Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

W dniu dzisiejszym zauważyłem coś na matrycy, co wygląda na nietypową skazę...
Mianowicie na idealnie białym tle (i sąsiednich jasnych szarościach) pojawił się "zaciek".
Nie jestem w stanie zrobić fotki, która to okazuje ale opiszę o co chodzi.

Jeżeli dam tło RGB 255 255 255 (białe) po całości, to to co zaznaczyłem czarną obwódką jest minimalnie ciemniejsze. Próbowałem obok tego zacieku rysować w paintcie i zaciek ma mniej-więcej kolor RGB 252 252 252.
Jeśli zrobicie symulację u siebie (tj. RGB 255 255 255 vs RGB 252 252 252), to zobaczycie jak zauważalne to może być...
Tego się nie da "odzobaczyć" i jest dosyć upierdliwe.

20260413_214713.thumb.jpg.f80bb4f7c62d353d2e1269cad1aee282.jpg

No i absolutnie nie robię sobie jaj... Skojarzenie, że to wygląda jak "plująca lama" możecie sobie darować.
Nie czytałem jeszcze warunków gwarancji Gigabyte ale coś takiego jest nieakceptowalne i na pewno będę reklamował w ME.
Ktoś coś?

Opublikowano (edytowane)

Wywaliło jakieś artefakty prawie po całości górnej części matrycy - stało się dokładnie w momencie oglądania plansz z kolorami na YT. Zdjęcie sprzed chwili.
Zrobiłem czyszczenie i znikły ale są różne jasno-szare poziome poświaty, którym czyszczenie nie pomogło.

PASKEN.thumb.jpg.2d0b46de936d9a0889573c24f2ccf1da.jpg

Monitor poleci na gwarancję, może nawet jutro. Przebieg... 1068 godzin.
Jestem rozczarowany.

Edytowane przez Lameismyname
  • Sad 1
Opublikowano
5 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

a tak chwalil jakosc przesiadki z ips/va na oleda :E

No bo różnica jest kosmos, a wadę fabryczną może mieć każde urządzenie i nie mamy na to wpływu.

5 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

nie ale serio to musiala ybc jakas wada fabryczna

moze chwilowe odlaczenie od pradu i potem wlazcenie i pixel refhres albo te dluzsze panel refresh rozwiaze sprawe?

Zrobiłem dwa zwykłe czyszczenia. Dzisiaj po pracy spróbuje jak mówisz bo też o tym myślałem - jak nie pomoże to w pudełko i do sklepu na gwarancję pójdzie jeszcze dzisiaj.

Opublikowano
3 godziny temu, caleb59 napisał(a):

Firmware jeszcze najnowszy wrzuć.

Próbowałem przeskok z F05 na F07 - nic to nie dało.
Dzisiaj go zareklamowałem z tytułu rękojmi w lokalnym sklepie ME wybierając odstąpienie od umowy ze zwrotem środków ale oczywiście sklep może zaproponować inaczej za pierwszym razem.
Zobaczymy jak rozpatrzą. Jak dadzą nową sztukę to ok, jak zwrócą kasę to biorę LG UltraGear 27GX700A-B Tandem OLED albo ASUS ROG Strix OLED XG27AQWMG ;) 

Póki co, będę koczował na laptopie :/ Nie uśmiecha mi się brać czegoś taniego na przeczekanie, a nie będę w ciemno brał powyższych bo później zostanę z dwoma monitorami jak debil. No i nie mam niestety nic w zapasie. Trudno.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Raczej mało prawdopodobne by pomogło ale warto było sprawdzić. W sumie w serwisie i tak by wrzucili najnowszy czy to naprawią czy nie.

Chociaż teraz nie ryzykujesz inby, w której wysyłasz monitor, czekasz miesiąc, oni wrzucają firmware 07 i odsyłają jako naprawiony. :E 

Ogólnie to klęska, współczuję bo kasa zainwestowana, radość była krótka a tu taki numer. Nie wiem jak Ty to zrobisz ale musisz dorzucić grubą dokumentację problemu objaśniając dosłownie jak dla dziecka by jaśnie pan serwisant nie odesłał monitora twierdząc, że problemu nie widzi.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano

@caleb59 Soft zmieniłem prewencyjnie. Zrobiłem też parę czyszczeń - bez rezultatu. Wadę zacząłem widzieć wczoraj ale od popołudnia zaczęła się pogłębiać i oprócz tego co w poprzednim poście nakreśliłem zrobiła się m.in. pozioma linia różnej grubości od początku do końca, raz węższa, raz szersza. Organiczne ledy pewnie zakwitły i zaczęły żyć własnym życiem ;) 

Co do opisu problemu... opisałem wielkości tych zacieków, gdzie się znajdują, jaką mają szerokość/wysokość i na jakich odcieniach tła je widać najbardziej. Najlepiej widoczne były na białym tle i odcieniach szarości. Oddzielnie na kolorach R/G/B już ich nie widziałem. Diagnoza? Coś z białymi pikselami - część zaczęła słabiej świecić.

W praktyce wyglądało to tak (pełna biel vs te zacieki)

kopa.png.ed64b50889d55344225d1956419670bb.png

A makówka podpowiadała - nie bierz OLEDa, bo to nadal niedojrzała technologia ;) 
Chociaż człowiek miał już dość wypalarki oczu w postaci VA Miniled.

Nic tylko wrócić na jakiś IPS za pińćset złote i siedzieć następne 10 lat.
No ale premium obrazu nie da się odzobaczyć i człowiek zawsze do lepszego dąży.

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

A makówka podpowiadała - nie bierz OLEDa, bo to nadal niedojrzała technologia ;) 
Chociaż człowiek miał już dość wypalarki oczu w postaci VA Miniled.

Nic tylko wrócić na jakiś IPS za pińćset złote i siedzieć następne 10 lat.
No ale premium obrazu nie da się odzobaczyć i człowiek zawsze do lepszego dąży.

Oled sroled.

Opublikowano (edytowane)

losowość ja mam swojego oleda 42 cale trochę czasu i na razie odpukać nic się nie dzieje.

Ciężko po graniu na oledzie wrócić do jakiegoś lcd pod gry fabularne nawet z najlepszymi kartami to nie to samo. Żadna karta nie da takiego kopa w jakości obrazu

Do grania w typowe sieciówki nie widzę problemu. Można brać jakiś lcd 240hz lub więcej za 500zł

A zresztą. Fajne oledy 1500zł. Jak MSI który nie raz linkowałem ale na qd oled z 3 lata gwary na wypalenia

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano

Dostaliśmy w elektronice komercyjnej luty bezołowiowe bo ekosrologia

armia i medycyna nie tyka tego bo oni nie tykają badziewia z wiadomych względów.

Chcecie sprzęt komercyjny nie do zabicia...teraz?

Litości to nie ta rzeczywistość, nie ta planeta...ekosrologa i inne takie mają być

nie jakość trwałość solidność rzetelność dla ludu. 

Wszędzie.

Jaki to mechanizm...a taki.

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Elder napisał(a):

Jaki to mechanizm...a taki.

kiedys-bylo-lepiej-kolejka-za-komuny-typ

A tak na serio, z lutami weszły te ROHS, srohs i potem wysyp kart graficznych/płyt głównych i innej elektroniki użytkowej która przestawała działać... przez utlenienie lutów xD 

Moim przyjacielem jest zawsze gwarancja, więc zawsze żongluje sprzętem tak aby tą gwarkę mieć, a paragony/faktury trzymam jak chomik i wielokrotnie mi to dupsko uratowało. 

• Upvote 1
Opublikowano

Słusznie.

ROHS

Wszystko z elektroniki jest w ramach gwary wartościowe

czy to 2 lub 3 czy do 5 lat dają na graty (więcej to dobre PSU mają... do 12 lat)

po niej w sumie jest bezwartościowe z punktu użytkowego

bo postęp techniczny w 5 czy 10 lat zmiata stare graty ze stołu.

To że są producenci co na elektronikę dają 20 lat gwary

to nie idź tam

bo zawału dostaniesz jak cenę zobaczysz sprzętów z 20 letnią gwarą od kanadyjskiej firmy BRYSTON

ale...to nie dla ludu.

Gwarancja ta obejmuje głównie sprzęt analogowy (np. wzmacniacze, przedwzmacniacze) oraz kolumny głośnikowe

zarówno do priv use ale również w profesjonalnych studiach nagraniowych.

Tak więc zasadność robienia czegokolwiek pancernego w elektronice jest...żadna

a to że AMSTRAD działa to nie dotykaj...za 20 lat kolekcjoner zamieni się z Tobą na nową Toyotę :)

Opublikowano

@Elder Podzielam Twoje zdanie. W sumie to co piszesz to bardziej fakty jak ciekawostki. Niestety.
Co do sprzętu... z różnego rodzaju audio/estradowym miałem/mam do czynienia. Zawsze miałem oldschoolowe podejście i stawiałem na stare pancerne konstrukcje... póki nie kupiłem wzmacniacza do basu Ampega SVT, który mi się zjarał i wkurwiony nabyłem Darkglassa Microtubes 500v2 i nigdy nie byłem bardziej szczęśliwy.

Co do monitora. Zacząłem szperać pepperka za jakąś cebulą.
Znalazłem ciekawą opcję na KTC za ok. 350zł i powiedziałem sobie, że jak jakiś kod mi wejdzie i zbije do ok. 300zł to biorę.
Nie inaczej się stało ;) 

obraz.thumb.png.4e1cd3daed85c84cf1a49bf7b6d45574.png