Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

czy ma ktoś z was schody z mikrocementu?

Myślałem na początku o drewnianych, ale te z mikrocementu bardziej będą pasowały do ogólnego wyglądu domu. Ktoś to ma i jest w stanie powiedzieć jak z trwałością?

Mam po prostu żelbetowe schody i sie zastanawiam czy postawić na drewno, które też potrafi się zniszczyć czy też na mikrocement o którym mało wiem.

Dodatkowo jeśli ktoś ma to może poleci jakiegoś wykonawcę w okolicach Warszawy.

Opublikowano (edytowane)

Mikrocement na schody wewnętrzne to tak średnio, chyba że to klatka schodowa.

Wszystko idzie zrobić ale takie schody bez termoizolacji/ogrzewania będą ciągnąć temperaturę otoczenia albo ze ściany do której przylegają i jak to jest wewnętrzna ściana to jeszcze luz ale zewnętrzna to będą ciągle zimne, no i nie daj boże się na nich poślizgnąć to 0 amortyzacji przy upadku. 

Jak bym miał robić u siebie to szybciej bym poszedł w jakiś ciekawy projekt z żywicą niż mikrocement.

I ze świeżym mikrocementem trzeba uważać, szczególnie tam gdzie może się tworzyć pkt rosy, ponieważ zostają plamy - nie może być przykryty - musi oddychać aż do pełnego wysuszenia i solidnej impregnacji. 

Żeby nie było to mikrocement też wymaga odnawiania impregnacji po 5 latach :) 

Edytowane przez Paarthurnax
Opublikowano
Godzinę temu, Paarthurnax napisał(a):

Mikrocement na schody wewnętrzne to tak średnio, chyba że to klatka schodowa.

Wszystko idzie zrobić ale takie schody bez termoizolacji/ogrzewania będą ciągnąć temperaturę otoczenia albo ze ściany do której przylegają i jak to jest wewnętrzna ściana to jeszcze luz ale zewnętrzna to będą ciągle zimne, no i nie daj boże się na nich poślizgnąć to 0 amortyzacji przy upadku. 

Jak bym miał robić u siebie to szybciej bym poszedł w jakiś ciekawy projekt z żywicą niż mikrocement.

I ze świeżym mikrocementem trzeba uważać, szczególnie tam gdzie może się tworzyć pkt rosy, ponieważ zostają plamy - nie może być przykryty - musi oddychać aż do pełnego wysuszenia i solidnej impregnacji. 

Żeby nie było to mikrocement też wymaga odnawiania impregnacji po 5 latach :) 

Schody w domu. Drewniane jakos nie pasuja mi do koncepcji a o tym mikrocemencie slyszalem opinie, ze sie rysuje wlasnie. 

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, johny11 napisał(a):

Drewniane jakos nie pasuja mi do koncepcji a o tym mikrocemencie slyszalem opinie, ze sie rysuje wlasnie. 

Jedno i drugie tak samo się rysuje oraz tak samo podatne na wgniotki (zapomnij o przejściu się w szpilkach).

Osobiście nie kładłbym mikrocementu, bo nie jest przytulny. Ale to oczywiście kwestia gustu :)

Edytowane przez MaxaM