Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

14600k + ENDORFY Fera 5 Dual Fan
Dochodziło do 100  stopni :E okazało  się, że jeden wiatrak odwrotnie zamontowałem i dmuchały na  siebie (na radiator do środka) :E
okej, nie miałem nigdy dual fana, a ja się   śpieszyłem (przestroga) dla pospieszalskich :D 

No dobra, spadło do ~85stopni, ale po x h grania dochodziło znów do 90, dałem w biosie wszystkie wiatraki cpu i w budzie na maxa
niby coś to dało, ale nadal widzę spadki fps i chcę wyeliminować opcję, że mój CPU obniża taktowanie przy wysokiej temperaturze (by ją zmniejszyć)
To jest gra typowo pod CPU (BF6 redsec)
więc to dla mnie priorytet, by to sprawdzić.  

Zainstalowałem msi + riva statistic
i wyświetla mi w grze tylko te dwie opcje (lewy górny róg)
a żadnej innej nie mogę dorzucić, dlaczego?

msi 4.png
.
EDIT:

Pasta nowa, potem zmieniłem na inną, chłodzenie montowałem 2x, jest dociśnięte na maxa 

Edytowane przez Guli
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Kyle napisał(a):

Masz najnowszy BIOS do płyty z mikrokodem 12F?

o kurde, o tym nie wiedziałem :O ! 
https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/prime/prime-b760m-k-d4/helpdesk_bios?model2Name=PRIME-B760M-K-D4
mam wersje 1666 co się okazuje BETA versją :E w dodatku... 
Zaraz zaaktualizuje 
p.s
czemu w tym oCCT jak daje test nawet ten (Extreme cpu test)
to pokazuje max 4600  zegar?
Nie powinno  byc "boost 5,3ghz"?  
czy te 800mhz rezerwuje na system?

5.png

Edytowane przez Guli
Opublikowano (edytowane)

Jak masz obciążone wszystkie rdzenie / watki to ten boost jest mniejszy, choć i tak powinien być raczej wyższy w okolicach 4,8 GHz.

Być może sekcja twojego MOBO nie wyrabia. Raczej przy takiej płycie nie katowałbym tej sekcji długimi testami syntetycznymi ;)

Edytowane przez Dirian
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Dirian napisał(a):

Jak masz obciążone wszystkie rdzenie / watki to ten boost jest mniejszy, choć i tak powinien być raczej wyższy w okolicach 4,8 GHz.

Być może sekcja twojego MOBO nie wyrabia. Raczej przy takiej płycie nie katowałbym tej sekcji długimi testami syntetycznymi ;)

Rozumiem, no ale w grze powinienem mieć chyba te ~5.3ghz ta? 
A  da się w biosie ustawić na sztywno 5,3ghz, a jak wyłączę grę to sobie tez wyłącze i boost?  

Ten msi afterburner by się przydał, ustawiłbym wykres na bieżąco ile jest MHZ i bym sprawdzał czy nie spada podczas grania przy wzrośnie temperatury

ale game changerem może? będzie ta wersja biosu, skoro wypuszczali aż 2x tego FIX'a to tych cpu to musi być coś na  rzeczy

Edytowane przez Guli
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Guli napisał(a):

czemu w tym oCCT jak daje test nawet ten (Extreme cpu test)
to pokazuje max 4600  zegar?
Nie powinno  byc "boost 5,3ghz"?  

Na Twoim zrzucie widać pobór 181W, czyli tyle ile wynosi limit mocy krótkotrwały w tym procesorze (PL2). Widocznie by się w nim zmieścić, płyta zredukowała taktowanie Pcores do 4600 MHz.

9 minut temu, Guli napisał(a):

Rozumiem, no ale w grze powinienem mieć chyba te ~5.3ghz ta? 

Przy obciążeniu np. 5 wątkami, które zajmą 5 kolejnych rdzeni, z całą pewnością będziesz miał te 5300 MHz przy obliczeniach typu Cinebench (zakładając, że nie masz jakiegoś starego BIOS, który ładuje zawyżone napięcia).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Kyle napisał(a):

Na Twoim zrzucie widać pobór 181W, czyli tyle ile wynosi limit mocy krótkotrwały w tym procesorze (PL2). Widocznie by się w nim zmieścić, płyta zredukowała taktowanie Pcores do 4600 MHz.

No rozumiem,  ale wg. "specyfikacji" 

Maksymalna Moc Turbo (MTP)

181 W --- 5,3ghz i niektórzy chyba tyle mają

Może po prostu occt to blokuje? w grze pokaze wiecej  mhz?
No różnica między  4600, a 5300 akurat w tej grze będzie mieć znaczenie na pewno 
p.s

@Kyle to aktualny temat? czy po prostu wystarczy bios zaktualizować? 

Edytowane przez Guli
Opublikowano
2 minuty temu, Guli napisał(a):

No rozumiem,  ale wg. "specyfikacji" 

Maksymalna Moc Turbo (MTP)181 W --- 5,3ghz i niektórzy chyba tyle mają

Według specyfikacji CPU będzie boostował do 5,3GHz, pod warunkiem, że zmieści się w limicie mocy (krótkotrwały 181W) i limicie temperaturowym (100 stopni C)

4 minuty temu, Guli napisał(a):

@Kyle to aktualny temat? czy po prostu wystarczy bios zaktualizować? 

Pytanie, czy chcesz ustawiać procesor zgodnie ze specyfikacją, czy tuningować go na swoją rękę. ;) 

Opublikowano
15 minut temu, Kyle napisał(a):

Według specyfikacji CPU będzie boostował do 5,3GHz, pod warunkiem, że zmieści się w limicie mocy (krótkotrwały 181W) i limicie temperaturowym (100 stopni C)

Pytanie, czy chcesz ustawiać procesor zgodnie ze specyfikacją, czy tuningować go na swoją rękę. ;) 

No to dlaczego mój  cpu nie mieści się w 5,3ghz w limicie 181w? 
żaden się nie mieści czy mój tylko  taki  "udany"? 
wszedłem w jakiś test tego procka na yt to normalnie gość testuje gry i ma 5,3ghz i nie pisał, że coś z  tym robił specjalnego 
to myślałem, że każdy te ~5,2/3 wyciągnie 

Opublikowano

@Guli

Wielu ludzi ustawia parametry poza specyfikacją (ściągnięte limity mocy, obniżone napięcie poniżej standardowego itp.)

... i jak wspomniał @Dirian w grze wybrane rdzenie będą boostować pewnie na max (5,3GHz) bo procesor nie jest zwykle wówczas tak obciążany jak w czymś pokroju OCCT.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Dirian napisał(a):

A nie masz? Bo pokazałeś tylko wynik z OCCT.

chciałem użyć occt, żebym nie musiał gierki odpalać, myślałem, że szybciej przygrzeje procka
.
min. ~4700 max 5287 więc wygląda w porządku, zobaczymy po updejcie biosa, jak pogram z godzinę/dwie 
Jaka będzie min. wartość cpu czy spadnie poniżej 4700,  bo rozumiem, że jeżeli procesor się przegrzewa ~90stopni 
to do ilu to może spaść, na jakieś ~4000-4500?
to od razu to zauważę w hw monitor  ,
a to msi nadal nie wiem czemu mi nie działa, trudno

Poradzę sobie tym hwmonitorem. 
Podejrzewam, że takie wahania z 4700 na  5300 to może wina już samej gry.

6.png

Edytowane przez Guli