tak skończy ze sobie Radeona kupie... ;D

Patrząc, że w rastrze 9070XT jest nawet lepsze od 5070ti to niegłupio kombinujesz.
Gdyby tylko czerwoni wedle plotek wypuścili jakieś 9080/9080XT/9090/9090XT... cokolwiek wyżej od 9070XT i z 20GB+ VRAM. Ale to można pomarzyć niestety :/ 

Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname

Prawda jest niestety brutalna, nie dość, że DLSS lepszy jakościowo od FSR to jeszcze gierek obsługujących DLSS jest kilkukrotnie więcej niż FSR :E

Obecnie lepiej mieć karciochę nvidii nawet te 15% wolniejszą w czystym rastrze, ale z DLSS niż tą trochę wydajniejszą od AMD i z FSR.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano
23 minuty temu, galakty napisał(a):

Jak tam uważasz... ;) 

To było bardziej pytanie. Myślałem, że jest już nieźle xD 

22 minuty temu, lukadd napisał(a):

@Lameismyname

Prawda jest niestety brutalna, nie dość, że DLSS lepszy jakościowo od FSR to jeszcze gierek obsługujących DLSS jest kilkukrotnie więcej niż FSR :E

Obecnie lepiej mieć karciochę nvidii nawet te 15% wolniejszą w czystym rastrze, ale z DLSS niż tą trochę wydajniejszą od AMD i z FSR.

Ale chyba już nie ma takiej różnicy jak kiedyś, gdzie była przepaść w rozwiązaniach zielonych i czerwonych.
No i są narzędzia typu Optiscaler.
Nawet jeżeli rozwiązania zielonych są lepsze nie kompensuje to różnicy cen 9070XT (~2800zł+) vs 5070ti (~4300zł+), bo to mocna przesada dopłacać 1,5k za "ficzery".

22 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Dlatego przestaje sobie zawracać głowę upgradami na siłę

Coś w tym jest ;) Ludzie na siłę przy życiu trzymają swoje hobby, a przez brak nowości i ślimaczą konkurencję bywa nudno :lol2:

Opublikowano
10 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ale chyba już nie ma takiej różnicy jak kiedyś, gdzie była przepaść w rozwiązaniach zielonych i czerwonych.
No i są narzędzia typu Optiscaler.

Weź poczytaj albo obejrzyj parę filmów bo brzmisz jakbyś przespał ostatnich kilka lat xD

Co Ci optiscaler da? Wymusi FSR tam gdzie jest DLSS, ale to nadal żart, a nie upscaler. DLSS rządzi i nie ma konkurencji, to samo FG. I tyle. Czerwoni ssą po całości i jedyne w czym są lepsi to chyba sterowniki bo tu NV odleciała. 

• Upvote 1
Opublikowano

Mając takiego RTX 4070Ti to nawet lepszym upgradem będzie OLED aniżeli pchanie się w jakieś super GPU. 
Ja na przykład zamierzam przesiedzieć całą gwarancję na tym GPU, jak będzie brakować mocy to się zjedzie do DLSS wydajność preset M- albo jakiś nowy jak wyjdzie w przyszłości:E odpali się FG x2, albo mod na x3/4 i jakoś się podoła.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Mając takiego RTX 4070Ti to nawet lepszym upgradem będzie OLED aniżeli pchanie się w jakieś super GPU. 

Oczywiście.

Ja zamiast nowego GPU to sprzedałem Switcha i kupiłem Legiona Go S na Steam OS. Bawię się świetnie, PC nie odpalam. Ostatnio chory byłem to na kanapie grałem ostro. Lepiej wydane pieniądze niż miałbym pakować AM5 czy nowe GPU. 

• Like 2
Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Weź poczytaj albo obejrzyj parę filmów bo brzmisz jakbyś przespał ostatnich kilka lat xD

No ja się zatrzymałem na etapie, gdzie FSR 4+ jest niewiele gorszy od DLSS 4+ -> powszechną prawdą było, że FSR jest pomiędzy DLSS Transformer i CNN. Coś się przez ostatnie miesiące zmieniło, bo chyba sklerozy nie mam?
Generator klatek czerwonych też daje radę, chociaż nie masz x3 czy x4 jak u zielonych, więc cierpieć będą Ci co mają monitory o dużym odświeżaniu w tytułach AAA.

Teraz, Sidr napisał(a):

@Lameismyname to sprzedajesz RTX'a i kupujesz 9070? :)

Mam parę koncepcji i nie wiem, którą zrealizuję.
a) kupię 5070ti w innej wersji (z ciekawości przetestuję inną)
b) kupię 9070XT dla odmiany 
c) kupię 9070 po taniości i pobawię się biosami od 9070XT
d) posiedzę chwilę na integrze i wymyślę coś innego. Od biedy może 5080, bo 5090 to overkill do 1440p.

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Nikomu już się nie opła... nie chce inwestować w sprzęt PC. Wszyscy nas olali :E

Może nie zdajemy sobie sprawy i jesteśmy jak dinozaury, którym się wydaje, że są nowocześni i w centrum uwagi... a tak naprawdę producenci sprzętu traktują nas jak starą kaczkę w jeziorze rzucając kawałki suchego chleba...

3 minuty temu, galakty napisał(a):

Powiedz mi czy na 5090 grałbyś więcej albo w co innego niż na 4070Ti? Nie, no właśnie ;) 

Kolega chyba trafił w sedno. Wydaje nam się, że jak kupimy najlepszy sprzęt, to odżyje w nas chociaż cząstka tego funu co kiedyś. Prawda jest niestety brutalna i to tak nie działa.
Chociaż mimo wszystko fajnie, iż ciągle udaje nam się tworzyć społeczność oraz nie brakuje "starej gwardii" ;) 
Jak już wspomniałem. Mógłbym obecnie siedzieć na integrze i pewnie też by było :/ 

5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Kurtyna... :hihot:

Oby nie żelazna.

4 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Ja na przykład zamierzam przesiedzieć całą gwarancję na tym GPU, jak będzie brakować mocy to się zjedzie do DLSS wydajność preset M- albo jakiś nowy jak wyjdzie w przyszłości:E odpali się FG x2, albo mod na x3/4 i jakoś się podoła.

Z tym OLEDem fakt. Najlepiej mieć OLEDa i dobre GPU tak szczerze ale wiem do czego pijesz. Są ludzie, którzy rzadko zmieniają monitor i potrafią siedzieć na kilkuletnim IPS/VA, gdzie wydajnościowo w budzie mają potencjał AAA.
Do malucha można wsadzić silnik od maybacha, jednak wciąż to będzie fiat 126p :lol2:

7 minut temu, Reddzik napisał(a):

Niewolnictwo suwaków, chęć zmiany... sam do dzisiaj bym siedział na 4070 Super i byłoby super :rotfl: Chociaż od czasów krypto są różne górki i dołki cenowe, przez które przy sprycie można za półdarmo przerzucać fajny sprzęt, no a w końcu o to chodzi w naszym hobby.

5 minut temu, galakty napisał(a):

Lepiej wydane pieniądze niż miałbym pakować AM5 czy nowe GPU. 

Ostatnio kolega @miro uświadomił mnie, że nadal z Twoim prockiem można zrobić ciekawe roszady.
Cytując posta: 

10 godzin temu, miro napisał(a):

nie jest po zawodach, tylko trzeba się bardziej pomotać ze sprzedażą starych gratów, a był nawet moment żeby przeszli na 98x3d bezkosztowo, nie każdemu się chce użerac z  ludźmi, pisali o tym, ja to rozumiem, jak masz klienta, składasz kompy ludziom to zawsze wciśniesz, a drugi musi się motać na olx/vinted. 

58x3d ponoć bez problemu sprzedasz 1800zł

b450 na szybko te                                    300zł

32gb ddr4 3600     ceny są tak różne, ale realnie to chyba z 700, jak więcej to tym lepiej

to mamy 2800                                  

7800x3d ali /uzywka olx -     1000

b650 dobre, msi gaming, gb - 500

zostaje 1300, nie da się kupić za tyle 32GB ddr5 6000 ?? raczej się da

no i trzeba pamiętać że bezkosztowo przechodzimy na 78x3d a nie 7500f/7600 za 400zł, bo wtedy nam jeszcze parę stówek zostanie.

jeden się pomota i za 3 dni będzie miał nowy zestaw, drugi ma co innego do roboty, działa to działa i to bardzo dobrze...

enjoy

Ja jak miałem okazję się przesiąść na AM5, to to zrobiłem, mimo, że parę stówek musiałem dołożyć, a tu perspektywa bardziej ciekawa.
Co do GPU, ja trafiłem w moment kiedy roczną 4070S puściłem 200zł drożej jak kupiłem nową. Pewnie też byś trafił taki moment. W końcu każdy z nas jest regularnie na forum i idzie wyłapać różne wahania cen.

• Upvote 1