Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu przymierzam się do kupna nowego zestawu, najmocniejszego w miarę możliwości, ale ostatni popatrzyłem na ceny RTX 5090 i lekko mnie ścięło.
Tak na serio, 5090, jakieś 32GB ramu, w miarę topowy procesor - da się to zamknąć w cenie 25k, czy jestem raczej marzycielem?
I czy w ogóle teraz warto myśleć o nowym kompie, przy takich chorych cenach, czy jednak lepiej trochę poczekać?

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Solo napisał(a):

Tak na serio, 5090, jakieś 32GB ramu, w miarę topowy procesor - da się to zamknąć w cenie 25k, czy jestem raczej marzycielem?

Spokojnie w 22k da się to zamknąć.

Tyle że jeśli to ma być sprzęt pod gierki, to raczej przepłacanie za 5090-tke to głupi pomysł, bo dopłacasz jakieś 10k względem 5080-tki, jeszcze więcej względem 5070 Ti, które i tak ogarniają ładnie w 4K z włączonym DLSS. A jak już by to sparować z jakimś OLED-em 1440p czy 1440p ultrawide, to takie 5070 Ti spokojnie ogarnie temat.

Jeśli GPU będzie na siebie zarabiać to inny temat, ale pod same gry to uważam, że nawet mając sporo kasy, to trochę głupota ;) 

Edytowane przez Dirian
Opublikowano
42 minuty temu, Dirian napisał(a):

Jeśli GPU będzie na siebie zarabiać to inny temat, ale pod same gry to uważam, że nawet mając sporo kasy, to trochę głupota ;) 

Nie wdając się w szczegóły, powiedzmy że mogę sobie pozwolić na głupotę, ale szczerze mówiąc zastanawiam się czy jest sens, czy nie jesteśmy na jakimś "piku" cenowym, bo to przecież jest nienormalne, żeby topowa karta do gier kosztowała sporo więcej niż jeszcze kilka lat temu profesjonalne karty dla grafików.

Co do sensowności 5090, to w sumie od zawsze tak robiłem: raz na kilka długich lat kupowałem topowy sprzęt i miałem spokój z zastanawianiem się, czy wymagające gry na tym pójdą.
Ale tym razem sporo czasu minęło, jadę na 1080Ti i komputer ma chyba już blisko 10 lat, więc czas na zmianę.
Może masz rację, może 5080 byłoby jednak rozsądniejsze, muszę o tym pomyśleć.
No ale gdybym jednak chciał coś naprawdę mocnego, co na 5 lat albo i dłużej by w miarę starczyło, to chętnie usłyszałbym jakieś propozycje konfiguracji, bo nie ukrywam że poza grafiką, to nie jestem niestety w temacie.

Opublikowano (edytowane)

No niestety ceny pamięci wystrzeliły w kosmos przez AI, i raczej prędko nie spadną, drożeją też GPU które z pamięci też korzystają, kolejne serie pewnie będą mocno opóźnione według najnowszych doniesień. Owszem, jesteśmy w piku, ale ten pik pewnie będzie długo trwał - wszystko na to wskazuje na ten moment. Niestety nie ty jeden obudziłeś się w złym momencie - jeszcze we wrześniu, pierwszej połowie października - ceny były w normie.

Więc zostaje albo czekać (raczej długo), albo kupić coś tańszego i np. za 3-4 lata zmienić samo GPU, albo mocno przepłacić i z tym żyć.

Co do reszty towarzystwa dla GPU, no to na dziś Ryzen 7 9800X3D + 32 GB DDR5 + jakaś płyta B850, obudowa, zasilacz z ATX 3.1, SSD pewnie z 2TB - z tym się zamkniesz w okolicach 6-6,5k. Podglądowo: https://www.morele.net/inventory/info/d3eb2e9c/

Oczywiście obudowę tam można dać inną, jak liczy się też wygląd oprócz funkcjonalności to mozna coś tam pokombinować skoro budżet pozwala itp. RAM gdzie indziej kupisz troche taniej, chłodzenie można dać ewentualnie wodne AIO, ale jak to ma 10 lat pracować, to powietrze jest bezpieczniejsze (AIO raczej tyle nie wytrzyma - padnie pompka, coś się zapcha, itp.).

Reszta kasy na GPU, czyli 5070 Ti - około 4,5k, 5080 - około 6,5k, no i 5090 startują od 15-16k. Można też rozważyć Radeona RX 9070 XT za około 3-3,2k, to masz wydajność 5070 Ti w niższej cenie, ale z gorszym upscalerem (obecnie w większość nowych gier grasz z włączonym upscalingiem DLSS / FSR / Intel XeSS).

Edytowane przez Dirian
  • Like 1
Opublikowano

Dzięki. Raczej nie zejdę poniżej 5080, ale na razie jednak myślę o 5090. I wolałbym jednak Intela, w sumie to nigdy nie miałem Ryzena, sam nie wiem czy to dobrze. :)

Opublikowano
1 godzinę temu, Solo napisał(a):

RTX 5090 i lekko mnie ścięło.

Ostatnio w X-kom było na gorącym strzale

Data promocji3.02.2026

Cena w promocji

13 999 zł

Rabat

3000 zł-18%

Najniższa cenaod 4.01.2026

16 769 zł

Ilość objętych promocją10 szt