Skocz do zawartości

Nowy PC po dwoch dekadach. Min maxing z "najlepszymi" bebechami - kwota pieciocyfrowa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Prosze o pomoc ekspertow w dobraniu najlepszych mozliwych komponentow w danej cenie. Moge czesci kupowac w roznych miejscach, w roznych odstepach czasowych. Generalnie nie wiem czy i kiedy beda wychodzic nowe procesory oraz GPU. Mam pare pytan dokladniejszych. Nie zadwolaja mnie komponenty dla mas. Rzeczy nie do wymiany chcialbym wybrac najlepsze mozliwe.

Monitor: uzywam to 3440x1440 240hz 34cale OLED.  Do tego podlaczone jeszcze z 2 monitory jakies 27 calowe IPS'y 1440p 165hz. Monitory zalatwione.

Zastosowanie: 80% czasu path of exile 1/2 gry - 2 kopie gier jednoczesnie odpalone + jakis twitch do tego w tle+firefox. Reszta 20% internet, filmy, netflix.

Podkreslone pozycje sa juz ostateczne.

Wymagania:

1. CPU: Ryzen 9 9800x3d

2. Chlodzenie CPU: Thermalright Phantom Spirit 120 EVO

3. Obudowa: Havn 360 bf flow - top 1 na swiecie pod AC. + 2 dodatkowe 180mm na top fany H18 Performance Fan.

4. Zasilacz:  FSP HYDRO Ti PRO/ 1000W/ ATX 3.1 - najlepszy zasilacz atx 3.1 na swiecie o mocy 1000W.

5. Pasta termoprzewodzaca: Thermal Grizzly Duronaut

6. Mobo: bedzie oc cpu w domowych warunkach przez laika. Nie wiem.

7. RAM: Pod AMD, ceny sa kosmiczne aktualnie, 32 gb wystarczy, czyli pewnie musi byc 2x16GB.... Jakie? nie mam zielonego pojecia.

8. SSD:  1 lub 2TB dysk GEN5. 

9. GPU: Tylko i wylacznie NVIDIA. Na dzien dzisiejszy 5070ti jest calkowicie nieoplacalny, wiec na ten moment zostaje jakas uzywka lub 5070? 

Dziekuje slicznie z gory za pomoc i argumentacje wyborow.

Edytowane przez toxicrain0912
Opublikowano (edytowane)

okresl sie jaki masz budżet, jakies widełki.

1. w PoE nie grałem, nie kojarze ile to zżera zasobów. Jak 3d cache daje dużego kopa względem innych to zostaje 9800/9950x3d.

2. Thermalright phantom spirit i pochodne (jest kilka modeli 2 wiezowych z minimalnymi roznicami) wydajność jak ta noctua a na amazonie po 130zł.

3. OC sie nie przejmuj, procki od kilku lat pracują blisko granicy "z pudełka"

przyzwoita płyta na B850 starczy, coś typu msi gaming plus 

4. podane chłodzenie cpu sie zmieści, 5070ti czy 9070xt też wejdą.

5. Jakiekolwiek 6000/30 albo 6400/32, np goodram irdm "tanie" i bezproblemowe.

6. patrz punkt 1.

7. Wyrzucanie kasy w błoto. Coś typu MSI A850G wystarczy z dużym zapasem, to bardzo dobra jednostka z 10 lat gwarancji, poniżej 500 można dostać.

Edytowane przez kubon
  • Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, kubon napisał(a):

okresl sie jaki masz budżet, jakies widełki.

1. w PoE nie grałem, nie kojarze ile to zżera zasobów. Jak 3d cache daje dużego kopa względem innych to zostaje 9800/9950x3d.

2. Thermalright phantom spirit i pochodne (jest kilka modeli 2 wiezowych z minimalnymi roznicami) wydajność jak ta noctua a na amazonie po 130zł.

3. OC sie nie przejmuj, procki od kilku lat pracują blisko granicy "z pudełka"

przyzwoita płyta na B850 starczy, coś typu msi gaming plus 

4. podane chłodzenie cpu sie zmieści, 5070ti czy 9070xt też wejdą.

5. Jakiekolwiek 6000/30 albo 6400/32, np goodram irdm "tanie" i bezproblemowe.

6. patrz punkt 1.

7. Wyrzucanie kasy w błoto. Coś typu MSI A850G wystarczy z dużym zapasem, to bardzo dobra jednostka z 10 lat gwarancji, poniżej 500 można dostać.

Hej, dziekuje za odp.

Przeaanalizowalem troche- spedzilem kolejne pare godzin na YT. Wyedytowalem swoj pierwszy post, jezeli moglbys rzucic okiem bede wdzieczny.
Co do chlodzenia pkt2-> jaki amazon? amazon dziala w Polsce? weryfikuje kazdego podzespolu ceny na allegro oraz ceneo jedynie. thermalright phantom spirit evo faktycznie ma wydajnosc 2.5x raza ? drozszej noctui i zajmuje duzo mniej miejsca w obudowie. Nie wiem jak bedzie wygladac kompatybilnosc tego chlodzenia za X lat na X nowej podstawce.

W pierwszym poscie umiescilem, wyedytowalem wszystko co bylo do poprawy.

Opublikowano

amazon dziala w polsce i czasem jest bardziej legitny niz te chinskie dropshipy z allegro.

zasilacz - nie potrzebujesz 1kw. tak jak wyzej 850W wystarczy na luzie.

co do noctua - ta marka ma super sprzet etc ale da sie taniej pozbywając sie ich logo - wydajnosciowo nic nie stracisz a zaoszczedzisz. Tak samo co do obudowy - nie musisz zwracac uwagi na to jakie ma wentylatory bo mozesz dokupic osobne/lepsze  - i one tez wcale nie muszą byc z noctua.

reszte z tych ogolników, kolega wyzej napisal

Opublikowano

Ehh, spodziewalem sie bardziej rozbudowanej pomocy. Nie wiem - czy w dzisiejszych czasach forum jest odpowiednim miejscem do tego. Pamietam dekade temu na pclab mialbym z 20 obszernych odpowiedzi i wyjasnien.

Co do AC zamiast noctuy - czy ten thermalight bedzie kompatybilny z AM6 powiedzmy? Jezeli nie to bez sensu to kupowac, skoro chlodzenie do kosza. Lepiej wydac dodatkowe z 400pln do noctuy i miec chlodzenie dozywotnie. wysylaja za darmo nowe podstawki?

Co do amazona, amazona - amazon.pl - tam mam szukac rowniez czesci? 

Co do zasilacza, prosze o doradzenie najlepszego mozliwego 1000w. Zadalem serio konkretne pytanie czym sie rozni X od Y i czy sa altenratywy, Nie chce tanszych 850w pazdzierzy. Wiem ze 800W rowniez wystarczy pod moje wymagania. Mysle przyszlosciowo, zasilacz to cos, czego sie nie zmienia. Jaka mamy pewnosc ze za 2 lata zasilacze nie beda kosztowac po 8k pln ? Dzis pieniadz nie ma zadnej wartosci, wole kupic raz a konkretnie czesci ktore nie ulegaja degradacji tak szybkiej jak CPU, GPU. Takze prosze jak macie wiedze nt seasonica doradzic.

Co do wentyli 120mm - wybieram noctue, obejrzalem recenzje na YT sa najlepsze na rynku. Nie obchodzi mnie za kosztuje 120zl za sztuke gdzie konkurencja bedzie kosztowac 40zl. Ta czesc jest niewymienna i pernamentna. 140mm nie wiem jakie sa najlepsze.

Obuodwy ogladam juz  4 godzine. Wybiore na 80% -> HAVN BF 360 Flow Black mimo ze gardze tymi oknami. Najwyzej wezme do jakiegos fachowca, malarza, blacharza zeby mi zamazal ta szybe jakims sprayem.

Nadal nie wiem rowniez jaki procesor, jakie pamieci, co myslicie o sytuacji z GPU, gdzie NVIDIA jest jedynym mozliwym wyborem dla mnie aktualnie. 

dziekuje, nie chce byc uszczypliwy po prostu poswiecam 2 wolne dni od pracy (nie mialem urlopu od ponad pol roku) na skladanie sprzetu i zalezy mi na dobrej fachowej pomocy.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, toxicrain0912 napisał(a):

Co do AC zamiast noctuy - czy ten thermalight bedzie kompatybilny z AM6 powiedzmy? Jezeli nie to bez sensu to kupowac, skoro chlodzenie do kosza. Lepiej wydac dodatkowe z 400pln do noctuy i miec chlodzenie dozywotnie. wysylaja za darmo nowe podstawki?

jaja sobie robisz?
masz to samo co noctua za 130zł zamiast 400zł ale chcesz zapłacić 400 żeby ci wysłali zapinki za 30zł? Jak nie bedzie pasować to kupisz nowszą rewizje i dalej wychodzi sporo taniej...
Poza tym nikt nie wie czy będzie pasowało na am6 bo am6 jeszcze nie ma. Ba, na am5 będzie jeszcze co najmniej jedna nowa generacja...

28 minut temu, toxicrain0912 napisał(a):

Co do amazona, amazona - amazon.pl - tam mam szukac rowniez czesci? 

https://www.amazon.pl/Thermalright-Chlodnica-procesora-Heatpipes-wentylatory/dp/B0DYC339FQ/ref=sr_1_21_sspa?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=2PBONG914UXZ9&dib=eyJ2IjoiMSJ9.QxBCp3U5xkgO-beYyHrkZDnZTAyaCruvclRBEdyVd8vWWmf7fNdC2AJd1oq8EeqjVNFCXik231MhMgMFiWYTwGD6PodEBf1KrfnMLMN7nbE5RGL3FgWmDcm2LcOPa-JX_dllWBgRhlRFTDf69P0dilplabeRIo_qWpL3Th3DIGyZWY03au_N37-s5_LRxYPUnFawfBh7-J00qWbTbX7_2knpvNTxld5AdlbnUMdX5yGLDnFJlTPrM2KgHSqPdZAUqcI1OhGOFfkMbm45A2DZRkg8YKAb7kFwz08MS0gan2Q.GoiujqcsGdNOugwMgd1PdW6nAHJTT2cPbyUt7G7Bvzo&dib_tag=se&keywords=thermalright&qid=1775303795&sprefix=thermalrigh%2Caps%2C196&sr=8-21-spons&aref=BVHa7iadBG&sp_csd=d2lkZ2V0TmFtZT1zcF9tdGY&psc=1 o to mi chodzi

14 godzin temu, toxicrain0912 napisał(a):

5. Dysk: 1TB ssd wystarczy pod moje wymagania w zupelnosci,

https://www.ceneo.pl/169541047 Masz w dobrej cenie bdb dysk gen5 z dram i pamięciami tlc.

Edytowane przez kubon
Opublikowano
7 minut temu, kubon napisał(a):

Rozumiem, ten assasin wypada gorzej w testach od phantom spirit evo za 270zl. Jednak cena do jakosci pewnie wskazany przez ciebie model miazdzy konkurencje noctuy z 3 krotnie. Co do tych zapinek, uwazasz ze takie rowniez moga byc dostepne dla tych modeli termalight? Nie robie sobie jaj. 

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, toxicrain0912 napisał(a):

Co do zasilacza, prosze o doradzenie najlepszego mozliwego 1000w. Zadalem serio konkretne pytanie czym sie rozni X od Y i czy sa altenratywy, Nie chce tanszych 850w pazdzierzy. Wiem ze 800W rowniez wystarczy pod moje wymagania. Mysle przyszlosciowo, zasilacz to cos, czego sie nie zmienia. Jaka mamy pewnosc ze za 2 lata zasilacze nie beda kosztowac po 8k pln ? Dzis pieniadz nie ma zadnej wartosci, wole kupic raz a konkretnie czesci ktore nie ulegaja degradacji tak szybkiej jak CPU, GPU. Takze prosze jak macie wiedze nt seasonica doradzic.

A ja ci konkretnie odpowiedziałem- wyrzucanie kasy w błoto.
Jak chcesz duuuży zapas to weź np Montech Century 2 1050w- to jest naprawde bardzo solidna jednostka, zapasu tyle że wkładasz rtx5090 i 9950x3d i nawet nie pierdnie. 10 lat gwarancji więc nie masz sie co przejmować. Albo tego wspomnianego wcześniej msi a850/1000g.

Mam wrażenie że masz jakieś parcie na totalnie absolutnie najwyższe jakościowo podzespoły niezależnie od ceny, ale już ta cena ma znaczenie kiedy wspominasz o 9070xt vs 5070ti. Z tych komponentów co tu wspominasz jakby zejść z "topki" do "wysokiej półki" to dalej masz świetny komp któremu niczego nie braknie a zmieścisz rtxa5080 w tych samych pieniądzach.

Edytowane przez kubon
Opublikowano
5 godzin temu, kubon napisał(a):

A ja ci konkretnie odpowiedziałem- wyrzucanie kasy w błoto.
Jak chcesz duuuży zapas to weź np Montech Century 2 1050w- to jest naprawde bardzo solidna jednostka, zapasu tyle że wkładasz rtx5090 i 9950x3d i nawet nie pierdnie. 10 lat gwarancji więc nie masz sie co przejmować. Albo tego wspomnianego wcześniej msi a850/1000g.

Mam wrażenie że masz jakieś parcie na totalnie absolutnie najwyższe jakościowo podzespoły niezależnie od ceny, ale już ta cena ma znaczenie kiedy wspominasz o 9070xt vs 5070ti. Z tych komponentów co tu wspominasz jakby zejść z "topki" do "wysokiej półki" to dalej masz świetny komp któremu niczego nie braknie a zmieścisz rtxa5080 w tych samych pieniądzach.

Zgadza sie, z tym ze - GPU za 3 lata warte dzis 5tys pln moze byc warte albo 20 tys pln albo 500pln. Zasilacz nadal bedzie bezkonkurencyjny z ta sama wartoscia. Podobna analogia do smartfonow. Nie warto inwestowac w highend w przedmioty ktore traca na wartosci. Ja to rozumiem.

Opublikowano (edytowane)

ID-Cooling FROZN A720 vs Thermalright Phantom Spirit 120 EVO 

Ktore z tych chlodzen bedzie wydajniejsze? Nie wiem czy w tym phantom spirit mozna wylaczyc te swiecidelka na wentylatorze? Swiatla?

Stylistycznie lepiej wyglada FROZN, ale chyba jest zdecydowanie wieksze i pare zl drozsze. 

Obudowe biore "duza" HAVN BF 360 Flow Black.

Phantom jest duzo mniejszy, troche tanszy i mozna w nim wylaczyc te rgb lighty. Caly czarny. Najlepsze mozliwe AC dzis zaraz za brzydka noctua 2.5x drozsza i duzo wieksza.

Edytowane przez toxicrain0912