Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Defaultowo jest system. Bawię się właśnie obrotami budy i jak je podniosłem, karta graficzna przy obciążeniu tempy ma podobne, ale mniej rozkręca swoje wentyle. Tu nasuwa mi się pytanie: czy krzywą wentyli budy nie lepiej ustawić pod temp karty? 

Opublikowano

a to nie zalezy od targetu - czyli celu?

zidentyfikuj na poczatku co przy normalizacji pracy wentylow dziala najglosniej a potem dąz do tego by ustawic wszystko cicho by te najglosniejsze cos bylo cicho.

nw czy ma sens

sprobuj sobie zwizualizowac jak dziala przeplyw powietrza przy danych warunkach.
dąz do tego by bylo lekkie nadcisnienie w srodku - wiecej wchodzi niz wychodzi - ale nie przesadzaj.

jak wykorzystujesz bardziej gpu to zwroc uwage na zmniejszenie temp gpu a jak cpu to ... no wiesz

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W sensie ten system (cokolwiek to jest - coś na płycie?) mi się nie zagrzeje, jak będę na kartę patrzeć?

Edit: nie no bez sens pytanie chyba 

Dobra potestuję sobie jeszcze. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano

nie rozumiem o co ci chodzi z tym system - masz czujniki mobo, vrm, cpu, gpu etc

temp czytaj z hwinfo najlepiej - mozesz se ustawic zeby ci wyswietlal sie 1 pasek na bocznym monitorze z najwazniejszymi informacjami i to bedzie fajnie ci wyswietlcac - reszte pochować.

potestuj potestuj

u mnie aio na topie i mam jakos tak:

Cpu1 - Top normal
CPU 2 - pompka performance mode
Cha_fan1 - Tył normal chyba albo silent
Cha_fan2 - front silent albo normal

cos tam slysze ale sie tym nie przejmuje bo i tak siedze w sluchawkach 

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, j4z napisał(a):

W sensie ten system (cokolwiek to jest - coś na płycie?)

"System" to masz czujnik na płycie który zbiera temperaturę panującą w środku obudowy, zamiast konkretnego podzespołu, coś jak temperatura otoczenia tylko w środku skrzynki :P Jak chcesz korzystać z AUTO kontroli jak 99% ludzi (zamiast manualnego przełączania profili tak jak np ja :E) to ustawienie krzywej obrotów względem temperatury karty graficznej zamiast cpu/system/vrm/chipset to całkiem niezły pomysł, sporo osóbi tak robi, karta osiągnie podczas grania jakąś tam temperaturę i będzie ją utrzymywać mniej więcej na takim samym poziomie a po wyłączeniu gry spadnie do tych 30 stopni, w przypadku cpu cały czas masz zmienną temperaturę nie tylko podczas grania ale nawet podczas odpalania przeglądarki zaliczasz nagły skok i wentylatory od razu się rozkręcają (niepotrzebnie) z tym że obrotów w biosie nie ustawisz względem gpu ale możesz to zrobić w fan controlu z pod windowsa https://getfancontrol.com/

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Send1N napisał(a):

podczas odpalania przeglądarki zaliczasz nagły skok i wentylatory od razu się rozkręcają (niepotrzebnie)

co do tego - gdzies w biosie jest opcja chyba opoznionej reakcji wentylatorow na roznice w temp. jakos sie to zwało. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Zgadza się, Fan step Up i Fan Step Down time, najlepiej w obu ustawić najwyższą możliwą wartosć ale jak obciążenie trwa chwile dłużej to i tak się niepotrzebnie rozkręcą ;) ja osobiście nie lubie takiego falowania obrotów, zawsze mnie to wkurzało :E 

Edytowane przez Send1N