Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś naszła mnie taka refleksja, po tym jak zobaczyłem porównanie Porsche Cayenne spalinowego do elektrycznego, że WLTP daje pole do manipulacji, ewentualnie w przypadku jednych aut jest nierzeczywiste, a w przypadku innych możliwe, rzeczywiste. Dotychczas traktowałem to jako obraz rzeczywistości, optymistycznej ale jednak rzeczywistości. Macie swoje obserwacje w tym temacie?

W ogóle: czy dla aut spalinowych podawany jest zasięg?

włodarski.webp

Opublikowano (edytowane)

Mam - zasięg WLTP w elektryku nie jest możliwy do uzyskania bez załączenia trybu „żółwia” w idealnych warunkach. 
Moje auto ma WLTP 614km i nigdy do tej wartości się nie zbliżyłem natomiast zasięg według EPA, który wychodzi mi 540km kilka razy zrobiłem. 

75/540 EPA = 13.88kWh/100km

75/614 WLTP= 12.22kWh/100km

Moja średnia z 40tyś km 16.70kWh/100km.

W okresie letnim na drogach lokalnych z ograniczeniami 50-90km/h mogę zejść w okolice 11kWh/100km ale dojdą szybsze trasy i o zasięgu WLTP można pomarzyć ;) 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

Z mojego doświadczenia WLTP to 90kmh po krajówkach latem. ;) Wtedy nawet da się pobić wltp ale realnie w innych warunkach wyjdzie mniej lub sporo mniej.

Jak ktoś jest zainteresowany realnymi zasięgami to ludzie robią porządne testy.

W dniu 7.02.2026 o 18:57, KaniaPC napisał(a):

W ogóle: czy dla aut spalinowych podawany jest zasięg?

Normalne, przecież spalanie podawane jest od bardzo dawna, zasięg to matematyka.

Opublikowano
12 minut temu, Wu70 napisał(a):

Z mojego doświadczenia WLTP to 90kmh po krajówkach latem. ;) 

Jadąc na lotnisko do Modlina (48km) krajówkami udało mi się zejść do 11.5kWh/100km. Normalna jazda zgodne z przepisami. 

Opublikowano

Dobry temat :)

Później przysiądę do niego w większych detalach, ale podstawowym problemem jest to, że ludzie nie rozumieją że WLTP "mixed" jest właśnie "mixed" i traktują go jako zużycie/zasięg który auto ma spełnić np. na autostradzie. Po to właśnie coraz więcej producentów podaje oprócz uśrednionej wartości także wartości z poszczególnych segmentów (czterech).

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Z tym fokusem, który przywołuje kule w około nas- wersja Azgana, że tak to nazwę, to przetestowałem, na niskich piętrach w dołach jeszcze ok ale im wyżej tym gorzej, lepiej mi się sprawdza ten mój sposób, bo wali non stop stożkiem i nie trzeba iść w moby, przy okazji przeskakująca roziskrzona "iskierka" zadaje obrażenia w około nas, bo sama celuje w przeciwnika. Tymi kulami w około nas jest bardzo wolno, wchodzę w moby i nic, a tutaj  pojawia się stożek który czyście okolicę z mobów. Nie tak jak na tym filmie, bo nie mam tak mocnego buildu, niby nie mam najgorszego sprzętu ale niestety uświęcenie nie przyniosło mi szczęścia, no i pewnie praktyka. Tak jak pisali czy to na yt pod filmikami czy gdzie ja to widziałem, wersja z normalnym fokusem daje większe obrażenia, widać to też w przypadku plannera, gdzie ten planner co wrzuciłem dotyczący "mojego" sposobu/buildu, koleś ma tam kilka na wieżę i doły itd., widać że w statach build z zwykłym fokusem ma dużo większe obrażenia- nie wiem jak bardzo to jest precyzyjne, mogę powiedzieć że samemu testując widzę na sobie różnicę.   Dodam, że jeszcze z rękawiczkami z legendarną mocą dzięki której mamy ten "stożek" ten build Azgana czasem idzie w miarę, ale z mocą taką jak ma na sobie- pokazywał screeny, to niestety to nie działa tak jak powinno, próbowałem zrobić 102... to była masakra, moim sposobem to idzie kilkukrotnie szybciej, tam musiałem wyjść z dołu, bo nie dałem rady skończyć, za mały dmg, mimo, że te staty w fokusie nie są takie złe.   Wczoraj grałem, testowałem fokusy, zmieniałem rękawiczki pod odpowiedni build, no i wymaksowałem glify na 100lvl, więc się udało. robiłem 102 poziom.
    • Jaki problem za rok czy dwa , jak masz dobre graty , zmieniasz co ci tam trzeba a swoje co i tak masz z górnej półki sprzedajesz też za dobrą kasę. A jak złożysz chłam od razu potem tego już nie odsprzedasz, kumasz. Albo odsprzedasz za grosze.
    • No to już jest problemem przy wezwaniach do WOT, a co dopiero jakieś większe mobilizacje.    Dzisiaj słuchałem fajnej audycji na ten temat i dawano jako przykład jedną z ostatnich wielkich mobilizacji w celu ćwiczeń przeprowadzonych w okolicach Wałcza (lata 90). Zebrano tam 5 tysięcy żołnierzy, a poskutkowało to paraliżem miasta. Nie było transportu, bo kierowcy z MPK na ćwiczeniach, nie było w piekarniach chleba, bo chłopaki na ćwiczeniach itp.    Rzekomo w ogóle dopiero w 2020 roku w końcu prawnie zatwierdzono, że ratownicy medyczni w czasie wojny będą zwolnieni z obowiązkowej służby wojskowej. Do tamtego czasu Mon się boksował z ministerstwem zdrowia. Ot taki absurd w naszym stylu 😉  
    • Tylko widzisz, tak jak tutaj koledzy pisali wcześniej, są też osoby na tym forum i nie tylko na forum, które kupują "raz a dobrze" , ale jak wychodzi coś nowego za ten przypuśćmy rok/dwa to i tak kupią to co wyszło nowe bo takie maja hobby.
    • Ale zadnej wiekszej ceny nie bedzie wiec po co o tym dyskutowac  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...